IBM doorbreekt cyclisch karakter mainframes

Houden
20-04-2021

De resultaten over het eerste kwartaal van IBM (Houden) waren beter dan we hadden verwacht. De consulting-activiteiten begonnen weer te lopen, en de verkoop van z15 mainframes steeg onverwachts. Daarmee werd het cyclische karakter van deze markt doorbroken.

 

De volatiliteit in de markt en zorgen over beveiliging betekenden dat de mainframecapaciteit moest worden verhoogd. Dit zorgde voor een groei van bijna 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is nu 7 kwartalen geleden dat het z15-model werd geïntroduceerd.

Ondanks de indrukwekkende trendbreuk gaat IBM er niet van uit dat die voor de kleinere mainframes doorzet. IBM gaat bij de vooruitzichten voor 2021 wel uit van een stijgende omzet.

We denken dat het haalbaar is om de omzet dit jaar te laten stijgen. De resultaten van vorig jaar zijn immers eenvoudig te overtreffen. Daarnaast denken we dat de groei van Global Business Services een voorbode is van herstel elders in de onderneming.

Al met al houden we vast aan onze reëlewaarde-inschatting van 125 dollar voor het aandeel. We kennen de onderneming een gering concurrentievoordeel toe. We denken dat het aandeel op dit moment redelijk is gewaardeerd.

De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 17,7 miljard dollar. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De onderdelen Cloud and Cognitive en Systems presteerden het best. Bij beide onderdelen was sprake van een omzetgroei van 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

In het eerste onderdeel zorgde Cloud Paks software voor een robuuste groei. In het laatste, veel kleinere onderdeel braken de z15-mainframes uit de verwachte cyclus. Dit werd veroorzaakt door volatiliteit in de markt en zorgen om beveiliging, waardoor er meer mainframes werden gekocht.

De inkomsten uit mainframes stegen met 49% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat is bijzonder want indertijd werd al een stijging gerealiseerd van 60% ten opzichte van het jaar ervoor. Het onderdeel Global Business Services zag de omzet weer stijgen, met 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit was het gevolg van herstel in de consultingmarkt.

De divisie Global Financing presteerde het slechtst. De omzet daalde er met 20% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De aanzienlijke daling is het gevolg van een bewuste beslissing van IBM om het voorfinancieren van vorderingen af te bouwen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.