Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Financiële dilemma's

Wat kies jij?

Financiële planning voor jouw kind

Of het nu gaat om de aankoop van een eerste huis, het verlagen van de studieschuld of de bijdrage aan een mooie reis: als ouder heb je vaak genoeg redenen om je kind later een financieel steuntje in de rug te geven. Dus begin je met geld opzijzetten. Maar wat is slim? Ga je beleggen? Open je een rekening op naam van je kind? Antwoord op deze 4 financiële dilemma’s bij het maken van een financiële planning voor je kind.

Dilemma 1. Alleen sparen of sparen met beleggen combineren?

Wat kies je? Ga je voor de zekerheid van sparen? Of kies je voor een mogelijk hoger rendement met beleggen, maar ook meer risico?

Sparen en beleggen

A. Sparen

Wil je dat je kind het geld binnen een paar jaar kan gebruiken? Dan is sparen vaak verstandiger. Ga je al vanaf de geboorte geld opzijzetten voor je kind? Dan heb je het geld vaak pas na 18 jaar nodig. In dat geval biedt deze lange termijn kansen: beleggen kan je op de lange termijn namelijk meer rendement opleveren dan sparen.

B. Beleggen

Beleggen kan je op de lange termijn meer rendement opleveren. Hoe eerder je daarom begint, hoe beter. Als je het geld voor een langere periode niet nodig hebt, denk aan minimaal 5 jaar, kan beleggen een optie zijn. 

Wil je het geld eerder geven aan je kind en tóch beleggen? Ga dan met een adviseur in gesprek om te kijken wat passend is. Een maatwerk oplossing is in deze gevallen nodig.

Dilemma 2. Op eigen naam of naam van je kind?

Wat zou jij doen? Open je een rekening op naam van je kind? Of zet je het geld apart op een eigen rekening?

Eigen naam of naam van kind

A. Op naam van je kind

Als je een rekening opent op naam van je kind en daar geld op stort, krijgt je kind toegang tot dit geld op de 18e verjaardag. Je kunt het niet terughalen of beslissen wat je kind met dit geld doet. Dat kan spannend zijn, maar ook een mooie les in financiële opvoeding. Je kunt laten zien hoe het gespaarde bedrag over tijd is opgebouwd.

Wil je een beleggingsrekening op naam van je kind openen? Houd er dan rekening mee dat je een machtiging van de kantonrechter nodig hebt.

B. Op eigen naam

Als je spaart op je eigen naam bepaal je zelf waaraan het geld wordt uitgegeven. Je kunt ook zelf kiezen wanneer je het geld aan je kind geeft. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt dat je kind pas op latere leeftijd toegang krijgt tot het geld.

Houd er wel rekening mee dat je met de schenkbelasting te maken kan krijgen. Je kunt jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij aan je kind schenken.

Dilemma 3. Periodiek of in één keer?

Wat doe jij? Stort je liever steeds een klein bedrag? Of in een keer een groot bedrag? Bijvoorbeeld eens per jaar?

Periodiek of in één keer

A. Periodiek

Het meest gebruikelijk en makkelijkst voor je financiële planning is om bijvoorbeeld elke maand een bedrag in te leggen. Als je dat automatisch instelt heb je er geen omkijken naar. Beleg je voor je kind? Dan spreid je met periodiek beleggen je inleg over tijd, en daarmee ook het risico.

B. In één keer

Als je eens of bijvoorbeeld twee keer per jaar bijdraagt aan het spaardoel van je kind, bestaat de kans dat je het vergeet. Of dat het moment nét niet goed uitkomt. Plan het moment waarop je in één keer wilt storten daarom altijd goed in. Ook als je aan het eind van het jaar nog iets extra's wilt inleggen.

Dilemma 4. Inleggen mét of zonder kostenplaatje?

Hoeveel zet je elke keer opzij? Kies je een willekeurig bedrag dat goed voelt? Of baseer je het bedrag op een kosteninschatting?

Inleggen mét of zonder kostenplaatje

A. Inleggen zonder kosteninschatting

Als je geld opzijzet voor je kind is het goed om je af te vragen hoe je tot dat bedrag komt. Is het genoeg voor het spaardoel dat je voor ogen hebt? Het helpt om vooraf een goed beeld te krijgen van de kosten van een kind en daar je inleg op te baseren. Het is zonde als je na 18 jaar sparen toch onvoldoende hebt opgebouwd voor bijvoorbeeld de studie van uw kind.

B. Inleggen met kosteninschatting

Je haalt je doelen eerder als je voor het potje van je kind een specifiek doel hebt bedacht. Het betalen van de studiekosten bijvoorbeeld. Het kan daarom helpen de kosten van een kind onder elkaar te zetten en te kijken waar je wilt én kunt bijdragen. Je weet zo precies waarvoor je het geld opzijzet, wat je meer grip op je spaarplan geeft.

Inzicht en overzicht van je inkomen en uitgaven is de eerste belangrijke stap. Zo kun je een realistisch spaarplan maken.

Tablet met wijzende hand

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven

Sparen of beleggen voor je kind is een mooi idee, maar wat kun je eigenlijk elke maand missen? Het maken van een financiële planning voor je kind begint dan ook met inzicht in je inkomsten en uitgaven. Wil je inzicht in jouw financiële plaatje? Neem dan gratis contact met ons op. 

Zet geld opzij met een plan

Wil je het sparen voor je kind écht goed aanpakken? Dan begint dat eigenlijk al vóór je kind op deze wereld rondkruipt. Het mooist is namelijk als je voor de geboorte al een buffer hebt voor zaken als de kinderkamer, luiers of kinderkleding. Precies weten wat een kind van 0 tot 18 kost?

Beleggen kent risico's

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven.