Versnelde procedure Covid-19 vaccin AstraZeneca

Houden
22-05-2020

AstraZeneca (Houden) heeft een versneld programma aangekondigd bij de productie van een Covid-19 vaccin. De onderneming denkt dat de fase 3 testen in augustus kunnen plaatsvinden. Daardoor is het mogelijk dat in september honderden miljoenen doses kunnen worden geproduceerd.

 

De versnelling is voor een deel het gevolg van een bijdrage van 1 miljard dollar van het Amerikaanse Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

We denken niet dat de versnelling gevolgen zal hebben voor de waardering van het aandeel AstraZeneca. De onderneming wil het vaccin op een non-profit basis ter beschikking stellen. Daarnaast zijn de investeringen in de ontwikkeling en fabricage van het medicijn voor een belangrijk deel met overheidsgeld gefinancierd. Dat heeft voor aanzienlijke kostenbesparingen gezorgd voor AstraZeneca.

We denken ook niet dat we het ruime concurrentievoordeel dat we AstraZeneca toekennen veranderen. Het potentiële vaccin kan echter veel goed doen voor de reputatie van de onderneming. Daardoor is het mogelijk dat het daarna betere contracten kan verkrijgen. Dat geldt zeker voor onderhandelingen met overheden.

De strategie om geen winst te behalen met het Covid-19 vaccin wordt ook gevolgd door Johnson & Johnson. We denken dat ook andere ondernemingen als Pfizer, GlaxoSmithKline en Sanofi voor een dergelijke benadering zullen kiezen. 

Naast AstraZeneca worden ook Moderna en Pfizer, genoemd als de bedrijven die naar verwachting het snelst een vaccin op de markt kunnen brengen: mogelijk in de late zomer of vroege herfst. Johnson & Johnson en CureVac volgen wellicht later in het jaar. De meeste andere farmaceutische bedrijven verwachten in 2021 een vaccin te lanceren.

Normaal gesproken neemt de ontwikkeling van een vaccin vele jaren in beslag. Zo duurde het 28 jaar voor de Varicella (waterpokken) en Flumist (griep) vaccins waren ontwikkeld en 15 jaar voor de HPV- en rotavirus-vaccins, volgens Stuart Thompson van The New York Times. Daarom denken we dat de kans groter wordt dat de vaccins niet werken als gevolg van de versnelde procedures.

Het is echter positief dat de kans niet groot is dat het SARS-CoV-2 virus muteert. De proteïne structuur moet een cel binnendringen op een manier die vergelijkbaar is met de coronavirussen SARS en MERS. Dat maakt de ontwikkeling van het vaccin eenvoudiger. 

De productiecapaciteit wordt al opgebouwd voordat duidelijk is dat het vaccin ook echt werkt. Daardoor is het mogelijk om de medicijnen snel te leveren nadat er goedkeuring is verkregen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.