Geleidelijk herstel Baidu na herstart Chinese economie

Kopen
19-05-2020

De omzet van Baidu (Kopen) daalde in het eerste kwartaal met 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is beter dan het middelpunt van de 5% tot 13% omzetdaling die het bedrijf had voorzien.

 

De omzet van de kernactiviteiten van Baidu daalde met 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en was 30% minder dan in het voorgaande kwartaal. Dit komt overeen met de daling van de omzet van de zogenoemde Baidu Core met 10% tot 18% die het concern verwachtte.

De operationele winst (non-GAAP) schoot omhoog met 59%. Dat was het gevolg van lagere kosten voor verkoop, algemene en administratieve activiteiten. De operationele winst daalde echter als gevolg van de pandemie met 61% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. We merken op dat er 232 miljoen yuan is afgeschreven op niet nader aangeduide langetermijninvesteringen.

Voor het tweede kwartaal wordt uitgegaan van een bandbreedte tussen een omzetdaling van 8% en een omzetstijging van 2% voor Baidu Core. Als rekening wordt gehouden met Baidu inclusief IQiyi geldt een bandbreedte voor de omzet van -5% tot +4%.

Het management van Baidu is optimistisch over het tweede kwartaal. Dat is het gevolg van toegenomen offline activiteiten in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. We hebben onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel met 1 dollar verhoogd naar 191 dollar. In ons model hebben we aan onze uitgangspunten weinig veranderd. We denken dat het aandeel op dit moment ondergewaardeerd is.

Positieve ontwikkelingen op de korte termijn zullen worden veroorzaakt door economisch herstel en meer offline activiteiten. Daardoor zullen de advertentie-uitgaven stijgen. Voor de langere termijn geldt dat de toename van winstgevende activiteiten rond kunstmatige intelligentie voor verbetering van de operationele winst zal zorgen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.