Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek aflossen

Wat is extra aflossen op uw hypotheek?

Bij alle hypotheekvormen, behalve een aflossingsvrije hypotheek, betaalt u elke maand een deel van uw hypotheeklening terug. Als u meer wilt terugbetalen dan het afgesproken bedrag, of als u een deel van uw aflossingsvrije hypotheek wilt terugbetalen, dan noemen we dat 'extra aflossen op uw hypotheek'.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.

Hoe werkt extra aflossen?

Elk kalenderjaar mag u een gedeelte van uw hypotheek boetevrij aflossen. Dit is meestal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel. Hoeveel het precies voor u is, staat in de voorwaarden van uw hypotheek. U regelt het zelf eenvoudig via Internet Bankieren. U ziet dan meteen wat uw nieuwe, lagere, maandbedrag wordt. U kunt het ook telefonisch of op kantoor regelen met één van onze adviseurs.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van extra aflossen

De voordelen van extra aflossen

Voordelen tussentijds extra aflossen:

 • Uw maandlasten worden lager
 • Lagere hypotheekschuld
 • U krijgt mogelijk een lager rentetarief
 • U betaalt mogelijk minder vermogensrendementsheffing

Nadelen van extra aflossen

Nadelen tussentijds extra aflossen:

 • Minder hypotheekrenteaftrek van inkomen voor de belasting

 • Minder (spaar)geld waar u direct bij kunt

 • Mogelijk een boete, als u meer aflost dan boetevrij is toegestaan volgens uw voorwaarden

 • Mogelijk fiscaal nadeel, als u meer stort dan is toegestaan binnen de fiscale regels

 • Mogelijk minder hypotheek bij het kopen van een nieuwe woning. U kunt namelijk niet meer kiezen voor een nieuw aflossingsvrij leningdeel, alleen voor lineair of annuïtair

 • U heeft mogelijk een grotere bijleenregeling

 • Lost u extra af op uw aflossingsvrije leningdeel? Dan kan het zijn dat u minder hypotheek kunt krijgen bij het kopen van een nieuwe woning

Of extra aflossen of extra storten voor u interessant is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u weten wat uw mogelijke voordeel is? Doe de afloscheck.

Hoeveel mag u (boetevrij) extra aflossen?

Hoeveel mag u (boetevrij) extra aflossen?

Ieder kalenderjaar mag u meestal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel boetevrij extra aflossen. Hoeveel u precies boetevrij per kalenderjaar mag aflossen, staat in de voorwaarden van uw hypotheek. 

Variabele rente
Heeft u een leningdeel met een variabele rente en wilt u extra terugbetalen? Dan betaalt u geen boete.

Einde rentevaste periode
Betaalt u extra terug op uw leningdeel op het moment dat uw rentevaste periode eindigt? Dan betaalt u geen boete.

Boetevrij tot de WOZ-waarde als uw huis onder water staat 
Is uw huidige hypotheek hoger dan de actuele WOZ-waarde van uw woning? Dan mag u het verschil tussen de hoogte van uw huidige hypotheek en de meest recente WOZ-waarde boetevrij vanuit eigen middelen terugbetalen. Dit bedrag wordt niet verrekend met het maximale bedrag dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vraag uw adviseur naar hoe u gebruik kunt maken van deze regeling.

Heeft u de restschuld uit uw vorige woning opnieuw gefinancierd? Dan mag u de restschuld die uit de verkoop van de oude woning is ontstaan boetevrij terugbetalen.

Uw hypotheek staat 'onder water' als uw huidige hypotheekschuld hoger is dan de meest actuele WOZ-waarde van uw woning. Een voorbeeld: uw huidige hypotheekschuld is € 250.000,- De huidige WOZ-waarde van uw huis is € 200.000,- Dit betekent dat uw hypotheek onder water staat. Hierbij houden we geen rekening met de opgebouwde waarde in bijvoorbeeld uw (bank)-spaarhypotheek.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.
De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.
Een variabele rente betekent dat de hoogte van de rente dagelijks kan wijzigen. De rente is onder meer afhankelijk van ontwikkelingen op de geldmarkt en kapitaalmarkt.

