Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek aflossen

Wat is extra aflossen op uw hypotheek?

Bij alle hypotheekvormen, behalve een aflossingsvrije hypotheek, betaalt u elke maand een deel van uw hypotheeklening terug. Als u meer wilt terugbetalen dan het afgesproken bedrag, of als u een deel van uw aflossingsvrije hypotheek wilt terugbetalen, dan noemen we dat 'extra aflossen op uw hypotheek'.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.

Hoe werkt extra aflossen?

Elk kalenderjaar mag u een gedeelte van uw hypotheek boetevrij aflossen. Dit is meestal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel. Hoeveel het precies voor u is, staat in de voorwaarden van uw hypotheek. U regelt het zelf eenvoudig via Internet Bankieren. U ziet dan meteen wat uw nieuwe, lagere, maandbedrag wordt. U kunt het ook telefonisch of op kantoor regelen met één van onze adviseurs.

Dit is het bedrag dat u elke maand moet betalen.

Voor- en nadelen van extra aflossen

Wat zijn de voordelen van extra aflossen

Voordelen tussentijds extra aflossen:

 • Uw maandlasten worden lager
 • Lagere hypotheekschuld
 • Een lager hypotheekbedrag kan leiden tot een lager rentetarief. Het tarief wordt bepaald door de verhouding tussen de schuld en de marktwaarde van uw woning
 • Omdat u door de aflossing minder vermogen heeft, betaalt u mogelijk minder vermogensrendementsheffing

Nadelen van extra aflossen

Nadelen tussentijds extra aflossen:

 • Minder hypotheekrenteaftrek van inkomen voor de belasting

 • Minder (spaar)geld waar u direct bij kunt

 • Mogelijk een vergoeding voor vervroegde hypotheekaflossing, als u meer aflost dan boetevrij is toegestaan volgens uw voorwaarden 


 • Mogelijk fiscaal nadeel. Wanneer u aflost kan dat gevolgen hebben voor de spaarrekening of verzekering die aan de hypotheek is gekoppeld. Vraag hierover altijd advies.
    

 • Wanneer er door de aflossing overwaarde ontstaat moet u bij verkoop een groter bedrag aan eigen middelen inbrengen wanneer u een andere woning koopt

Of extra aflossen of extra storten voor u interessant is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u weten wat uw mogelijke voordeel is? Doe de afloscheck.

Hoeveel mag u (boetevrij) extra aflossen?

Hoeveel mag u (boetevrij) extra aflossen?

Ieder kalenderjaar mag u meestal 10% van het oorspronkelijke bedrag van een leningdeel boetevrij extra aflossen. Hoeveel u precies boetevrij per kalenderjaar mag aflossen, staat in de voorwaarden van uw hypotheek.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd van dit leningdeel niets terug aan de bank. U betaalt elke maand alleen rente over het bedrag dat u heeft geleend. Uw lening blijft hierdoor hetzelfde en moet u aan het einde van de looptijd in één keer terugbetalen. Door op een andere manier vermogen op te opbouwen, of de opbrengst van de verkoop van uw woning te gebruiken, kunt u dit leningdeel terugbetalen.

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten naar een Annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek met behoud van aftrek van hypotheekrente van uw inkomen voor de belasting. U betaalt dan elke maand een deel van uw hypotheek terug. Zo weet u zeker dat u aan het einde van de looptijd uw lening helemaal heeft terugbetaald.

Een hypotheekvorm waarbij u elke maand alleen rente over de lening betaalt. Tijdens de looptijd betaalt u niets terug aan de bank. Aan het einde van de looptijd van de lening moet u de hele lening in één keer terugbetalen. Het kan zijn dat aan het einde van de looptijd van de lening de opbrengst van uw huis niet voldoende is om uw lening helemaal terug te betalen. U moet uw lening dan op een andere manier terugbetalen.
Een hypotheekvorm waarbij uw maandbedrag steeds lager wordt. U betaalt een vast bedrag per maand om uw lening terug te betalen. Omdat uw schuld minder wordt, gaat u een lager bedrag aan rente betalen. Aan het einde van de looptijd is uw lening terugbetaald.

Andere manier om extra af te lossen?

Andere manier om extra af te lossen?

Naast extra aflossen of het wijzigen van uw hypotheekvorm is het zelf opbouwen van vermogen ook mogelijk. Door het vermogen op te bouwen in een polis die valt in box 3 voor de inkomstenbelasting, kunt u het bedrag gebruiken om aan het einde van de looptijd uw hypotheek terug te betalen. In box 3 gelden ook fiscale vrijstellingen. U betaalt wel jaarlijks 1,2% vermogensrendementheffing over het saldo als u boven de fiscale vrijstelling uitkomt.

Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden die het beste bij uw situatie aansluiten. U kunt ook contact opnemen met de Advieslijn Hypotheken

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost. 

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief