Naar de navigatie Naar de inhoud

Beleggen in opties

Beleggen in opties

Wat zijn opties?

Met een optie heeft u het recht om beleggingen te kopen of te verkopen. Binnen een bepaalde tijd, voor een bepaalde prijs. Dat werkt op bijna dezelfde manier als een optie nemen op een huis. U heeft dan het recht om het huis te kopen voor een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Bij een huis is een optie nemen gratis. Bij een optie op de beurs is dat niet het geval.

 

De kenmerken van opties

 • Met een optie koopt u het recht om te kopen of het recht om te verkopen.
 • De hefboomwerking: u kunt flink winst maken of flink verliezen.
 • U hoeft voor bijvoorbeeld honderd aandelen maar één optie te kopen. 
 • Een goede voorbereiding is nodig voor handelen in opties.

Een optie verkopen

U kunt een optie op de beurs kopen maar óók verkopen. Verkoopt u een optie, dan heeft u geen recht maar een plicht. Hiervoor ontvangt u een premie. Koopt u een optie, dan betaalt u voor het recht om te kopen of verkopen een bedrag. Dat bedrag wordt de premie genoemd.

 

Soorten opties

Heeft u een optie gekocht? Dan heet dat een gekochte positie of long positie.

 1. Een calloptie geeft u het recht om te mogen kopen tegen een bepaalde prijs. U koopt een optie om bijvoorbeeld aandelen voor € 50,- per stuk te mogen kopen. Al stijgt de waarde van het aandeel naar € 70,-, u mag het aandeel binnen de afgesproken periode voor € 50,- kopen.
 2. Een putoptie geeft u het recht om te mogen verkopen tegen een bepaalde prijs. U koopt een optie om bijvoorbeeld aandelen voor € 50,- per stuk te mogen verkopen. Al daalt de waarde van het aandeel binnen een bepaalde periode naar € 30,-, u mag de aandelen binnen de afgesproken periode voor € 50,- verkopen.
 

Wat is een hefboom?

Opties werken met een hefboom. Belegt u in een optie op bijvoorbeeld aandelen, dan heeft u door de hefboom kans op een hogere winst dan wanneer u direct belegt in die aandelen. U hoeft namelijk een kleiner bedrag te beleggen, terwijl uw kansen op winst gelijk zijn. Het gevaar zit uiteraard in verlies. Met een hefboom kan uw verlies flink oplopen, omdat de hefboom sterker op koersontwikkelingen reageert dan de koers van de belegging zelf.

hefboom
 

Het schrijven van opties

Het verkopen van opties zonder ze in bezit te hebben, wordt het schrijven van opties genoemd. Het schrijven van opties heeft gevolgen, het is goed om u daar bewust van te zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de beurs hard zakt. En dat u verplicht bent om bijvoorbeeld aandelen te kopen voor een prijs ver boven de koers. Met een putoptie bent u beschermd tegen die beursdaling.

Is beleggen in opties iets voor u?

Wilt en kunt u veel risico nemen met beleggen, dan kan beleggen in opties interessant voor u zijn. U belegt namelijk met een hefboom en dat kan flinke winst maar ook flink verlies opleveren. Het schrijven van opties brengt meer risico’s met zich mee dan opties kopen, en is daarom alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Vragen en voorbeelden

 • Wat is de ‘margin’?

  Met een geschreven optie gaat u een verplichting aan om bijvoorbeeld een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen. Om er zeker van te zijn dat u die verplichting kunt nakomen, verlangen wij dat u zekerheid aanhoudt. Dit noemen we de ‘margin’. Deze wordt op een standaard manier berekend. De ‘margin’ kan bestaan uit:

  • het geld op uw Betaalrekening.
  • plus de dekkingswaarde van uw beleggingen.
  • plus het beschikbare krediet op uw Betaalrekening. 
  • min het geld dat is geblokkeerd op uw Betaalrekening.  

 • Wat is de dekkingswaarde van beleggingen?

  We kennen aan bepaalde beleggingsproducten een dekkingswaarde toe. Deze is afhankelijk van de beurswaarde of de handelswaarde. De dekkingswaarde kan daardoor dagelijks veranderen.

 • Wat is bestedingsruimte?

  Uw bestedingsruimte is:

  • het geld op uw Betaalrekening.
  • plus het beschikbare krediet op uw Betaalrekening.
  • min het geld dat is geblokkeerd op uw Betaalrekening.
 • Wat is een ongedekt geschreven optie?

  Dit is een calloptie die u schrijft zonder dat u de onderliggende waarde op uw beleggingsrekening heeft. 

  In dat geval kunt u namelijk niet de onderliggende waarde leveren (verkopen) als uw geschreven optie wordt aangewezen door de optiebeurs. Daarmee bent u gedwongen de onderliggende waarde alsnog te kopen tegen een vaak hogere prijs. Een geschreven putoptie is altijd ongedekt. Ook al heeft u de onderliggende waarde op uw Beleggingsrekening. U moet namelijk de onderliggende waarde kopen als uw geschreven putoptie wordt aangewezen door de optiebeurs. En dat is vaak tegen een hogere prijs dan de koers op dat moment.

 • Marginberekening callopties

  Voor opties tot een expiratieprijs van 175% van de koers van de onderliggende waarde:
  Margin = {optiepremie + volatiliteitspercentage (2 x koers onderliggende waarde - expiratieprijs)}*contractgrootte.

  Voorbeeld:

  Stel, u schrijft 1 optie call AEX dec 360 voor € 6,60 bij een AEX-koers van 313. En het volatiliteitspercentage voor de AEX is op dat moment 10%. Dan is de berekening van de margin als volgt:

  Margin = {6,60+10% x (2 x 313 -/- 360)} x 100 = € 3.320,- per optiecontract.

  Ligt de expiratieprijs boven de 175% van de koers van de onderliggende waarde? Dan wordt de marginplicht ongeveer gelijk aan de marginplicht op een vergelijkbare optieserie met een expiratieprijs van 175% van de koers van de onderliggende waarde.

  Let op: op 19 januari 2019, na de optie-expiratie, wijzigen wij de berekening van de margin voor ongedekt geschreven opties. Hierdoor wordt de margin die u moet aanhouden hoger. Lees meer

 • Marginberekening putopties

  Voor opties tot een expiratieprijs van 62,5% van de koers van de onderliggende waarde:
  Margin= {optiepremie + volatiliteitspercentage (2 x expiratieprijs - koers onderliggende waarde)}* contractgrootte.

  Voorbeeld:

  Stel, u schrijft 1 optie put AEX dec 200 voor € 2,90 bij een AEX-koers van 313. En het volatiliteitspercentage voor de AEX is op dat moment 10%. Dan is de berekening van de margin als volgt:

  Margin = {2,90+10%*(2 * 200 -/- 313)}*100 = € 1.160,- per optiecontract.

  Ligt de expiratieprijs onder de 62,5% van de koers van de onderliggende waarde? Dan wordt de marginplicht ongeveer gelijk aan de marginplicht van een vergelijkbare optieserie met een expiratieprijs van 62,5% van de koers van de onderliggende waarde.

  Het volatiliteitspercentage is geen vast percentage, maar kan per dag veranderen. Dit hangt af van de marktomstandigheden.

  Heeft u vragen over de margin of wilt u weten wat het volatiliteitspercentage van een optie op dit moment is? Bel dan 0900-9215 (lokaal tarief).

  Let op: op 19 januari 2019, na de optie-expiratie, wijzigen wij de berekening van de margin voor ongedekt geschreven opties. Hierdoor wordt de margin die u moet aanhouden hoger. Lees meer

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )