Applied Materials ontkomt niet aan tekort halfgeleiders

Houden
22-11-2021

De resultaten van Applied Materials (Houden) over het vierde kwartaal van het boekjaar waren lager dan het midden van de bandbreedte die de onderneming had aangegeven. Het tekort aan halfgeleiders zorgde ervoor dat de omzet tenminste 300 miljoen dollar lager uitkwam. We kennen Applied Materials een ruim concurrentievoordeel toe.

 

Ironisch genoeg heeft Applied Materials problemen met het ontvangen van halfgeleiders van bedrijven die ook tot de eigen klanten behoren. Daarbij gaat het met name om logic, power en analoge halfgeleiders. Het is positief dat de onderneming een gezonde vraag voorziet voor 2022. De uitgaven voor Wafer Fab Equipment (WFE) zullen naar verwachting opnieuw stijgen in 2022.

We gaan ervan uit dat de uitgaven voor WFE in 2021 rond 85 miljard dollar uitkomen. In 2020 was dat nog 65 miljard dollar. De onderneming heeft een orderboek ter waarde van 11,8 miljard dollar. Dat is 77% hoger dan dezelfde periode een jaar geleden.

Als gevolg hiervan verhogen we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 131 dollar naar 142 dollar. Dat is een gevolg van het doorrollen van ons waarderingsmodel en de hogere verwachtingen voor 2022.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 31% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar en kwam daarmee uit op 6,1 miljard dollar. Dit was echter 1% lager dan het voorgaande kwartaal. De omzet bij de Semiconductor Systems Group (SSG) steeg met 40% ten opzichte van vorig jaar. Binnen SSG steeg de verkoop van machines aan logic en foundry-klanten met 52% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

We schrijven deze goede resultaten toe aan investeringen in superieure technologie door ondernemingen als TSMC en Intel. Daarnaast speelt een vertraagde vraag bij de auto-industrie en de ontwikkelingen rond het Internet of Things een rol. De omzet van Memory-apparatuur steeg ook met 24% ten opzichte van vorig jaar.

In het boekjaar 2021 steeg de omzet van foundry en logic met 60%. De omzet bij memory steeg 40%. De omzet uit dienstverlening bedroeg in het vierde kwartaal bijna 1,4 miljard dollar. Dat is een stijging van 24% ten opzichte van verleden jaar.

De meeste contracten van de dienstenactiviteiten zijn niet langer on-demand, maar deze hebben een lange-termijnkarakter. In totaal zijn 15.000 apparaten betrokken bij deze contracten. Dat is 12% meer dan een jaar geleden.

We denken dat deze terugkerende omzet stand zal houden. Dat helpt Applied Materials bij het weerstaan van de schommelingen in de markt voor apparatuur. Het bruto rendement steeg met 20 basispunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar 48,1%. Dat was mede het gevolg van een aantrekkelijkere samenstelling van de productenportefeuille.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.