Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Digitale muur van andelen markt

Beleggingsnieuws

29 september 2023

 

Goed nieuws is slecht nieuws?

Met een kleine correctie gingen aandelenmarkten deze week door op de ingeslagen weg. De S&P 500 Index daalde circa 1% en staat nu 7% lager dan de recente hoogste stand van eind juli. In Europa daalde ook de Stoxx 600 deze week met ongeveer 1% en dit komt boven op de correctie van 6% sinds juli.

Aanleiding voor de correctie in de markten is de aanhoudende stijging van de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, die deze week een nieuw hoogtepunt van 4,6% bereikte. De Amerikaanse economie blijft het maar beter doen dan verwacht. Afgelopen woensdag steeg bijvoorbeeld de index voor orders van duurzame goederen, terwijl de markt juist een daling had verwacht. Dat is goed nieuws voor de economie, maar werkt wel inflatie in de hand. De verwachting is dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente volgend jaar verlaagt, maar de markt vreest dat de verlagingen worden uitgesteld als de inflatie niet snel genoeg daalt. Goed nieuws voor de Amerikaanse economie lijkt dus slecht nieuws te zijn voor aandelen.

De energiesector deed het ook deze week weer het beste van allemaal. Dankzij de oplopende olieprijzen steeg de MSCI World Energy Index met 2%. Brent-olie kwam uit op USD 97 per vat en bereikte daarmee een nieuwe recordhoogte voor dit jaar. Eind juni stond de olieprijs nog op USD 72 per vat. Maar sinds de aankondiging van de OPEC om de olieproductie te beperken is de prijs van olie alleen maar gestegen. De verwachting is weliswaar dat het einde van de prijsstijgingen in zicht is, maar olieprijzen schommelen nu eenmaal altijd flink.

De MSCI World Utilities Index daalde met 5%. Daarmee was de sector nutsbedrijven de grootste verliezer van de week. Door de forse schuldenlasten binnen deze sector komt de hoge rente hard aan. Het Amerikaanse nutsbedrijf NextEra daalde deze week bijvoorbeeld met 10%. NextEra is mede-eigenaar van windenergiebedrijf NextEra Energy Partners, dat zijn groeiverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld, met name vanwege de hogere rentekosten.

Heel veel bedrijfsnieuws is er deze week niet te melden. Wel dat de beurswaarde van NN en ASR met ruim 15% daalde als gevolg van een nieuwe rechterlijke uitspraak over beleggingsverzekeringen die tot 2008 werden verkocht. Het gerechtshof oordeelde dat beide verzekeraars bepaalde kosten ten onrechte in rekening gebracht of ingehouden hebben. Deze zaak sleept al jaren met de nodige gevolgen voor de aandelenkoersen van NN en ASR. In 2017 deed de rechter een uitspraak die positief was voor beide verzekeraars. Maar het risico van aanzienlijke financiële gevolgen is met de nieuwe uitspraak weer helemaal terug. NN en ASR hebben al aangekondigd de uitspraak te zullen aanvechten.

Staatsobligaties onder druk

De verkrappingsgezinde opstelling van de Fed, slecht nieuws over de Chinese vastgoedmarkt en hogere olieprijzen hebben allemaal gevolgen voor de markten. De VIX-index, een maatstaf voor marktbeweeglijkheid die sterk samenhangt met risicobeleggingen, staat op het hoogste niveau sinds begin juni.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg deze week met 20 basispunten naar 4,6%, het hoogste niveau sinds 2007. De stijging is het gevolg van de verkrappingsgezinde houding van de Fed, maar ook van veerkrachtige macrodata en van bezorgdheid over het Amerikaanse begrotingstekort (dat met leningen moet worden gefinancierd).

De risicopremies (spreads) op Amerikaanse bedrijfsobligaties van hoge kredietkwaliteit (investment-grade) liggen al met al lager dan het historisch gemiddelde van 117 basispunten. De opstelling van de Fed heeft tot nu toe geen echte gevolgen gehad voor deze spreads, in ieder geval niet op de korte termijn. Naar aanleiding van recente negatieve economische berichten stegen de investment-grade spreads in Europa met slechts 5 basispunten, tot een niveau van rond de 152 basispunten. Dat is zo’n 20 basispunten boven het historische gemiddelde. De high-yield-markt (risicovollere obligaties) was gevoeliger voor negatief economisch nieuws aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Spreads op high-yield obligaties stegen met 30 basispunten. Toch liggen de spreads in dit obligatiesegment nog altijd een stuk lager dan het historisch gemiddelde niveau, zowel in de VS als in Europa.

