Solide derde kwartaal boekjaar Air Products

Kopen
05-08-2022

De resultaten over het derde kwartaal van het boekjaar van Air Products (Kopen) waren solide. De aangepaste winst per aandeel steeg met 13% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar naar 2,62 dollar. De onderneming herhaalde de eerder aangegeven vooruitzichten voor heel boekjaar 2022.

 

De winst per aandeel komt naar verwachting uit tussen 10,20 dollar en 10,40 dollar. We hebben onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel verhoogd van 317 dollar naar 321 dollar. Dat heeft vooral te maken met de tijdswaarde van geld. We kennen Air Products een beperkt concurrentievoordeel toe.

De omzet steeg in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam door 5% hogere volumes, 7% hogere prijzen en 15% doorberekende hogere energiekosten. Daar stond een negatief valuta-effect van 5% tegenover. Ten opzichte van vorig jaar lagen de volumes in Amerika 4% hoger en in Azië 2%. In Europa daalden de volumes met 3% omdat daar minder waterstof werd afgezet.

De prijzen in Europa stegen met 17% ten opzichte van vorig jaar. Dat is inclusief een stijging van 25% voor de groothandelsprijzen. De onderneming voerde aanzienlijke prijsverhogingen door. Volgens de onderneming was dat meer dan genoeg om de hogere inflatie en energiekosten op te vangen. Dit bewijst de prijskracht van Air Products en het concurrentievoordeel van de onderneming.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde met 360 basispunten ten opzichte van vorig jaar. Het doorberekenen van hogere energieprijzen verhoogt immers wel de omzet, maar niet het bedrijfsresultaat. Dit zorgde voor een tegenvaller van rond de 500 basispunten (in Europa 700). Als we voorbij 2022 kijken, denken we dat Air Products goed gepositioneerd is om te profiteren van de energietransitie.

Afgelopen week maakte Air Products nieuwe doelstellingen op het gebied van duurzaamheid bekend. Het wil tegen 2030 de scope 3-emissies met een derde verlaagd hebben. In 2050 moeten de operationele activiteiten netto emissievrij zijn. De komende 5 jaar wordt 4 miljard dollar extra geïnvesteerd in schone energie. Daarmee stijgen de totale investeringen naar 15 miljard dollar tot boekjaar 2027. De onderneming ontwikkelt mogelijke waterstofprojecten met weinig of geen CO2-uitstoot in Oman, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. 

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.