Salderingsregeling bij zonnepanelen

Veel mensen hebben de afgelopen jaren zonnepanelen geïnstalleerd, om zo op een duurzame manier zelf energie op te wekken. Dat werd door de overheid niet alleen gestimuleerd met subsidies, maar ook met de salderingsregeling. Het nieuwe kabinet wil deze regeling nu in 2026 in één keer afschaffen. Lees in dit artikel wat dit betekent als je zonnepanelen hebt of wil gaan plaatsen.
Wat is de salderingsregeling?
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, lever je dat terug aan het elektriciteitsnet. Je kunt die wegstrepen tegen de stroom die je op andere momenten van het net afhaalt. Dat heet salderen. Het stroomnet werkt zo eigenlijk als een grote batterij. Dat is een heel goede deal. Stel je een bankrekening voor, waarbij de productie via je zonnepanelen een storting is en je stroomverbruik via het elektriciteitsnet een uitgave. Aan het eind van het jaar kijk je dan waar je staat en betaal je alleen het verschil. Als je meer produceert dan je gebruikt, krijg je zelfs geld terug.
Overproductie van zonne-energie
Door de snelle toename van het aantal zonnepanelen is er in de zomer tegenwoordig regelmatig sprake van overproductie. De energieprijzen dalen dan tot een laag, soms zelfs negatief niveau. Dit maakt de salderingsregeling wel erg duur voor energiebedrijven. Die moeten een relatief hoog bedrag betalen voor energie die zij daarna niet kwijt kunnen. Bij het invoeren van de salderingsregeling was dit al voorspeld.
Afschaffen salderingsregeling en de gevolgen
Het was altijd al de bedoeling dat de salderingsregeling in stappen zou worden beëindigd. Maar het nieuwe kabinet wil de regeling nu al eind 2026 in één keer stoppen. Deze aanpassing heeft gevolgen voor iedereen die al zonnepanelen heeft of gaat plaatsen. De energie die je zelf opwekt, zal je dan niet meer zelf kunnen gebruiken. Zelfs niet met heel slim gedrag zoals overdag de auto opladen en de was doen. Veel mensen zijn overdag niet thuis om dit soort dingen te doen. En in de winter is de zon vaak te zwak om voldoende energie op te wekken. We denken dat je na het afschaffen van de salderingsregeling nog maar 30 tot 50 procent van de stroom die je opwekt, zelf kunt gebruiken. De rest moet je dan dus van het elektriciteitsnet "kopen". Dit betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen bijna 2 tot 3 keer langer wordt. Als je voorheen dus in 5 jaar de investering in zonnepanelen zou terugverdienen, dan zal dat nu 10 tot 15 jaar duren.
Thuisbatterij de oplossing?
Een thuisbatterij kan helpen om de investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen. Met een thuisbatterij kun je namelijk de elektriciteit die overdag wordt opgeslagen, 's nachts of de volgende ochtend gebruiken. Daardoor kun je in de zomer 50 tot 70 procent van de stroom die je opwekt, zelf gebruiken. Er zijn toch ook nog wel wat nadelen aan thuisbatterijen:
- in de winter ben je nog wel voor een groot deel afhankelijk van het elektriciteitsnet
- ze zijn niet goedkoop. Als bijvoorbeeld de hele installatie van zonnepanelen € 6.000 euro kost, kost een thuisbatterij met voldoende capaciteit al snel zo'n € 5.000 tot 6.000 euro, zodat de totale investering bijna twee keer zoveel is
- ze zijn groot: ongeveer de grootte van een koelkast, waardoor ze niet makkelijk te plaatsen zijn
- ze kunnen niet tegen vocht, dus je kunt ze alleen in de kruipruimte plaatsen als die droog is. Bij veel woningen in Nederland is de kruipruimte echter te nat.
Investeren in een thuisbatterij kan misschien toch een goede investering zijn als de salderingsregeling eenmaal is afgeschaft.
Het laatste nieuws over de huizenmarkt
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de huizenmarkt? Bekijk dan het laatste woningmarktnieuws.
Lees ook meer over duurzaam wonen.