Javascript is required

Trend: trek uit de Randstad

In 2020 verhuisden bijna 37 duizend mensen vanuit de Randstad naar regio’s buiten de Randstad, terwijl er ruim 27 duizend mensen in omgekeerde richting verhuisden. Het vermoeden is dat de pandemie gevolgen heeft voor onze woonwensen. De behoefte aan meer ruimte in en om de woning neemt toe. Bovendien kiezen mensen er ook eerder voor om verder van hun werk te gaan wonen, omdat ze verwachten dat thuiswerken ook na de coronapandemie blijft. Zo ook Sandra en Marc, die beiden met hun gezin vorig jaar de (Rand)stad verruilden voor een leven buiten de stad.

Huis en tuin te klein, garage te vol

Sandra:"We hadden in Almere een prima huis, maar wilden al een tijdje meer ruimte, zowel binnen als buiten. Mijn man knapt graag motoren en auto’s op en daarom was ons tuintje en garage al snel te vol. Toen ik opeens elke dag vanuit huis moest werken tijdens de eerste lockdown, zijn we om ons heen gaan kijken naar iets groters. Eerst in Almere, maar daar was de huizenmarkt al vrij snel een gekkenhuis. We bekeken 4 huizen en deden op 2 daarvan een bod, boven de vraagprijs. Toen we met 10% overboden werden, ontstond het idee om onze blik wat meer naar ‘buiten’ te richten."

Marc:"Ook wij zochten meer leefruimte, vooral binnen. Eind 2019 waren we al bezig met zoeken naar een groter huis. In eerste instantie zochten we in onze eigen woonplaats, Haarlem. Maar we schrokken toen al van de prijzen, ook in de omliggende dorpen. Hoewel we inmiddels flink overwaarde hadden op ons huis, viel het erg tegen wat we konden kopen. We maakten daarna plannen voor een verbouwing en hadden de offerte al liggen voor een uitbouw. Toen brak corona uit en werd het allemaal zo onzeker en hebben we de verbouwing tijdelijk stopgezet.

Veel meer woonruimte voor minder geld!

Marc:"Puur toeval zijn wij in de Bollenstreek terecht gekomen. Tijdens de eerste lockdown, voorjaar 2020, gingen we een keer fietsen in die regio. We kenden het helemaal niet zo goed, maar vonden de omgeving heel erg mooi en we zagen dat er volop werd gebouwd. Ik wilde toen eigenlijk nog steeds verbouwen en niet weg uit Haarlem, maar we zijn toch gaan kijken wat daar te koop was. We werden meteen getriggerd door de aantrekkelijke prijzen en de enorme keus aan nieuwbouwprojecten. Het was voor ons echter geen makkelijke beslissing om de stad achter ons te laten en naar een dorp te gaan. We hebben de lat daarom heel hoog gelegd. Als we dan toch weg zouden gaan, dan moest het huis écht perfect zijn. Door corona werd een fijn huis sowieso nóg belangrijker. En zo'n huis vonden we: een vrijstaande nieuwbouwwoning met 5 slaapkamers. Zo kon ik een aparte werkkamer krijgen, want dat was opeens belangrijk geworden met dat thuiswerken, 2 jonge kinderen en een baby op komst. Zo gingen wij van 125 m2 naar 210 m2."

Sandra:"We keken wat er in de Noordoostpolder en Friesland te koop was en maakten een lijstje met een stuk of 8 huizen. Vooral in dorpen met voorzieningen zoals supermarkten en basisscholen. We hoopten iets te vinden op zo’n drie kwartier reizen van ons werk in Amsterdam. Daarna zijn we een dag gaan rondrijden om deze huizen te bekijken. We hadden geen band met Friesland, maar we vonden de omgeving meteen mooi en de mensen aardig. Ook verlegden we al snel onze grens van drie kwartier reistijd, want de leukste huizen bleken toch net iets verder weg. Uiteindelijk vonden we op anderhalf uur van ons werk hét huis: een oude woonboerderij met stal van samen 370 m2 op een boerenerf van 2000 m2. Ruim 2,5 keer zo groot als ons oude huis van 140 m2!"

Allebei een duurzaam huis

Sandra:"In november 2020 hebben we het gekocht, zonder bouwkundige keuring. Normaal misschien niet verstandig, maar we zouden toch alles grondig verbouwen. In april kregen we de sleutel en eind mei zijn we verhuisd. We wonen nu tijdelijk in het oude woonhuis en we zijn de oude stal aan het verbouwen tot grote woonkeuken, met hoog plafond waarin de originele balken zichtbaar blijven. Het huis en een deel van de verbouwing hebben we gefinancierd met de overwaarde van ons oude huis en voor de zekerheid hebben we nog een bouwdepot genomen. We wisten namelijk niet wat we allemaal tegen zouden komen."

Marc:"Wij tekenden in augustus 2020 het koopcontract en we hopen dat het in oktober dit jaar wordt opgeleverd, zodat we er nog voor de feestdagen in kunnen. Ondertussen huren we sinds december vorig jaar een huis, om de hoek bij ons nieuw te bouwen huis. Het nadeel van nieuwbouw is dat je nooit precies weet wanneer het wordt opgeleverd. We wilden zekerheid en doordat we ons huis snel hadden verkocht, wisten we ook precies hoeveel we konden besteden aan ons nieuwe huis. Wat we fijn vinden aan nieuwbouw is dat het al heel duurzaam is. Zo gaan we van het gas af en krijgen we zonnepanelen die in de dakpannen zijn verwerkt, heel mooi. Nu we hier al wonen, merken we ook hoe centraal het eigenlijk ligt. Zowel mijn werk in Amsterdam, Haarlem, en Leiden, waar mijn vriendin werkt, zijn allemaal maar op een half uurtje rijden."

Sandra:"Natuurlijk gaan wij hier ook helemaal voor duurzaam met een warmtepomp, vloer- en wandisolatie en 24 zonnepanelen op het dak. Onze bedoeling is ook om straks helemaal van het gas af te gaan. In totaal denken we nog zo’n 1,5 jaar bezig te zijn, maar we zijn nu al blij en hebben er geen moment spijt van. Verschillende oude buren zijn al geweest, we hebben al logees gehad en we merken nu al dat we niet bang hoeven zijn om door de afstand vrienden en familie minder te zien."

Lees ook

Meest gezocht over hypotheken