De toekomst van nieuwbouw

Nederland heeft al jaren te weinig woningen. Terwijl steeds meer mensen een huis zoeken, worden er niet genoeg nieuwe huizen bijgebouwd. Bekijk de ontwikkeling van nieuwbouw in jouw provincie.
Waardoor komt het tekort aan nieuwbouw?
Een belangrijke reden voor het tekort aan nieuwbouw is dat er steeds meer huishoudens bijkomen. Veel mensen willen alleen of met een klein gezin wonen. Ouderen blijven langer zelfstandig en jongeren willen snel op zichzelf wonen. Hierdoor zijn er meer woningen nodig, maar het aanbod groeit niet snel genoeg.
Daarnaast is er weinig bouwgrond beschikbaar. Nederland is een klein land met veel verschillende belangen zoals landbouw, natuur en infrastructuur. Hierdoor is het lastig om genoeg plekken te vinden om te bouwen. Ook zijn er te weinig vakmensen en zijn de bouwkosten en rente gestegen. Dit maakt het bouwen van nieuwe woningen duurder en minder aantrekkelijk. Veel mensen willen geen nieuwbouwwoningen in hun buurt. Gemeenten krijgen vaak te maken met bezwaren van omwonenden die bang zijn voor verlies van uitzicht of privacy. Hierdoor lopen veel bouwprojecten vertraging op.
Strenge regels en trage procedures
Er zijn strenge regels voor nieuwbouw. Projecten moeten voldoen aan eisen voor veiligheid, geluidshinder en voorzieningen zoals scholen en winkels. Hoewel deze regels belangrijk zijn, zorgen ze vaak voor vertraging. Ook is er een tekort aan ambtenaren die bouwvergunningen kunnen afhandelen. De nieuwe coalitie wil gemeenten sneller laten werken door ze te betalen per opgeleverde woning. Maar dit kan ten koste gaan van de kwaliteit en zorgvuldigheid.
Verschillen per provincie
De groei van nieuwbouwwoningen verschilt per provincie. Zoals je in de landkaart hierboven kunt zien, groeit in de Randstad het aantal nieuwe huizen het snelst: Noord-Holland (1,84%), Utrecht (1,45%) en Zuid-Holland (1,34%). Ook Flevoland groeit snel met 1,11%. In provincies waar de bevolking krimpt, zoals Friesland en Limburg, is de groei veel lager (0,28%).
In onderstaande grafiek kun je zien dat in bijna heel Nederland vooral huurwoningen worden bijgebouwd. Alleen in Friesland (57,6%), Flevoland (57,8%) en Zeeland (59,2%) worden meer koopwoningen gebouwd.
Aanpak van de overheid
In 2018 waren er 262.000 woningen tekort, nu zijn dat er meer dan 400.000. Tot 2026 worden er naar schatting slechts 80.000 nieuwe woningen gebouwd. Dit is veel minder dan de 100.000 woningen per jaar die het kabinet wil halen. Hiervoor is 5 miljard euro gereserveerd voor woningbouwprojecten en 2,5 miljard euro voor infrastructuur. Deze investeringen moeten zorgen voor meer woningen en goede bereikbaarheid en voorzieningen.
Het vorige kabinet wilde vooral bouwen in gebieden met de hoogste woningdruk. Het huidige kabinet wil nieuwbouw gelijkmatig over het hele land verdelen. Dit moet helpen om het woningtekort sneller op te lossen. Maar het is nog onzeker of dit gaat lukken. Kleinschalige projecten buiten de Randstad zijn minder rendabel voor en leggen een groter beslag op het beperkte aantal ambtenaren dat bouwvergunningen kan afgeven.
Het laatste nieuws over de woningmarkt
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de woningmarkt? Volg dan het laatste huizenmarktnieuws.