Cijfers Nidec in lijn met de verwachtingen

Houden
10-05-2021

De resultaten van Nidec (Houden) over het eind maart geëindigde boekjaar 2020 kwamen overeen met onze verwachtingen. De omzet steeg met 5,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Wij hadden vanwege de pandemie op een stijging met 4,9% gerekend.

 

De extra omzet werd veroorzaakt door de overnames van Embraco, het hogedruk-onderdeel van Whirlpool, en Omron Automotive Electronics. We kennen Nidec een gering concurrentievoordeel toe. Het operationele rendement steeg van 7,2% vorig jaar naar 9,9%. Dit was het gevolg van kostenbesparingen.

Nidec zegt voor het komende jaar een omzetgroei van 5,1% te verwachten. Het operationele rendement komt volgens de onderneming uit op 10,6%. Dat is minder dan onze verwachtingen van 11,2% omzetgroei en een operationeel rendement van 11,1%. We denken dat de vooruitzichten van de onderneming aan de voorzichtige kant zijn. Dit is het gevolg van onduidelijkheid rond de pandemie.

We herhalen onze verwachting dat Nidec zal profiteren van de vraag naar meer efficiënte motoren voor diverse toepassingen. Dan gaat het vooral om elektrische voertuigen. We handhaven onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 11.000 yen. We denken dat het aandeel iets overgewaardeerd is. De hogere groeiverwachting is al verwerkt in de koers.

Nidec heeft de ambitieuze doelstelling om in 2025 2,5 miljoen motoren voor elektrische voertuigen te leveren niet veranderd. Het doel is om in 2030 10 miljoen motoren te leveren. De EV traction motor van Nidec wordt al gebruikt voor 8 modellen van Chinese bedrijven als GAC Group en Geely (eigenaar van Volvo).

We denken dat de onderneming een groot marktaandeel zal behalen voor dit soort motoren. Daarvoor zijn 3 redenen. Nidec is al de grootste producent van efficiënte motoren. Het kan dit voordeel gebruiken om kostenvoordelen te behalen voor motoren voor elektrische voertuigen.

Daarnaast kan Nidec, vanwege de goede staat van de balans en de aantrekkelijke kasstroom van andere onderdelen, massaal investeren in EV traction motors. Tenslotte heeft Nidec een effectieve overnamestrategie. Overgenomen ondernemingen zorgen voor nieuwe technologie of nieuwe verkoopkanalen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.