Momentum VF onderbroken door coronavirus

Houden
18-05-2020

VF (Houden) merkt, net als andere kledingmerken, de gevolgen van de coronavirus crisis in het vierde kwartaal van het boekjaar. Dat kwartaal eindigde eind maart. De omzet daalde 11%. Dit was het gevolg van een terugvallende vraag en het sluiten van winkels. We kennen VF een gering concurrentievoordeel toe.

 

Veel winkels van VF en de partners van VF zijn nu weer open of openen binnenkort. Maar we denken dat de gevolgen van de crisis merkbaar zijn in een groot deel van het nieuwe boekjaar. VF waarschuwde dat de omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar (april-juni) met meer dan 50% kan dalen. Daardoor twijfelen we nu aan onze eerdere raming van een daling met de omzet voor het boekjaar 2021 van 17%.

We denken nog altijd dat de 2 belangrijkste merken van VF, Vans en The North Face, solide ogen. De liquiditeit is met 5 miljard dollar uitstekend. In april gaf VF obligaties uit ter waarde van 3 miljard dollar.

VF sloot het boekjaar 2020 af met 1,4 miljard dollar aan contanten of equivalenten. We denken daarom dat de emissie niet noodzakelijk was. VF gaat voor dit jaar uit van een vrije kasstroom van 600 miljoen dollar. We denken eerder dat VF overnames wil plegen nu de omstandigheden daarvoor aantrekkelijk zijn.

De kwartaalresultaten waren minder dan we hadden gedacht. Als gevolg van de pandemie moesten overal winkels sluiten. De omzet met gelijke wisselkoersen daalde respectievelijk 14% en 8% voor de onderdelen Outdoor en Activewear. Wij waren uitgegaan van dalingen van respectievelijk 11% en 7%.

De omvang van het onderdeel Workwear is feitelijk gehalveerd. De kleinere merken worden behandeld als eindigende activiteiten en staan op het punt om te worden verkocht.

De kwartaalresultaten bevatten zoals gewoonlijk weer enkele bijzondere posten. Er werd 323 miljoen dollar afgeboekt vanwege het matige presteren van het merk Timberland.

Het bruto rendement in het afgelopen kwartaal kwam uit op 53,9%. Dat was meer dan de 52,1% waar wij op rekenden. Het aangepaste operationele rendement van 4,1% was echter gelijk aan onze inschattingen. De aangepaste winst per aandeel van 0,10 dollar was lager dan de 0,17 dollar die wij verwachtten. Dit was vooral het gevolg van de lagere omzet.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.