Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat doet een makelaar?

Wat kan een makelaar voor u doen bij de aan- of verkoop van uw woning?

Als u een huis koopt of verkoopt bepaalt u zelf of u een makelaar inhuurt. Een makelaar kan u helpen bij het hele proces, of bij een deel daarvan. Lees meer over wat een makelaar voor u kan betekenen, de voor- en nadelen en wat de kosten zijn van het inschakelen van een makelaar.

Waar kan een makelaar bij helpen?

Een makelaar kan het hele proces van zoeken, vinden en kopen of verkopen van een huis begeleiden. Voordat u een makelaar inschakelt, is het handig als u weet in welke prijsklasse u een woning zoekt en hoeveel hypotheek u ongeveer nodig heeft. Dan kunt u aan de slag met uw zoektocht naar een woning.

Het werk van een makelaar

Een makelaar kan u helpen met:

 • De prijs waarvoor u het huis kunt kopen of verkopen.
 • Regels die gelden voor de koper en de verkoper.
 • Hoe en wanneer u het huis krijgt of moet opleveren.
 • Het zoeken naar een huis (aankoopmakelaar) of naar potentiële kopers van uw huis (verkoopmakelaar). Ook als u een speciale woning zoekt, bijvoorbeeld een woonboerderij of een monumentaal pand, kan een makelaar die voor u zoeken. Er zijn makelaars die gespecialiseerd zijn in zulke woningen.
 • Verder kan een makelaar samen met u een huis bekijken, en hij of zij kan voor u onderhandelen met de koper of de verkoper. Als u het eens bent over de prijs, kan een makelaar voor u een koopcontract opstellen.

Wat is het verschil tussen een aan- en verkoopmakelaar?

Wat is een aankoopmakelaar?

Als u een woning wilt kopen en u huurt een makelaar in, is dat de aankoopmakelaar. Een makelaar kan aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zijn, maar nooit voor hetzelfde huis. Een makelaar mag voor elk huis maar één partij helpen.

Wat is een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar is de makelaar die ingehuurd is door de partij die een woning wil verkopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het inschakelen van een makelaar?

Het inhuren van een aankoopmakelaar heeft voor- en nadelen. Sommige mensen kiezen ervoor, anderen doen het liever zelf. Bekijk de belangrijkste voor- en nadelen om zelf tot een keuze te komen.

De voordelen van een aankoopmakelaar

 • De makelaar weet vaak eerder welke woningen op de markt komen.
 • Regelwerk: de makelaar neemt veel regelwerk uit handen, zoals het contact met de koper en het onderhandelen.
 • Kennis en ervaring: bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Door een makelaar in de arm te nemen profiteert u van zijn kennis en ervaring.
 • Rationeel: bij het kopen van een huis komen vaak veel emoties kijken. Uw makelaar ervaart dit anders en is rationeel. Door dit objectieve klankbord is het nemen van beslissingen makkelijker.

De nadelen van een aankoopmakelaar

 • Het makelaarscourtage kan aardig oplopen. De tarieven variëren, maar meestal gaat het om 1% tot 2% van de koopsom. Sommige makelaars werken echter met een vast tarief.
 • De makelaar kan een commerciële druk voelen om de koop te sluiten en kiest daarmee in sommige gevallen niet voor het laagste bedrag.
 • Bovenop de courtage kunnen eventueel ook nog extra kosten komen, bijvoorbeeld voor advertenties. 

Is een makelaar verplicht?

Ben ik verplicht een makelaar in te schakelen?

Een makelaar inschakelen is niet verplicht. U kunt zelf bepalen of u een makelaar inhuurt als u een huis koopt of verkoopt. Een makelaar adviseert u bij het hele proces van een woning kopen of verkopen, maar u kunt ook een makelaar inschakelen om met een deel van het proces te helpen, bijvoorbeeld alleen bij het opstellen van een koopcontract. U betaalt de makelaar courtage. Het inschakelen van een makelaar hoeft niet, maar het kan u wel veel werk uit handen nemen. Als u zelf een huis koopt of verkoopt, is het verstandig u goed voor te bereiden.

De verplichtingen van een makelaar

Welke verplichtingen heeft een makelaar?

Als u een makelaar heeft ingeschakeld, moet hij u regelmatig vertellen welk werk hij voor u doet en of hij succes heeft. De makelaar mag voor elk huis maar één partij tegelijk helpen. Hij mag dus niet werken voor zowel de koper als de verkoper van hetzelfde huis, en ook niet voor andere gegadigden. De makelaar mag een huis alleen voor u kopen of verkopen als u daarvoor schriftelijk toestemming hebt gegeven.

Hoeveel kost het inschakelen van een makelaar?

Hoeveel kost een makelaar?

U betaalt de makelaar een percentage van het bedrag waarvoor u het huis koopt of verkoopt. Dit bedrag heet de courtage. U betaalt de courtage meestal over de koopprijs inclusief btw. Hoeveel u moet betalen, is niet altijd hetzelfde. Soms kunt u onderhandelen met de makelaar over het percentage dat u moet betalen. Ook kunt u de tarieven van verschillende makelaars vergelijken.

Is er een keurmerk voor makelaars?

Vereniging van makelaars

De meeste makelaars zijn lid van een vereniging van makelaars. Er zijn in Nederland een aantal grote verenigingen van makelaars:

 • NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaardij)
 • VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed)
 • Vastgoed PRO.

Makelaars die lid zijn van zo’n vereniging gebruiken standaard voorwaarden. In deze voorwaarden staan afspraken waaraan alle makelaars die lid zijn zich moeten houden.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.