Opnieuw mogelijk overnamebod op KPN

Kopen
13-10-2020

Volgens een artikel op Bloomberg overweegt private equity firma EQT een overname van KPN (Kopen). De gesprekken daarover zouden zich in een vroeg stadium bevinden. Er is nog geen beslissing genomen. Er is ook geen garantie dat er een bod zal komen.

 

EQT nam in maart, samen met Zayo Group, DCP over voor 8 miljard dollar. Zayo Group bezit glasvezelnetwerken in Noord-Amerika en Europa. EQT bezit daarnaast Delta Fiber. Dat werkt samen met KPN bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Nederland. Daarnaast bezit de investeerder Deutsche Glasfase, voorheen van KKR/Reggeborgh, en het Maltese bedrijf Melita.

EQT beheert naar verluidt bezittingen ter waarde van €40 miljard. Onlangs startte het bedrijf een nieuw infrastructuurfonds ter grootte van maximaal €15 miljard. Er is geen officieel commentaar gegeven op het bericht. Zouden de plannen kunnen werken? Dat is allerminst eenduidig. 

We denken dat KPN aanzienlijk ondergewaardeerd is. Zonder overnamepremie denken we dat de koers met 50% zou kunnen stijgen. Dat is gebaseerd op onze inschatting van €3,20 op grond van de waardering van de toekomstige kasstroom. De huidige koers bedraagt rond €2,24. De balans oogt solide en de vrije kasstroom is goed.

KPN is de marktleider in een interessante markt. Deze markt heeft een hoog internetbereik, is relatief klein, heeft een hoog glasvezelbereik en heeft de mogelijkheid van een aantrekkelijk rendement. KPN heeft echter geen kapitaal nodig van een private equity partij om de plannen te financieren. Maar we denken wel dat de onderneming een overnamebod serieus zal bekijken als er sprake is van een solide strategie. KPN was in januari 2019 bereid te luisteren naar Brookfield.

De onderneming is in staat om een vijandige overname te blokkeren. De onafhankelijke Stichting Preferente aandelen kan aandelen uitgeven tot 50% (+1) van het totale aantal uitstaande aandelen. Daarmee kan een vijandig bod volgens ons effectief worden geblokkeerd.

Ook de Nederlandse overheid kan een overname tegenhouden. De overheid bezit geen aandelen, maar beschouwt KPN wel als een onderneming van nationaal belang. Het Ministerie van Defensie en de veiligheidsdienst AIVD maken bijvoorbeeld gebruik van het KPN-netwerk. Dat netwerk is op zichzelf van cruciaal belang voor de regering.

Bij een overname moet dan ook worden gezorgd voor een comfortabel gevoel rond bijvoorbeeld veiligheid en privacy. We denken dat een Zweeds private equity bedrijf zoals EQT, dat deels in het bezit is van de familie Wallenberg, aan deze eisen kan voldoen. De hernieuwde interesse kan ervoor zorgen dat er weer wat leven komt in het aandeel. Dat heeft, net als de hele telecomsector, de afgelopen jaren zwak gepresteerd.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.