Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Koppel in gesprek op de bank

Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is hetzelfde als jaarruimte, maar dan van voorgaande jaren. Om reserveringsruimte te begrijpen, is het daarom ook belangrijk om te weten wat jaarruimte is.

 

Zo werkt reserveringsruimte

Reserveringsruimte is uw jaarruimte, maar dan van de voorgaande jaren. Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal met belastingvoordeel mag sparen voor uw pensioen. Als uw de jaarruimte in een van de voorgaande 10 jaren niet benut heeft, kunt u dat met terugwerkende kracht dus alsnog doen, maar dan noemen we het reserveringsruimte. 

Reserveringsruimte gebruiken

Met reserveringsruimte heeft u de mogelijkheid om de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaren met terugwerkende kracht alsnog te benutten. Wist u dat u geen vermogensbelasting betaalt over uw opgebouwde vermogen in de Pensioenaanvulling? Bovendien is de inleg binnen uw reserveringsruimte aftrekbaar bij uw aangifte inkomensbelasting. Net zoals bij de jaarruimte, zit er ook een maximum aan de reserveringsruimte. 

Tip: Gebruik bij reserveringsruimte pensioen altijd eerst het oudste jaar. Dat vervalt namelijk als eerste. 

Hoe weet ik of ik een pensioentekort heb?

Om te achterhalen of u een pensioentekort heeft, hebben we voor u een stappenplan opgesteld. Wanneer u de stappen doorloopt, krijgt u inzicht in uw pensioen en weet u hoe veel u jaarlijks aanvullend mag sparen voor uw pensioen. Doorloop de stappen en controleer of u later genoeg inkomen heeft.

Wet toekomst pensioenen

Goed om te weten: met het ingaan van de Wet toekomst pensioen is de reserveringsruimte met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 gewijzigd van 7 naar 10 jaar. Dit betekent dat over de afgelopen 10 jaar de jaarruimte mag worden benut.

Reserveringsruimte berekenen

De ingewikkelde berekening van het plafond voor de reserveringsruimte is met het ingaan van de Wet toekomst pensioenen vervangen door een absoluut maximum van € 38.000.

Voorbeeld reserveringsruimte
Had u in de in de afgelopen 10 jaren bijvoorbeeld steeds € 3.000 per jaar aan jaarruimte, maar heeft u daarvan geen gebruik gemaakt? Dan heeft u in totaal € 30.000 reserveringsruimte (10 x € 3.000). Dit bedrag kunt u dus met belastingvoordeel inleggen op uw pensioenspaarrekening.

Let op: leg niet te veel in

Uw jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat u mag inleggen op een pensioenproduct (banksparen en/of pensioenbeleggen).  Zorg ervoor dat u dit bedrag niet overschrijdt, anders is het teveel ingelegde bedrag niet aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. Als u meer dan uw jaarruimte heeft gestort, mogen wij de teveel gestorte bedragen niet zomaar terugstorten zonder toestemming van de Belastingdienst. Bereken daarom altijd vóórdat u inlegt op uw pensioenrekening hoeveel jaar- of reserveringsruimte u heeft.

Zo bouwt u aanvullend pensioen op

Heeft u vorig jaar niet genoeg pensioen opgebouwd, heeft uw werkgever geen collectieve pensioenregeling of bent u ondernemer? Dan is het goed om zelf voor aanvullend pensioen te sparen zodat u later genoeg inkomen heeft. Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee u geld opzij kunt leggen voor uw pensioen:

Pensioensparen
Met pensioensparen, ook wel banksparen, legt u met belastingvoordeel geld in op een geblokkeerde rekening. Dat is anders dan sparen op een gewone spaarrekening, waarbij uw geld wel vrij opneembaar is. Maar dan wel zonder de belastingvoordelen. Daarbovenop is het gespaarde bedrag op een pensioenspaarrekening vrijgesteld van belasting in box 3. 

Pensioenbeleggen
Pensioenbeleggen is hetzelfde als pensioensparen, maar het ingelegde vermogen wordt belegd in plaats van dat u rente ontvangt. Met pensioenbeleggen kunt u ook gebruik maken van belastingvoordeel. Ook betaalt u geen belasting over het opgebouwde vermogen. Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement dan sparen. Maar u kunt uw inleg ook (deels) verliezen. Hoe eerder u begint, hoe langer u heeft om een mooi rendement na te streven.

Aan sparen of beleggen voor uw pensioen zijn kosten verbonden. Vergelijk verschillende aanbieders voor u iets afsluit. Let bij pensioensparen ook op de rente die u ontvangt over uw spaargeld.

