Gevolgen verkoop onderdeel Suez beperkt voor Veolia

Kopen
07-04-2021

Suez heeft aangekondigd dat het de Australische activiteiten op het gebied van afvalverwerking wil verkopen. Hoewel Veolia (Kopen) deze activiteiten als strategisch beschouwt wil het de overname van Suez doorzetten. We handhaven onze reëlewaarde-inschatting voor de aandelen Veolia (€26) en Suez (€20). Het aandeel Veolia is in onze ogen aantrekkelijk.

 

Suez heeft een overeenkomst gesloten voor de Australische afvalwerker met het Australische Cleanaway. De ondernemingswaarde wordt ingeschat op 2,52 miljard Australische dollar. Dit komt neer op 11,7 x het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITDA) over 2020.

De overeenkomst kan voor 5 mei eindigen als Suez akkoord gaat met het bod op zichzelf of als er een alternatief bod komt van tenminste €22,50 per aandeel. Dit komt overeen met de voorwaarden die Suez op 21 maart bepaalde. Deze zijn verworpen door Veolia. Het is ook mogelijk dat een derde partij, waaronder Veolia, een hoger bod op het Australische Suez-onderdeel uitbrengt. Cleenaway heeft de mogelijkheid dat bod te evenaren.

Veolia beschouwt de Australische afvalactiviteiten van Suez als strategisch. Dit geldt voor een lange lijst van internationale onderdelen van Suez zoals de Amerikaanse en Spaanse wateractiviteiten en een Britse afvalverwerker. Veolia heeft daarom eerder aangegeven de verkoop van deze onderdelen te willen voorkomen.

We denken dat de middelen om dit via een beroep op wetgeving te voorkomen beperkt zijn. We denken echter ook niet dat Veolia het bod op Suez zal intrekken als gevolg van de voorgenomen verkoop van het onderdeel.

De gevolgen voor de waardering zijn beperkt. We gingen er immers van uit dat Veolia 40% van de Australische afvalactiviteiten zou moeten verkopen op last van de Australische mededingingsautoriteiten. We vermoedden dat dit zou gebeuren tegen een multiple van 13x het bedrijfsresultaat.

Het gevolg van de lagere waardering van 11,7x bij de huidige verkoop wordt meer dan gecompenseerd door het feit dat nu het hele onderdeel wordt verkocht. De nu bedongen waardering is zelfs hoger dan onze huidige waardering van het onderdeel. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van het optellen van de verwachte vrije kasstroom van het onderdeel.

Al met al denken we dat het gunstig uitpakt voor Veolia. We passen onze waardering echter niet aan. De positieve gevolgen worden immers deels gecompenseerd door het feit dat er minder synergievoordeel wordt behaald omdat nu een groter deel van de Australische activiteiten wordt verkocht.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.