Naar de navigatie Naar de inhoud

Heeft u uw automatische betaalplan onder controle?

Bijna iedereen laat betalingen automatisch incasseren. Bijvoorbeeld de maandelijkse incasso van uw energieleverancier. Het is natuurlijk verstandig om in de gaten te houden of alles goed loopt met uw incasso's. Dat doet u gemakkelijk in Internet Bankieren. Bekijk hoe u snel kunt achterhalen hoe het nu precies zit met uw incasso's (video, 1:39).

Heeft u al uw automatische betalingen onder controle
 

Automatische afschrijving regelen?

Met een incasso laat u een bedrijf of instelling eenmalig of doorlopend bedragen van uw bankrekening afschrijven. Zo bent u nooit te laat met het betalen van uw rekeningen. Neem daarvoor contact op met het bedrijf of de instelling. Als bedrijven of instellingen gebruik maken van incasso's kunnen zij u een machtigingsformulier sturen. Een incasso is dus géén overeenkomst met de bank maar met het bedrijf aan wie u betaalt.

 

Inzien van uw incasso's

Kijk regelmatig naar de incasso's op uw rekening. Uw incasso's staan in een overzicht in Internet Bankieren. Uitgevoerde incasso's staan in het overzicht 'Bij- en afschrijvingen'. In het overzicht 'In behandeling en afgekeurd' zult u de niet geslaagde incasso's op uw rekening zien. Een incasso kan bijvoorbeeld niet geslaagd zijn door onvoldoende saldo op uw rekening.

In het overzicht 'Gepland en periodiek' kunt u zien welke incasso's er binnenkort van uw rekening worden afgeschreven. Kijk hier regelmatig naar. Dan kunt u zorgen dat er op het moment dat deze incasso's worden uitgevoerd, voldoende saldo op uw rekening staat.

U kunt ook direct naar het incasso beheermenu gaan:

 • Kies binnen Internet Bankieren voor 'Tools'

 • Kies bij 'Overzichten' voor 'Incasso'

U ziet nu een overzicht van incasso's van bedrijven en instellingen die de afgelopen maanden van uw rekening zijn afgeschreven.

 

Incasso's met IBAN

De overgang op IBAN heeft ervoor gezorgd dat bedrijven binnen het hele SEPA-gebied op dezelfde manier incasseren. Dit betekent dat u:

 • ook buitenlandse bedrijven kunt machtigen en

 • bij het afgeven van machtigingen uw IBAN moet invullen.

De incassovoorwaarden zijn in alle deelnemende landen binnen het SEPA-gebied hetzelfde.

Deze incasso's met IBAN moeten volgens de nieuwe regels enkele dagen van tevoren aangekondigd worden. U kunt dan nog beslissen of de incasso uitgevoerd mag worden. U weet dan ook dat u moet zorgen voor voldoende geld op uw rekening. Bent u het niet eens met het te incasseren bedrag? U kunt de incasso vooraf weigeren.

Is het bedrag al afgeschreven? Binnen 56 kalenderdagen na afschrijving kunt u de incasso terug laten boeken.

IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN vervangt de huidige rekeningnummers met 9 cijfers. Voor al het betalingsverkeer in euro's binnen het SEPA-gebied moet IBAN voortaan worden gebruikt. Het Nederlandse IBAN is als volgt opgebouwd: NL is de landcode, 2 cijfers als controlegetal, 4 letters die de bank aanduiden en 10 cijfers. De 10 cijfers bestaan uit het huidige rekeningnummer (meestal 9 cijfers), voorafgegaan door nullen. Bijvoorbeeld: NL99ABNA0123456789
 

Terugboeken incasso in Internet Bankieren

Is er een bedrag van uw rekening afgeschreven waarvoor u geen machtiging heeft afgegeven? Of is er een bedrag dubbel afgeschreven? Dan kunt u het bedrag terugboeken.

 

Incasso's blokkeren

U kunt uw rekening blokkeren voor incasso's. Zo kunt u voorkomen dat er ongewenst geld van uw rekening wordt afgeschreven. Dit kunt u op verschillende manieren doen. U kunt alle incasso's toestaan en per incassant of incasso een blokkade instellen (dit is de standaardinstelling).
U kunt zelfs per incasso, te herkennen aan het unieke machtigingskenmerk, instellen wanneer u deze wilt laten blokkeren. Bijvoorbeeld als deze hoger is dan een maximum bedrag, of een maximum aantal per kalenderjaar.

Om incasso's te blokkeren in Internet Bankieren volgt u deze stappen:

 • Kies binnen Internet Bankieren voor 'Tools'.

