Javascript is required

Een koeler huis in de zomer door isolatie

In de zomer genieten we van het warme weer, maar binnen kan de temperatuur behoorlijk stijgen. Gelukkig zijn er manieren om je huis koel te houden. Misschien verwacht je het niet, maar isolatie helpt ook om je huis te verkoelen. Benieuwd naar wat isolatie nog meer voor je woning kan betekenen? Ontdek de 5 voordelen van een geïsoleerd huis in de zomer.

1. Koel de zomer door

Isoleren tegen warmte? Zeker! Met goede isolatie houd je kou en warmte buiten. Zo heb je het hele jaar een fijne temperatuur in huis: warm in de winter en koel in de zomer. Isoleren is een milieuvriendelijke manier om je huis comfortabel te maken.

2. Bespaar op energieverbruik

Nog een voordeel van isoleren: je verbruikt minder energie. Door spouwmuren, dak en vloer te isoleren, blijft kou en warmte beter buiten. In de winter kan de verwarming lager of later aan, en in de zomer hoef je de airco of ventilator minder snel te gebruiken. Dat levert een mooie energiebesparing op.

3. Isoleren is geld waard

Wist je dat een geïsoleerd huis vaak meer waard is op de huizenmarkt? Isoleren is een duurzame verbetering die het energielabel van je woning verhoogt. Uit onderzoek blijkt dat duurzame woningen meer waard zijn dan minder duurzame woningen, en dat verschil groeit alleen maar.

 

4. Een oase van rust

In de zomer leven we vaak meer buiten. Maar je wilt geen last hebben van een tuinfeest verderop in de straat. Betere isolatie helpt ook om geluid van buiten, zoals verkeer en buren, te verminderen. Woon je in een levendige buurt of aan een drukke weg? Vervang dan oude ramen door geluidsisolerende ramen om het geluidsniveau in huis te verlagen. Zo verbeter je de rust en stilte in huis.

5. Win-winsituatie

Het isoleren van je huis is goed voor je energieverbruik én het klimaat. Doordat je de verwarming of airco minder vaak aanzet, stoot je minder CO2 uit en draag je bij aan een beter klimaat.

 

Wat kunt u allemaal isoleren?

Wilt u aan de slag met het isoleren van uw huis? Dan is het goed om te kijken naar het bouwjaar van uw woning. Huizen die zijn gebouwd in of na het jaar 2000 zijn vaak al goed geïsoleerd. Bij oudere huizen zijn soms wel extra isolatiemaatregelen nodig. Is na-isolatie interessant voor uw woning? Bij na-isolatie kunt u denken aan:

  • Spouwmuurisolatie
    Isolatie van de spouwmuur zorgt ervoor dat warmte minder snel doordringt in uw huis. De spouwmuren van woningen die zijn gebouwd vóór 1980 zijn meestal niet geïsoleerd. En tijdens de woningbouw in de jaren '80 en '90 is isolatiemateriaal gebruikt dat minder goed werkt. 
  • Dakisolatie
    Veel warmte komt via het dak van uw huis naar binnen. Goede dakisolatie helpt om uw huis zo lang mogelijk koel te houden.  
  • Vloerisolatie
    Vloerisolatie houdt uw huis langer koel in de zomer en helpt bij een gezond leefklimaat in uw woning. U heeft minder last van vocht en schimmel, omdat vloerisolatie zorgt voor een goede luchtvochtigheid in huis. Door vloerisolatie heeft u ook minder last van huisstofmijt en ongedierte zoals muggen, pissebedden en zilvervisjes.
  • Isolerend glas en kozijnen
    Warmte komt via glas makkelijk uw huis binnen. Heeft u enkel glas? Of is uw woning gebouwd vóór 2000? Dan is het aan te raden om het glas te laten vervangen door HR++-glas, omdat de isolerende werking beter is dan ‘gewoon’ dubbel glas.

Bespreek bovenstaande voorbeelden altijd met een specialist. Zo weet u zeker of uw huis geschikt is en wat de beste oplossing is voor uw situatie.  

Zonwering

Zelfs een goed geïsoleerde woning kan opwarmen in de zomer. Over het algemeen duurt het wat langer voordat de woning is afgekoeld. Daarom is het belangrijk om de krachtige zon zo lang mogelijk buiten te houden. Door te werken met zonwering, dikke (isolerende) gordijnen en/of rolgordijnen kunt u proberen om de warmte niet verder het huis in te laten komen.

Ventilatie

Is uw woning goed geïsoleerd? Goed bezig! U bespaart nu energie en stoot minder CO2 uit. Maar let u wel op de ventilatiemogelijkheden in de woning voor een gezond leefklimaat? Bijvoorbeeld roosters bij ramen of een goed werkend ventilatiesysteem. Door goed te ventileren voorkomt u vochtproblemen en schimmels. Als de zon weg is en het koelt buiten af, zet dan de ramen en deuren open voor wat frisse (en koudere) lucht.

Dit artikel is geschreven door Klimaatstichting HIER

Meer weten en meer doen?

Wilt u meer weten over isoleren of hoe u energie kunt besparen?

Tags

Kennisartikel
Duurzaam wonen

Lees ook

Meer over duurzaam wonen

Meest gezocht over hypotheken