Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw kind wordt 18

18 worden is niet zomaar een jaartje erbij. Uw kind is vanaf 18 jaar namelijk voor de wet financieel aansprakelijk en daar komt best veel bij kijken. Als u alles op tijd regelt voorkomt u problemen en begint er een mooie nieuwe levensfase. Op deze pagina leest u wat er verandert voor u en uw kind.

Wat verandert er meteen?

  • Uw kind moet een eigen DigiD aanvragen
  • Uw kind moet een eigen zorgverzekering afsluiten
  • Contracten en abonnementen komen op zijn of haar eigen naam te staan
  • Aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst moeten op eigen naam verstuurd worden

18 jaar en verzekeringen

Uw kind moet zichzelf verzekeren

Als uw kind 18 wordt, moet hij of zij een eigen zorgverzekering hebben en kan hiervoor ook zorgtoeslag aanvragen. Welke verzekeringen nog meer nodig of handig zijn, is afhankelijk van de persoonlijke situatie van uw kind. Op onze verzekeringscheckpagina's leest u er meer over.

18 jaar en de bankrekening

Als uw zoon of dochter 18 jaar wordt, zetten wij de Jongerengroeirekening automatisch om naar een gratis Studenten Pakket. Uw kind houdt hetzelfde rekeningnummer en ontvangt binnen enkele weken een nieuwe betaalpas. Omdat uw kind nu officieel volwassen is heeft u geen toegang meer tot zijn of haar rekening. Wilt u graag toezicht blijven houden? Dan moet u dit in overleg met uw kind regelen.

Let op:
 tegoeden op KinderBonus Sparen en de KinderToekomst Spaarrekening worden op de 18e verjaardag automatisch overgemaakt naar uw kind. Het kan hierbij om flinke bedragen gaan. Heb het hierover met uw kind en maak samen goede afspraken.

Studiefinanciering en studiekosten

Als uw kind gaat studeren heeft het recht op studiefinanciering. Afhankelijk van het soort opleiding is dit een toelage, een lening of een combinatie hiervan. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) leest u waar uw kind recht op heeft. Hier staat ook informatie over lesgeld. Wilt u uw kind helpen met online aanvragen doen en andere overheidszaken? Dan kan u zich als ouder laten machtigen. Uw kind doet dat via DigiD machtigen.

Vader leest iets met zoon op de achtergrond

Uw kind moet zelf belastingaangifte doen

Uw kind wordt met 18 jaar verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geldzaken. Jaarlijks een eigen belastingaangifte doen, hoort hier ook bij. Voor het eerst digitaal aangifte doen met een DigiD kan best spannend zijn. Als u dit samen doet, ziet uw kind dat het best meevalt. Heeft uw zoon of dochter inkomsten uit een bijbaantje of vakantiewerk? Vergeet dan niet dat hij of zij in de meeste gevallen belasting kan terugvragen.

Minder inkomen voor u

Als uw kind 18 wordt, stopt de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Hierdoor heeft u minder besteedbaar inkomen. Ook andere toeslagen die u ontvangt, kunnen veranderen. Als uw kind gaat werken en thuis blijft wonen bijvoorbeeld. Met het Persoonlijke Budgetadvies van het Nibud krijgt u snel inzicht in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

Samen afspraken maken over geld

Al is uw kind officieel volwassen, u blijft als ouder onderhoudsplichtig tot de 21e verjaardag. Dat betekent dat u verplicht bent om hem of haar financieel te ondersteunen als dat nodig is. Maak daarom goede afspraken over waaraan u gaat meebetalen en hoeveel. Zo voorkomt u ruzie en weet iedereen waar hij aan toe is.

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.