 • Kies bij 'Overzichten' voor 'Incasso'.

 • U ziet nu het overzicht met incasso's met IBAN .

 • Kies voor 'Blokkade overzicht'.

 • Kies de incasso die u wilt blokkeren.

Ook is het mogelijk om alle incasso's te blokkeren en bepaalde incasso's toe te staan (goedkeuringslijst). Wilt u dit instellen? Neem dan contact met ons op via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).

IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN vervangt de huidige rekeningnummers met 9 cijfers. Voor al het betalingsverkeer in euro's binnen het SEPA-gebied moet IBAN voortaan worden gebruikt. Het Nederlandse IBAN is als volgt opgebouwd: NL is de landcode, 2 cijfers als controlegetal, 4 letters die de bank aanduiden en 10 cijfers. De 10 cijfers bestaan uit het huidige rekeningnummer (meestal 9 cijfers), voorafgegaan door nullen. Bijvoorbeeld: NL99ABNA0123456789
Degene die een bedrag van u incasseert via een incasso.
 

Stopzetten

U kunt een automatisch incasso altijd stopzetten. Dit moet u altijd doen bij het bedrijf of de instelling waaraan u toestemming heeft gegeven voor een incasso. We raden u aan dit schriftelijk te doen. U kunt hiervoor ook gebruik maken van de zogeheten 'rode kaart' die u ingevuld moet opsturen naar het bedrijf of de instelling waaraan u toestemming heeft gegeven voor de incasso.

Gebruik hiervoor de algemene versie van de 'rode kaart'. Stuur het rode deel per post naar het bedrijf dat van uw rekening incasseert. U kunt het bedrijf of de instelling ook gewoon een brief sturen.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een brief ontvangen over vervallen blokkade-instellingen. Hebben de aanpassingen gevolgen voor mij?

  De wet- en regelgeving rondom incasso's in aangescherpt om u beter te beschermen. Tussen 11 januari en 1 februari 2015 vervalt mogelijk een aantal van uw blokkade-instellingen. Als dit voor u geldt, heeft u hierover een brief van ons ontvangen. Het kan zijn dat u een blokkade opnieuw moet instellen. Dat is het geval als u de volgende incassoblokkade(s) heeft:

  • De eerstvolgende incasso van een bepaalde organisatie

  • Een maximaal aantal incasso's per jaar (voor alle incasso's op uw rekening of alle incasso's van een bepaalde organisatie.

 • Hoe stel ik een incassoblokkade opnieuw in?

  U kunt een incassoblokkade opnieuw instellen via Internet Bankieren. Hiervoor logt u in met uw e.dentifier. Vervolgens gaat u in het menu naar:

  Tools > Incasso > Blokkade-overzicht > Rekening blokkeren

 • Er is toch ongewenst geld van mijn rekening afgeschreven. Kan ik dit terugboeken?

  Voor het terugboeken van een incasso volgt u deze stappen:

  • Kies binnen Internet Bankieren voor 'Tools'
  • Kies bij 'Overzichten' voor 'Incasso'. U ziet nu het overzicht met incasso's met IBAN
  • Klik naast de afschrijving van het incasso op de knop met het vergrootglas
  • Controleer de gegevens van de afschrijving. Bent u niet akkoord? Klik dan op de knop 'Terugboeken en naar verzenden'
 • Wat is het verschil tussen een doorlopende en een eenmalige machtiging?

  Een doorlopende machtiging geeft u af aan een bedrijf of instelling, dat periodiek een incasso uitvoert op uw rekening. Dit bedrag hoeft niet iedere keer hetzelfde te zijn. Een eenmalige machtiging geeft u af aan een bedrijf of instelling voor één betaling. Een eenmalige machtiging wordt vaak gebruikt bij de aflevering van aankopen, bijvoorbeeld die u via het internet bestelt.

 • Wat zijn 'Incasso's met IBAN'? Ik zie deze in het overzicht binnen Internet Bankieren

  De incasso met IBAN is de nieuwe manier van betalen waarmee u bedrijven binnen het SEPA-gebied op dezelfde manier machtigt.

 • Wat betekent 'storneren'?

  Storneren betekent terugboeken. Via Internet Bankieren kunt u zelf een incasso terugboeken.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 0024 (uitleg belkosten)

Bericht als uw salaris komt

Sms of mail bij een bij- of afschrijving

Betaalalerts lezen

Met Betaalalerts krijgt u een berichtje op uw telefoon als er iets wijzigt op uw betaalrekening. U bepaalt zelf wanneer en hoe vaak u alerts ontvangt. Bijvoorbeeld als uw salaris is overgemaakt.

Volg ons via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Volg ons via Google