De ontwikkeling van de spreads op risicovolle beleggingen wijst op onrust in de markt. Toch blijkt uit het grotere plaatje dat de markt optimistisch is als het gaat om rente- en kredietrisico. Misschien is de markt zelfs té positief, tenminste op korte termijn, gezien de economische omstandigheden, de stand van de rente, de mogelijk aanhoudende inflatie en uitdagende financieringsvoorwaarden. Maar ondanks deze zorgen en onzekerheden: de hoge obligatierentes – veelal rond de hoogste niveaus van de afgelopen tien jaar – maken obligaties interessant voor buy-and-hold-beleggers. Dit is nog meer het geval gezien de algehele financiële kwaliteit van bedrijfsobligaties, met uitzondering van bedrijfsleningen met een lagere kredietwaardigheid.

Wat betreft onze positionering in kwaliteitsobligaties handhaven we voorlopig onze neutrale weging van Europese bedrijfsobligaties en onze lichte overweging van staatsobligaties. Binnen de risicovollere obligatiesegmenten blijven we bij onze neutrale opstelling ten opzichte van schulden uit opkomende markten en onze negatieve visie op high yield. We denken dat de huidige spreads op risicovolle obligaties te krap zijn, gezien de economische situatie.

September achter de rug

Vandaag is de laatste handelsdag van de maand. September is een mindere maand gebleken voor de AEX-index en daar kwam deze week geen verandering in. De stijgende lange rentes hebben daarbij niet geholpen. Ook hadden verzekeraars het deze week lastig na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

De AEX-index noteert op het moment van schrijven rond de 733 punten. Voor de week komt dit neer op een kleine winst van zo’n 0,4%. De bredere STOXX Europe 600 index blijft iets achter en noteert rond de 452 punten, wat zich laat vertalen naar een min van 0,2%. In de AEX-index voert Adyen (6,4%) deze week de lijst van stijgers aan, gevolgd door ASMI (4,7%) en Randstad (3,6%). De grootste dalers zijn NN Group (-15,1%), ASR (-13,1%) en Heineken (-3,1%). Vooral verzekeraars moesten het dus ontgelden deze week en dan met name NN Group en ASR. (Zie ook ‘Goed nieuws is slecht nieuws?’).

ASMI hield op dinsdag een beleggersdag in Londen. Voorafgaand aan het event stelde het bedrijf de omzetdoelstellingen bij. Zo verwacht de maker van chipapparatuur in 2025 een omzet te behalen van tussen de EUR 3,0 en EUR 3,6 miljard, waar het doel eerst nog tussen de EUR 2,8 en EUR 3,4 miljard was. Dat de geschatte omzet in 2027 is nu naar verwachting tussen de EUR 4,0 en EUR 5,0 miljard uitvalt, geeft de groeipotentie van het bedrijf weer. Deze verhoging kwam zeker niet als een verrassing; de markt hield al rekening met opwaartse bijstellingen. Qua marge werden eerdere doelen gehandhaafd. Verder gaf ASMI te kennen te blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen, personeel en capaciteit. Ook op duurzaam vlak zal het de focus behouden om de emissies in 2035 tot ‘net zero’ terug te brengen.

Verder maakte Air France-KLM op maandag bekend dat het een order zal plaatsen voor 50 Airbus-toestellen uit de A350-familie. Daarnaast heeft het een optie genomen op nog eens 40 toestellen. Deze nieuwe vliegtuigen zullen niet alleen de oude Airbus-toestellen vervangen, maar ook die van Boeing. De A350-vliegtuigen zijn erg geliefd. Zo is dit type vliegtuig stiller, maar ook veel zuiniger als het gaat om gebruik van brandstof. Dit moet Air France-KLM helpen om de duurzame doelstellingen te behalen, aldus CEO Benjamin Smith.

Fastned, producent en uitbater van snellaadstations, heeft in een biedingenstrijd voor locaties in Duitsland twee regio’s toegewezen gekregen. Dit was het maximale resultaat voor het concern en biedt de mogelijkheid om 92 snellaadlocaties toe te voegen aan zijn netwerk in Duitsland, dat nu 37 locaties omvat. Dit is dan ook een flinke stap in de richting van de 1000 snellaadlocaties die het bedrijf wil realiseren in Europa in 2030.

TKH maakte bekend dat het de eerder aangekondigde verkoop van Franse activiteiten aan private equity-groep Argos Wityu heeft afgerond. De eenmalig behaalde winst zal meegenomen worden in de cijfers van het derde kwartaal. Mede door deze eenmalige post zal het bedrijf de komende maanden tot EUR 25 miljoen aan eigen aandelen inkopen.