Naar de navigatie Naar de inhoud

Jaarruimte

Vul uw pensioen aan met uw jaarruimte

Wist u dat u dit jaar mogelijk nog jaarruimte heeft om uw pensioen aan te vullen? Dit is het bedrag dat u jaarlijks met belastingaftrek mag sparen voor uw pensioen. Uw jaarruimte  kunt u elk jaar op een geblokkeerde bankspaarrekening storten zoals de Pensioenaanvulling. Benieuwd wat u dit jaar nog mag storten?

Man kijkt verwonderd naar iPad scherm
 

Hoe groot is uw jaarruimte?

U berekent uw jaarruimte op de site van de Belastingdienst. Houd uw belastingaangifte over het afgelopen jaar en uw uniform pensioenoverzicht (UPO) bij de hand. U vult uw gegevens in in een speciale rekentool. Als u alle velden heeft ingevuld, wordt uw jaarruimte automatisch berekend. Heeft u in 2016 al gestort op een Pensioenaanvulling of Lijfrenteverzekering? Dan moet u dit bedrag nog van uw jaarruimte aftrekken om uw resterende jaarruimte te berekenen.

Let op: heeft u op 1 januari 2016 de AOW-leeftijd bereikt? Dan heeft u in 2016 geen recht meer op aftrek in de jaarruimte.

Hoe stort u uw jaarruimte?

Uw jaarruimte stort u op een geblokkeerde spaarrekening: de Pensioenaanvulling. Heeft u nog geen Pensioenaanvulling met variabele rente? Dan moet u deze eerst openen. Heeft u de Pensioenaanvulling met variabele rente al én heeft u uw jaarruimte berekend? Dan kunt u direct uw jaarruimte storten.

 

Tip: Benut eerst uw reserveringsruimte

U heeft jaarruimte als u in 2016 niet voldoende pensioen heeft opgebouwd. U heeft reserveringsruimte als u tussen 2009 en 2015 niet voldoende pensioen heeft opgebouwd. Gaat u geld storten op uw Pensioenaanvulling? Stort dan eerst uw reserveringsruimte over 2009. Eventueel niet benutte jaarruimte over 2009 telt volgend jaar niet meer mee. Zo maakt u optimaal gebruik van uw fiscale ruimte. Bereken uw reserveringsruimte.

Jaarruimte en belastingvoordeel

Over het jaar dat u geld stort op uw Pensioenaanvulling, krijgt u geld terug van de Belastingdienst. U betaalt hierover belasting in de jaren waarin de Pensioenaanvulling uitkeert. Grote kans dat u er dan een lager belastingtarief over betaalt. Dat is dus voordelig. Bovendien telt het geld op uw Pensioenaanvulling niet mee voor uw vermogen in Box 3.

 

Lijfrenteverzekering bij ABN AMRO?

Heeft u een lijfrenteverzekering zoals een Vermogen Opbouw Polis, Flexibel Pensioen Plan Privé of Pensioen Beleggings Polis? Ook dan is het belangrijk dat u uw jaarruimte controleert. Heeft u nog jaarruimte? Dan kunt u nog extra inleggen. Heeft u meer gestort dan uw jaarruimte en reserveringsruimte toelaten? En wilt u uw inleg aanpassen? Neem daarvoor dan contact met ons op.

De jaarruimte kunt u via de Belastingdienst berekenen. 

Veelgestelde vragen over jaarruimte

 • Waarom zou ik jaarlijks mijn jaarruimte berekenen?

  Uw jaarruimte is ieder jaar een ander bedrag. Het bedrag dat u dit jaar spaart kunt u bij uw belastingaangifte 2016 opgeven als aftrekpost, zolang dit bedrag gelijk of kleiner is dan uw jaarruimte.

 • Hoe stort ik mijn jaarruimte?

  Heeft u een Pensioenaanvulling met variabele rente? Dan kunt u (een deel van) het bedrag van de jaarruimte direct storten via Internet Bankieren. Heeft u nog geen Pensioenaanvulling met variabele rente? Dan moet u allereerst deze bankspaarrekening openen. Daarna kunt u (een deel van) het bedrag van de jaarruimte storten.

 • Ik heb al meer dan mijn jaarruimte gestort. Wat nu?

  Het bedrag dat u meer spaart dan uw jaarruimte mag u niet op uw belastingaangifte opgeven als aftrekpost. Daarnaast staat het bedrag geblokkeerd op de rekening. En met het geld moet u straks een inkomen aankopen waar u wel weer belasting over moet betalen.

  Heeft u nog reserveringsruimte? De reserveringsruimte is niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaren. U moet deze ruimte gebruiken om te veel gestorte inleg mee te verrekenen. Bereken uw reserveringsruimte.

  Heeft u meer gestort dan de optelsom van uw jaarruimte en reserveringsruimte? Neem dan contact met een van onze medewerkers 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).

 • Wanneer stort ik mijn jaarruimte?

  U mag het bedrag dat u dit jaar spaart van de belasting aftrekken. Daarvoor moet het bedrag voor het einde van het jaar op uw Pensioenaanvulling staan.

 • Wat is Pensioenaanvulling?

  De Pensioenaanvulling is een vorm van banksparen. U spaart voor een aanvulling op uw inkomen of pensioen op een geblokkeerde rekening. Dit gespaarde bedrag ontvangt u in termijnen als u met pensioen gaat. U kunt jaarlijks uw mogelijke jaarruimte gebruiken en storten op uw Pensioenaanvulling. Is een Pensioenaanvulling het beste in uw situatie? Bekijk uw mogelijkheden.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief