Jaarruimte berekenen - vrouw met telefoon

Jaarruimte

Benut uw jaarruimte

Doordat u extra pensioen opbouwt, spaart u meer voor later. Een prettige gedachte, want hiermee verkleint u een eventueel pensioengat. Heeft u al nagedacht hoeveel u dit jaar aan pensioen wilt opbouwen? Bereken hier of u nog jaarruimte over hebt.

 

Wat is jaarruimte?

Jaarlijks mag u een bepaald bedrag met fiscaal voordeel opbouwen aan pensioen. Hieronder valt ook het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever. Vaak wordt niet uw gehele jaarruimte benut door het werkgeverspensioen. De ruimte die overblijft noemen we jaarruimte. Ook als ondernemer kunt u uw jaarruimte benutten om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. 

Waarom is het interessant om uw jaarruimte te benutten?

Indien u de ruimte heeft om extra geld opzij te zetten voor later, is het benutten van uw jaarruimte door middel van banksparen een voordelige optie. Dit komt door onderstaande fiscale voordelen:
 • Met banksparen betaalt u geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag. Dit komt omdat pensioen voor de Belastingdienst in box 1 valt. Staat uw spaargeld op een spaarrekening, dan valt het in box 3 en betaalt u er wel vermogensbelasting over. 
 • U betaalt nu mogelijk minder inkomstenbelasting. Plaatst u een gedeelte van uw inkomen op een pensioenrekening, dan kunt u het ingelegde bedrag in mindering brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting. U betaalt hier pas belasting over wanneer u met pensioen bent, dit is vaak een lager tarief.
 • Bent u in loondienst, dan kunt u pensioenopbouw aftrekken van uw bruto salaris. Als ondernemer kunt u pensioenopbouw aftrekken van uw winst. 

Heeft u nog niet helemaal helder voor ogen wat jaarruimte inhoudt? Bekijk onderstaande video waarin we uitleggen wat jaarruimte is.

Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u de volgende gegevens nodig:

 

In loondienst

 • Uw inkomsten uit loondienst
 • Uw overige inkomsten
 • De hoogte van uw pensioenaangroei
 • Het bedrag dat u al heeft ingelegd

Als ondernemer

 • Uw inkomsten uit loondienst
 • Uw winst uit uw onderneming
 • Uw overige inkomsten
 • De hoogte van uw pensioenaangroei
 • De toename oudedagsreserve (FOR)
 • Het bedrag dat u al heeft ingelegd
 

Waar vind ik mijn pensioenaangroei (factor A)?

U vindt uw factor A van het voorgaande jaar in uw uniform pensioenoverzicht (UPO). Deze staat op de laatste pagina van uw uniform pensioenoverzicht.

Eerst reserveringsruimte, dan jaarruimte

Heeft u in de afgelopen 7 jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Dit noemen we reserveringsruimte. Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerst te vervallen.

Benut uw jaarruimte

Heeft u al Pensioenaanvulling en heeft u nog jaarruimte over die u wilt benutten? Leg dan het geld dat u extra wilt sparen voor het einde van het jaar in op uw bankspaarrekening. Dit doet u gemakkelijk in de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Starten met banksparen

Met banksparen spaart u zelf voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening. U legt via Pensioenaanvulling geld in op uw bankspaarrekening. In de uitkeringsfase, wanneer u met pensioen bent, wordt dit geld uitgekeerd via Leefrente.

Heeft u nog geen bankspaarrekening en wilt u starten met banksparen voor extra pensioen? Met Pensioenaanvulling kunt u fiscaal voordelig binnen uw jaarruimte sparen voor extra pensioen. 

 • Zelf bepalen wanneer en hoeveel u spaart
 • Inleg mogelijk aftrekbaar bij uw belastingaangifte
 • Bij overlijden tegoed naar uw erfgenamen

Herkent u onderstaande situaties? Lees dan hieronder wat u kunt doen

Dan heeft u 2 mogelijkheden om het bedrag terug te krijgen.

U heeft allereerst de mogelijkheid om binnen 3 maanden na de inleg uw geld terug te vragen. Binnen deze 3 maanden zullen wij het teveel gestorte geld zonder inhoudingen aan u terugbetalen. De inleg wordt geacht nooit te hebben plaatsgevonden.

Heeft de inleg langer dan 3 maanden geleden plaatsgevonden?

Dan kan de inleg hersteld worden wanneer wij aan de inspecteur aannemelijk kunnen maken dat er sprake is van een per ongeluk uitgevoerde overboeking. Na terugboeking wordt de inleg geacht niet te hebben plaatsgevonden. Dit kan van belang zijn voor de rendementsgrondslag van box 3. Vanzelfsprekend mag de inleg niet worden afgetrokken van het inkomen in box 1.

Ook dan kunnen wij het geld zonder inhoudingen aan u terugstorten. U moet dan wel bij de inspecteur van de Belastingdienst een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen.

Let op: de goedkeuring geldt alleen voor betalingen die zijn gedaan in het kalenderjaar van binnenkomst van het verzoek en de 5 daaraan voorafgaande jaren.

Verder gelden nog de volgende voorwaarden;

 • U doet een verzoek aan de inspecteur om toestemming voor terugstorten van het te veel betaalde bedrag.
 • U moet alle aftrekmogelijkheden die u heeft volledig toepassen. De goedkeuring laat niet de keuze open om bedragen die wel afgetrokken kunnen worden niet af te trekken.
 • U moet het terug te ontvangen bedrag alsnog opnemen in de rendementsgrondslag van box 3 van de respectievelijke jaren. Met het aanvragen van de goedkeuring gaat u er mee akkoord dat de inspecteur de belasting navordert, voor zover van toepassing.

Op basis van de verklaring van de inspecteur zullen wij het teveel betaalde bedrag terugstorten zonder verdere inhoudingen.

Meer informatie over jaarruimte kunt u vinden op Belastingdienst.nl .

Eindejaarsbonus

Start nu met Pensioenaanvulling en ontvang € 150 bonus!

Toekomstplannen veranderen met de jaren. Waar gaat u later van genieten? Door nu aan uw toekomst te werken, heeft u later een stuk minder zorgen. Start daarom vandaag nog met Pensioenaanvulling en ontvang € 150 bonus!

Wilt u meer weten over pensioen?

Hier vindt u alles wat belangrijk is voor uw inkomen voor later:
Ga naar onze blog- en nieuwsartikelen over pensioen.

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.