Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man zittend op tafel, twee mensen erachter in gesprek

Zelf pensioen opbouwen als ondernemer of zzp’er

Ontdek uw mogelijkheden

Als ondernemer of zzp’er staat het misschien niet bovenaan uw lijstje om te regelen, uw pensioen. Toch is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van pensioen en dit als vaste kostenpost te zien. U heeft namelijk geen werkgever die dit voor u regelt en gedeeltelijk betaalt. Wat uw mogelijkheden om pensioen op te bouwen zijn, dat leest u hier.

 

Waarom is pensioen voor ondernemers belangrijk?

Pensioen is belangrijk voor iedereen. Het is het inkomen dat men ontvangt wanneer het tijd is om te stoppen met werken. Want wanneer u stopt met werken, lopen uw kosten door. Denk aan uw vaste woonlasten, telefoonabonnement en zorgkosten. Maar ook een dagje winkelen of weekend weg kost geld. Wilt u dit (blijven) doen nadat u met pensioen gaat, dan heeft u pensioen nodig om dit te bekostigen.

Als ondernemer regelt u zelf uw pensioen

Voor ondernemers en zzp’ers is het minder vanzelfsprekend om pensioen op te bouwen. Dat komt omdat in loondienstverband vaak een pensioenregeling door de werkgever wordt aangeboden. Ondernemers en zzp’ers werken voor zichzelf en hebben dus geen werkgever. Dan is het soms gemakkelijker om de inkomsten te behouden in plaats van maandelijks in te leggen op een pensioenrekening. Dat is jammer, want hoe eerder u pensioenopbouw als vaste kostenpost gaat zien, hoe groter de kans op voldoende inkomen later.

Bereken uw pensioentekort

Wilt u pensioen opbouwen als ondernemer, bereken dan eerst hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Misschien heeft u eerder in loondienst gewerkt en heeft u daar pensioen opgebouwd. Dat kan ook tijdens een bijbaan naast uw studie geweest zijn. Met de Pensioencheck berekent u hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Ook brengt u in kaart hoeveel u nog moet inleggen om later geen pensioentekort te hebben en of u later genoeg geld heeft om leuke dingen te blijven doen.

Hoeveel pensioen heeft u nodig als ondernemer?

De vuistregel voor het pensioen dat u later nodig heeft, is 70% van uw laatste inkomen. Dit is een gemiddelde en verschilt per persoon. Heeft u bijvoorbeeld een koopwoning en is de hypotheek al afbetaald? Dan zijn uw kosten lager dan voorheen. Op hoeveel pensioen heb ik nodig ziet u wat uw kosten zullen zijn en waar u later rekening mee moet houden.

Pensioen opbouwen als ondernemer of zzp’er

In Nederland bestaat het pensioen uit 5 pijlers:

  1. De AOW is in basis voor iedereen gelijk, maar hangt wel af van het aantal jaar dat u in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt en of u alleenstaand bent of een partner hebt.
  2. Het werkgeverspensioen. Voor zzp’ers en ondernemers geldt deze pijler niet.
  3. Het pensioen dat u zelf regelt.
  4. Vrij vermogen opbouwen door sparen, beleggen, aflossen of investeren.
  5. (Parttime) door blijven werken na uw pensioenleeftijd.

Op de derde pijler, het pensioen dat u zelf regelt, heeft u veel invloed. U kunt pensioen opbouwen binnen deze pijler door uw jaarruimte of reserveringsruimte te benutten. Dit doet u door geld in een belastingvriendelijk pensioenproduct te storten, zoals banksparen.

Pensioenaanvulling voor ondernemers

Pensioenaanvulling bij ABN AMRO houdt in dat u pensioen spaart op een geblokkeerde rekening met variabele rente. Het bedrag dat u jaarlijks stort op deze rekening mag u aftrekken bij uw belastingaangifte tot maximaal uw jaarruimte of reserveringsruimte. Ook behaalt u middels Pensioenaanvulling fiscaal voordeel omdat u geen vermogensbelasting betaalt over het opgebouwde bedrag.

Ook interessant voor u

Belastingvoordeel bij banksparen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen?

Hoe staat uw pensioen ervoor?

Wij hebben 5 tips op een rij gezet om meer inzicht te krijgen in uw situatie later en grip te krijgen op uw pensioen. Zodat u goed voorbereid bent.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.