Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man en vrouw met tuinslang in tuin

Wat uw mogelijkheden om pensioen op te bouwen zijn, dat leest u hier.

Zorg dat u later kunt blijven genieten

U denkt nu alvast na over uw pensioen later. Erg verstandig, want later wilt u vast blijven genieten zoals u dat nu ook al doet. Af en toe op vakantie en misschien eens wat vaker een weekend weg? Ook de vaste lasten lopen door wanneer u met pensioen bent. Gelukkig heeft u zelf invloed op de hoogte van uw inkomen later. Begin daarom op tijd met het aanvullen van uw pensioen.

 

Waarom pensioen opbouwen zo belangrijk is

Uw pensioen is nog ver weg. Daarom is het gemakkelijk om het opbouwen van extra pensioen uit te stellen. Toch is het belangrijk om uw pensioenopbouw vanaf het begin van uw werkende leven te beschouwen als een vaste uitgave. Op die manier weet u zeker dat uw pensioenpot goed wordt gevuld.

Het is erg vervelend om later een pensioentekort te hebben. Te weinig inkomen in combinatie met hoge woonlasten kunnen u in een lastig parket brengen. Ook kan het zijn dat u niet genoeg geld overhoudt voor leuke dingen, terwijl u daar juist zo veel tijd voor heeft als u bent gestopt met werken.

Hoe werkt pensioen?

In Nederland is het pensioen opgebouwd uit 5 pijlers:

  1. De AOW is in basis voor iedereen gelijk, maar hangt wel af van het aantal jaar dat u in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt en of u alleenstaand bent of een partner hebt.
  2. Het werkgeverspensioen. Bent u in loondienst, dan is de kans groot dat u via uw werkgever pensioen opbouwt. Vaak betaalt de werkgever een gedeelte van de premie, de rest betaalt u zelf.
  3. Het pensioen dat u zelf regelt. Dit kunt u vaak met belastingvoordeel doen door middel van fiscaal sparen (bijvoorbeeld banksparen), fiscaal beleggen of een lijfrenteverzekering. Op deze pijler heeft u zelf veel invloed.
  4. Vrij vermogen opbouwen door sparen, beleggen, aflossen of investeren.
  5. (Parttime) door blijven werken na uw pensioenleeftijd.

Niet in loondienst

Bent u niet in loondienst? Dan bouwt u geen pensioen op. Als u niets zelf regelt, ontvangt u later alleen de AOW als inkomen. De kans is groot dat enkel de AOW een stuk lager zal zijn dan het inkomen dat u gewend bent te ontvangen. Daarom is het ook voor ondernemers en zzp’ers belangrijk om pensioen te regelen. Dat kan met Pensioenaanvulling. U leest hier meer over op Pensioen voor ondernemers.

Krijg inzicht in uw pensioen

Het begint met het in kaart brengen van uw financiële toekomst. Hoeveel pensioen heeft u al opgebouwd? Ontvangt u straks volledige AOW? Hoe groot is uw pensioentekort en heeft u nog jaar- of reserveringsruimte om uw pensioen aan te vullen? De Pensioencheck geeft antwoord op deze vragen. Zo krijgt u inzicht in uw pensioen en weet u of en hoeveel u extra moet inleggen voor een volwaardig inkomen later.

Extra pensioen opbouwen met Pensioenaanvulling

Bij ABN AMRO kunt u met Pensioenaanvulling extra pensioen opbouwen door middel van banksparen. Dit doet u op een geblokkeerde rekening met variabele rente. Zo komt u tussentijds niet in de verleiding om het bedrag op te nemen.

Door extra pensioen op te bouwen binnen uw jaar- of reserveringsruimte behaalt u belastingvoordeel. Zo betaalt u geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag, omdat dit in box 1 valt in plaats van box 3 bij de belastingaangifte. Ook kunt u het bedrag dat u inlegt op de pensioenrekening in aftrek brengen bij uw inkomstenbelasting. Later, bij het uitkeren van uw pensioen, betaalt u wel belasting over het pensioen dat wordt uitgekeerd. Maar vaak zal dit tegen een lager tarief zijn.

Ook interessant voor u

Wat is jaarruimte?

Weet u wat jaarruimte is? Hiermee kunt u pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Lees hier alles over jaarruimte en hoe u dit benut.

Belastingvoordeel bij banksparen

Als u geld opzijzet voor uw pensioen, levert u dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen, ook wel fiscaal sparen genoemd. Maar wat komt er allemaal kijken bij fiscaal sparen?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.