Technologie Deere verzacht gevolgen coronavirus

Kopen
25-05-2020

De industriële omzet van Deere (Kopen) daalde met 20% in het tweede kwartaal. De gevolgen van het coronavirus temperden het enthousiasme in de al behoedzame markt. De winst per aandeel daalde van 3,52 dollar naar 2,11 dollar. Dat was echter beter dan de winst per aandeel van 1,62 dollar waar analisten gemiddeld op rekenden.

 

Het rendement is nu minder dan 25%. Het management van Deere liet echter zien dat het flexibel met de kosten kan omgaan. De productie in Noord-Amerika bleef voor het grootste deel draaien. Er waren enkele momenten dat de fabricage stokte als gevolg van leveringsproblemen.

De dienstverlening voor de machines van klanten ondervond geen hinder. Boeren maakten veel vaker gebruik van de mogelijkheden van dienstverlening op afstand. Het grotere gebruik van deze vorm van dienstverlening heeft als bijkomend voordeel dat het gunstig is voor de verkoop van Deere-onderdelen.

De hechtere relatie met klanten zorgt er ook voor dat Deere een beter inzicht heeft in de toestand van de wereldwijd verspreide Deere-apparaten.

De onderneming was in tegenstelling tot vergelijkbare bedrijven in staat om vooruitzichten te geven voor 2020. Er wordt uitgegaan van een netto winst rond 1,8 miljard dollar.

Als we hier rekening mee houden en de dalende prijzen voor agrarische producten verwerken, betekent dit dat we onze reële waarde inschatting voor het aandeel verlagen van 174 dollar naar 170 dollar.

Gelukkig voor Deere zijn agrarische volumes veel minder wisselvallig dan prijzen. Toch is de economische onzekerheid niet goed voor een producent van complexe dure machines.

Voor de pandemie maakten boeren zich zorgen over het handelsdispuut met China. Nu is de lagere vraag naar ethanol (uit mais) een belangrijke zorg voor boeren die vanwege de problemen met China zijn overgeschakeld van de productie van sojabonen naar mais. 

Sinds de overname van Wirtgen bestaat de omzet van Deere voor meer dan 30% uit machines voor de constructie-industrie. We waren verbaasd dat Deere verwacht dat de omzet in deze divisie tussen 30% en 40% zal dalen. De omzet in wegenbouw daalt naar verwachting met 25%. Deze omzet is voor een belangrijk deel afhankelijk van overheidsuitgaven. Deze blijven hoog. Dit wijst erop dat er sprake is van een irrationele angst bij klanten van Deere om te investeren.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.