Waarom en wanneer betaalt u boete?

Als u eerder of extra aflost op uw hypotheek, betaalt u soms een boeterente. ABN AMRO brengt altijd de meest voordelige boeterente in rekening. U betaalt dus niet teveel boeterente, zoals in de uitzending van AVROTROS Radar van 12 september 2016 werd beweerd.

Wij informeren u zo zorgvuldig en duidelijk mogelijk over de hoogte en de opbouw van de vergoeding voor vervroegde aflossing. In de berekening van deze vergoeding houden wij, anders dan in Radar wordt gesteld, geen rekening met een lagere vergelijkingsrente die in uw nadeel uitvalt. Integendeel, voor het bepalen van de vergoeding gebruiken wij de 'naast betere rente', die juist in uw voordeel werkt. Hierdoor betaalt u juist een lagere vergoeding dan in Radar werd gesteld.

Waarom en wanneer betaalt u boete?

Als u eerder aflost dan met ons is afgesproken, betaalt u soms een boeterente. De boeterente die u betaalt is een vergoeding voor de rente die wij mislopen omdat u de lening eerder terugbetaalt. Wij hebben zelf de lening ingekocht (geleend) voor de looptijd van de rentevaste periode van de lening. Hiervoor betalen wij rente, ook als wij geen rente meer van u ontvangen. 

Heeft u een leningdeel met een vaste rente en wilt u extra aflossen? Dan betaalt u in onderstaande situaties boeterente:

 • Bij een leningdeel met een vaste rente. De boete die u betaalt is een vergoeding voor de rente die wij mislopen

 • Als de vaste rente die u betaalt hoger is dan de vaste rente voor een nieuw volledig gelijk leningdeel

 • Als u meer dan 10% van het oorspronkelijke bedrag van uw leningdeel per kalenderjaar terugbetaalt. Het oorspronkelijke bedrag van uw leningdeel staat in uw offerte

Vaste rente betekent dat de rente niet verandert tijdens de looptijd van de lening.
De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd van dit leningdeel niets terug aan de bank. U betaalt elke maand alleen rente over het bedrag dat u heeft geleend. Uw lening blijft hierdoor hetzelfde en moet u aan het einde van de looptijd in één keer terugbetalen. Door op een andere manier vermogen op te opbouwen, of de opbrengst van de verkoop van uw woning te gebruiken, kunt u dit leningdeel terugbetalen.

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten naar een Annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek met behoud van aftrek van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting. U betaalt dan elke maand een deel van uw hypotheek terug. Zo weet u zeker dat u aan het einde van de looptijd uw lening helemaal heeft terugbetaald.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
Een hypotheekvorm waarbij uw maandbedrag steeds lager wordt. U betaalt een vast bedrag per maand om uw lening terug te betalen. Omdat uw schuld minder wordt, gaat u een lager bedrag aan rente betalen. Aan het einde van de looptijd is uw lening terugbetaald.

Andere manier om extra af te lossen?

Andere manier om extra af te lossen?

Naast extra aflossen of het wijzigen van uw hypotheekvorm is het zelf opbouwen van vermogen ook mogelijk. Door het vermogen op te bouwen in een polis die valt in box 3 voor de inkomstenbelasting, kunt u het bedrag gebruiken om aan het einde van de looptijd uw hypotheek terug te betalen. In box 3 gelden ook fiscale vrijstellingen. U betaalt wel jaarlijks 1,2% vermogensrendementheffing over het saldo als u boven de fiscale vrijstelling uitkomt.

Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden die het beste bij uw situatie aansluiten. U kunt ook contact opnemen met de Advieslijn Hypotheken

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief