Javascript is required

Groene stroom: is dat altijd echt groen en hoe belangrijk is dat?

Veel energieleveranciers zeggen dat ze 100% groene stroom leveren. Maar let op: soms is deze stroom alleen op papier groen. Dit wordt ook wel 'sjoemelstroom' genoemd. Lees waarom het belangrijk is om voor echte Nederlandse groene stroom te kiezen.

Wat is groene en wat is grijze stroom?

Bij het kiezen van een energiecontract kun je kiezen tussen groene en grijze stroom.

  • Groene stroom komt van duurzame bronnen zoals wind, zon en waterkracht.
  • Grijze stroom komt van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool.

Grijze stroom heeft een negatieve impact op het klimaat, terwijl groene stroom dat niet heeft. Door te kiezen voor groene energie help je mee om klimaatverandering tegen te gaan. Veel energieleveranciers verkopen stroom die 'groen' lijkt door buitenlandse certificaten. Dat is sjoemelstroom en dus niet (volledig) groen. 

Gesjoemel met certificaten

Nederland gebruikt een Europees systeem met groencertificaten. Als een energiemaatschappij groene stroom maakt, krijgt het een certificaat Dit wordt ook wel 'Garantie van Oorsprong' genoemd. Dit moet ervoor zorgen dat er meer groene stroom wordt gemaakt als er meer wordt verkocht.
Maar dit systeem werkt niet altijd goed. In Noorwegen komt alle stroom van waterkracht, dus zij hebben geen grijze stroom. Ze hebben daardoor extra certificaten die ze niet nodig hebben. Deze verkopen ze goedkoop aan Nederlandse energieleveranciers die niet genoeg groene stroom maken. Zo lijkt hun stroom groen, maar dat is het niet.

Groene stroom van Nederlandse bodem is écht groen

Als je in Nederland groene stroom met een buitenlands groencertificaat koopt, komt er geen groene stroom naar ons land. Er worden ook geen extra windmolens of zonnepanelen in het buitenland gebouwd. Dit helpt niet bij het maken van meer duurzame energie. Nederlandse groene stroom doet dat wel. In 2020 kwam meer dan een kwart van de stroom in Nederland van duurzame bronnen.
Het doel is om in 2050 100% groene stroom te gebruiken. Als je voor groene stroom van Nederlandse bodem kiest, draag je daar echt aan bij. Hoe meer mensen Nederlandse groene stroom willen, hoe meer windmolens en zonnepanelen Nederland zal bouwen. Zo gebruiken we minder kolen of gas en helpen we het klimaat.

Tips

  • Kies bij het afsluiten van je energiecontract voor Nederlandse groene stroom.
  • Check waar je groene stroom vandaan komt met de Groene stroom checker van klimaatstichting HIER. 

Dit artikel schreven we samen met Hier.nu.

Meer weten en meer doen?

Meer bijdragen aan een duurzamere samenleving én te besparen op je energieverbruik?

Tags

Lees ook

Meer over duurzaam wonen

Meest gezocht over hypotheken