Een lagere dollar in 2021

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn achter de rug. Het startpunt is verre van ideaal voor de nieuwe president. De economie is sterk gekrompen, het begrotingstekort is enorm gestegen en de reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie) is negatief. Dat gezegd hebbende: de economie heeft inmiddels een herstel laten zien en meevallende economische cijfers hebben het bredere marktsentiment ondersteund. Omdat beleggers de dollar recent voornamelijk kochten als veiligehavenmunt, heeft dat meer optimistische sentiment juist geleid tot een zwakkere dollar. Kortom, alle factoren wijzen op een lagere dollar. 

 

Voor 2021 verwachten wij opnieuw een daling van de dollar. Dit is omdat de reële rente negatief blijft en mogelijk verder daalt. Onder de nieuwe president Joe Biden zal de overheid meer uitgeven en dit geeft een sterke stimulans aan de economie. Hogere economische groei zorgt er waarschijnlijk voor dat beleggers ook rekening gaan houden met hogere inflatie. De Fed zit niet te wachten op hogere obligatierentes. Dit zal de Fed dus proberen te voorkomen. Als gevolg hiervan daalt mogelijk de reële rente en daalt daarom de dollar. Naast de negatieve reële rente zijn er meer factoren waardoor de dollar mogelijk onder druk komt. Het begrotingstekort is aanzienlijk en de overheidsschuld stijgt. Hier zijn beleggers bezorgd over. Ze mijden daarom de dollar. Maar we verwachten een lager begrotingstekort in 2021 in de VS (en in andere landen). Bovendien hebben ook veel andere landen te kampen met een groot begrotingstekort. Dus we verwachten een lagere dollar, maar deze daling zal minder groot zijn dan de daling van 2020.

Prognose valuta

Herstel EUR/USD later in het jaar

Beleggers zijn al een tijdje positief over de vooruitzichten van de euro. Ze hebben dan ook massaal de euro gekocht. Maar een aantal factoren heeft dit optimisme iets getemperd. Er raast een tweede coronastorm over Europa. Meer landen hebben opnieuw lockdownmaatregelen moeten doorvoeren. Dit is negatief voor de economie. We hebben al een tijdje een tweede economische dip in ons scenario staan door verzwakking van de arbeidsmarkt en meer faillissementen. Recent hebben we onze raming voor de economie verder neerwaarts aangepast. We verwachten nu een diepere dip als gevolg van de nieuwe lockdowns, gevolgd door een sterker herstel in 2021. Door deze tweede coronagolf houden beleggers nu meer rekening met een tweede dip in de economie. 

Tot slot gaat de ECB haar beleid mogelijk verder verruimen en hierdoor zijn beleggers iets minder positief over de euro. Op de korte termijn kunnen beleggers nog een deel van de eerder gekochte euro’s van de hand doen. Dit gebeurt waarschijnlijk als macro-economische cijfers van de eurozone zwakker blijken te zijn en als beleggers weer onzeker worden en risico gaan mijden. We denken dat dit een tijdelijke beweging is. De vooruitzichten voor de euro voor 2021 als geheel blijven positief. Het economische herstel in 2021 geeft de euro mogelijk steun. Daarnaast profiteert de euro van een zwakkere dollar.

Georgette Boele - Senior Strateeg Valuta's en Edelmetalen

Prognose valuta

De risico’s van beleggen

Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.

Kijk het webinar over The Future of Food terug

Heeft u de online uitzending The Future of Food met presentator Roelof Hemmen op 26 januari gemist, of wilt u het nog een keer bekijken? We hebben de uitzending voor u opgenomen.