Uitgaven aanpassen
U kunt er ook voor kiezen om uw uitgaven na uw pensioen te verlagen. Bijvoorbeeld door:

  • Uw hypotheek (sneller) af te lossen, zo heeft u lagere maandlasten na uw pensionering.
  • Te verhuizen naar een woning met lagere lasten. Er komt dan mogelijk vermogen vrij uit uw huidige woning.
  • De duurzaamheid van uw woning vergroten om uw energiekosten te verlagen.
 

Hoeveel krijg ik na mijn pensionering?

U bepaalt zelf (binnen de mogelijkheden/regels van de belastingdienst) wanneer de uitkering van uw opgebouwde vermogen ingaat. Meestal is dat wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. U kiest zelf hoelang de uitkering doorloopt (minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar. De hoogte van uw pensioen hangt af van een aantal dingen: uw salaris, wel of geen pensioenregeling en of u al een aanvullend pensioen opbouwt. Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel AOW en werknemerspensioen u tot nu toe heeft opgebouwd. En wat uw pensioen zal zijn als u tot de pensioendatum door blijft werken. Hieronder een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op uw pensioen.
 

AOW

Hoeveel AOW (basispensioen van de overheid) u krijgt, hangt af van uw gezinssituatie en hoelang u in Nederland woont en werkt.
 

Werkgeverspensioen

Ben u in loondienst of in loondienst geweest? Dan ontvangt u meestal een werkgeverspensioen, maar dit is niet altijd het geval.
 

Zzp’er

In een aantal bedrijfstakken is er een pensioenfonds, maar de meeste zzp’ers bouwen geen werknemerspensioen op. Is er voor uw beroep geen pensioenregeling? Dan moet u zelf pensioensparen en/of pensioenbeleggen.

 

Arbeidsongeschiktheid

Bij de meeste pensioenregelingen loopt uw pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid gewoon door. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid betaalt u alleen pensioenpremie over het gedeelte dat u wel werkt. Bekijk voor meer informatie uw pensioenreglement. 
 

Nieuwe baan

Wisselt u van baan? Dit kan van invloed zijn op uw pensioen. Check jaarlijks uw pensioen via mijnpensioenoverzicht.nl.
 

Werkloos

Bij werkeloosheid bouwt u meestal geen pensioen meer op. Het opgebouwde pensioen blijft wel bestaan. Let op: het kan wel zijn dat uw recht op nabestaandenpensioen vervalt. Raakt u werkeloos? Neem dan contact op met uw pensioenfonds.
 

Scheiding

Bij een eventuele scheiding krijgt u mogelijk ook een deel van het pensioen van uw ex-partner. Maar andersom kan ook. Dat ligt aan de afspraken die u maakt bij de scheiding van uw partner. Lees meer over pensioen en scheiding.

Waarom pensioenaanvulling onmisbaar is

Een werkgeverspensioen is niet altijd genoeg om te blijven leven zoals u dat nu gewend bent. Het pensioenstelsel verandert, waardoor u steeds meer zelf moet regelen voor pensioen.
 
Begin op tijd
Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om een goed aanvullend pensioen op te bouwen. Wacht dus niet te lang. Meer weten over pensioen? Lees onze blogs.
Jaarruimte is de ruimte waarbinnen u belastingvriendelijk uw pensioen mag aanvullen als u niet voldoende pensioen heeft opgebouwd. Heeft u de afgelopen jaren uw jaarruimte niet gebruikt, dan kunt u uw reserveringsruimte benutten. Hiermee mag u tot 10 jaar later alsnog de niet gebruikte jaarruimtes benutten.
De reserveringsruimte is door de Wet toekomst pensioenen verlengd van 7 naar 10 jaar. Dit betekent dat u de jaarruimte over de afgelopen 10 jaar mag inhalen. Het jaarlijkse plafond voor de reserveringsruimte is vervangen door een absoluut (vast) bedrag van € 38.000. Let op: bedraagt uw reserveringsruimte meer dan € 41.608? Dan is de belastingaftrek beperkt tot € 41.608. 
Wilt u starten met het aanvullen van uw pensioen, maar ziet u er tegenop om te beginnen? Dat hoeft niet, u kunt meteen aan de slag: In 5 stappen start u met het opbouwen van een aanvullend pensioen. Zo start u vandaag nog.

Heeft u zowel jaarruimte als reserveringsruimte? Gebruik dan als eerste uw reserveringsruimte. Zo voorkomt u dat eerder niet-gebruikte jaarruimte verloren gaat.

 

Wat anderen willen weten over pensioen

Jaarruimte

Jaarruimte is het bedrag dat u van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen.

Pensioencheck

Hoeveel pensioen krijgt u later? Check nu wat u straks per maand krijgt met de handige pensioencheck.

Pensioensparen

Met pensioensparen legt u nu geld opzij voor uw pensioen. Later laat u dit geld periodiek uitkeren als aanvulling op uw inkomen.