Verkopen GM tweede kwartaal beter dan sector

Kopen
05-07-2022

In juni moest de Amerikaanse autosector nog altijd opboksen tegen lastig te evenaren cijfers van vorig jaar. Het tekort aan halfgeleiders begon de sector pas in juni vorig jaar te raken. In augustus vorig jaar waren de problemen het grootst. Volgens Wards werden in juni 1,1 miljoen lichtere voertuigen verkocht. Dat is 13,5% minder dan vorig jaar. Als rekening wordt gehouden met de extra verkoopdag in juni was de daling 16,8%.

 

Voor seizoenen aangepaste volumes blijven met 13,00 miljoen voertuigen voor het hele jaar op ernstig recessieniveau. In juni vorig jaar was dit cijfer 15,47 miljoen. Het chiptekort is een belangrijkere oorzaak voor de daling dan tegenvallende vraag.

Het aantal voertuigen op voorraad bleef iets boven de 1 miljoen. Veel voertuigen worden door dealers op bestelling verkocht. Dit betekent dat voorraden niet worden aangevuld. We verwachten dat de bevoorrading in de tweede helft van 2022 zal verbeteren. Autofabrikanten verwachten tot 2023 geen volledig herstel van de halfgeleidertoevoer. Dit lage aanbod zorgt ervoor dat autofabrikanten hun prijzen kunnen blijven verhogen, ondanks de gevolgen van de hoge inflatie voor de koopkracht.

GM (Kopen) meldde dat de omzet in het tweede kwartaal met 15,4% daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alle merken lieten een daling zien. De daling bij Cadillac was echter slechts 6,7%.

GM meldde op basis van gegevens van J.D. Power dat GMC nog nooit zo'n groot marktaandeel had als in de eerste helft van het jaar. De gemiddelde korting bij GM was slechts 2,3%. Voor de pandemie was dat meer dan 10%. Op basis van onze eigen berekeningen daalden de verkopen van GM pick up trucks met slechts 9,6% dankzij met 22,1% stijgende verkopen bij de zwaardere modellen.

In het afgelopen kwartaal maakten de zwaardere modellen 39,9% uit van de totale pick up-verkoop. In de tweede helft van 2021 was dit 27,7%. Dit moet gunstig zijn voor de winst in het tweede kwartaal. Die wordt op 26 juli bekendgemaakt.

Op 1 juli kondigde GM aan dat er aan het einde van het tweede kwartaal 95.000 voertuigen onvoltooid waren als gevolg van het tekort aan halfgeleiders.

In een 8-K melding maakte GM duidelijk te verwachten dat al deze voertuigen voor het eind van het jaar bij dealers terecht komen. We rekenen op omzetverliezen en tegenvallers voor de vrije kasstroom in het tweede kwartaal als gevolg van de vertragingen.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.