Overname KnownOrigin door eBay vooral gedreven door technologie

Kopen
23-06-2022

EBay (Kopen) dat we een beperkt concurrentievoordeel toekennen, kondigde aan KnownOrigin te willen overnemen. Dat is een marktplaats voor zogenoemde non-fungible tokens (NFT), verhandelbare zaken op basis van blockchaintechnologie. De technologie van KnownOrigin kan volgens eBay gebruikt worden voor de eigen activiteiten. Er zijn geen details van de overeenkomst bekend gemaakt. .

 

We denken niet dat de overnameprijs of de omzet van het Britse KnownOrgin de cijfers van eBay wezenlijk zullen beïnvloeden. We verwachten dan ook dat we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel eBay zullen handhaven. Het aandeel oogt aanzienlijk ondergewaardeerd.

KnownOrigin is een van de kleinere NFT-marktplaatsen die de afgelopen 5 jaar zijn opgekomen. We schatten dat de totale omzet sinds de oprichting in 2018 tussen 7 en 8 miljoen dollar heeft bedragen. Concurrenten als OpenSea, Axie, LarvaLabs/CryptoPunks, NBA Top Shot en Rarible lijken aanzienlijk hogere dagelijkse handelsvolumes en bruto omzet te genereren.

KnownOrigin haalde een half jaar geleden voor de laatste keer kapitaal op, zo blijkt uit gegevens van PitchBook. De onderneming werd toen op een waarde van 30 miljoen dollar geschat. Gezien de marktomstandigheden denken we dat eBay een aanzienlijke korting kon bedingen. Gebrek aan beschikbaar kapitaal drijft niet-winstgevende ondernemingen momenteel in de armen van beter gekapitaliseerde overnamekandidaten.

Volgens ons heeft de overname vooral van doen met de techniek achter KnownOrigin. Ook is het goed voor het eBay-merk om de eerste commerciële partij te zijn die zich waagt in de NFT-markt. Dit kan klanten een gunstiger beeld geven na de aanzienlijke investeringen in technologie en het platform door CEO Jaime Iannone.

In het "vault"-onderdeel van EBays platform kunnen te verzamelen objecten worden opgeslagen en in delen worden verhandeld. Dit lijkt in elk geval technisch vergelijkbaar met de handel in NFT's. Bewijs van eigendom en het vertrouwen van klanten zijn daarbij cruciaal, en de overname van KnownOrigin lijkt bedoeld om dat te bevorderen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.