Beleggingsnieuws

18 september 2020

 

Hoe nu verder?

De aandelenmarkten in Europa en de VS hebben zich de laatste paar weken vooral zijwaarts bewogen. Deze week was niet veel anders. De aankondiging van de Fed dat de korte rente tot ten minste eind 2023 in de buurt van de 0% blijft, leidde niet tot een verdere koersrally. 

Beleggers kijken nu vooral naar gebeurtenissen die de koers van de wereldeconomie wel kunnen beïnvloeden en daarmee aanjagers van de aandelenmarkten kunnen worden. Er zijn diverse kandidaten. In de eerste plaats is er de mogelijkheid van een tweede stimuleringsprogramma voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen. Verder zou de aankondiging van een coronavaccin invloed op de markten kunnen hebben. Ten derde kan de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen de richting van de aandelenmarkten bepalen.

De onderhandelingen in de VS over een nieuw steunpakket in verband met corona zitten nog steeds muurvast, al benadrukte president Donald Trump op woensdagavond wel de noodzaak van een deal om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Op het niveau van de aandelensectoren is er in de VS een draai gaande. IT en communicatieservices zien zich geconfronteerd met winstneming, terwijl industrie, vastgoed en energie een belangrijke outperformance laten optekenen. Tegen een achtergrond van de lage rentes blijft in Europa de sector financiële instellingen achter.

Kaarten op tafel

De obligatiemarkten hebben weken van rust achter de rug. Correcties op de Amerikaanse aandelenmarkten, vergaderingen van centrale banken, konden de markten allemaal nauwelijks beroeren. De risicopremies waren zelfs stabieler dan de rente op Duitse Bunds en Amerikaanse Treasuries. 

De markten voor staatsobligaties raken er steeds meer op ingespeeld om mee te bewegen met wat de centrale banken aangeven. En die zijn zeer voorspelbaar geworden. Het rentebeleid is overal heel veel ‘langer lager’ en daar wordt bij elke bijeenkomst weer op gehamerd. Veel centrale banken hebben zichzelf daarmee goed klem gezet, want een nóg negatievere rente wordt nauwelijks nog als reële optie beschouwd. Het wekt dan ook geen verbazing dat de bijeenkomsten van de ECB (vorige week) en de Amerikaanse Fed (deze week) vrijwel geen invloed hadden op de obligatierente. 

De Amerikaanse Fed had een paar weken geleden al aangegeven wat er in het beleidsmodel zou veranderen. De inflatie mag van het stelsel van centrale banken nu wat langer hoog zijn, zeker nu de inflatieontwikkeling al jaren tegenvalt. Als de werkloosheidscijfers extreem laag zijn, dan reageert de Fed niet meer automatisch met een renteverhoging als voorzorgsmaatregel. Reële inflatie is wat men in eerste instantie wil zien. 

Onder invloed hiervan zouden de inflatieverwachtingen toch op enig moment moeten gaan oplopen. Voor wat er op de korte termijn kan worden gedaan, verandert dat eigenlijk niets zoals wel bleek uit de bijeenkomst van deze week. Wat er wel is veranderd, is het vooruitzicht dat de Fed de rente ten minste vijf jaar laag houdt en zich daarmee aansluit bij de Bank of Japan en de ECB, in een wereld die door nulrente wordt gekenmerkt. Uit de relatief steile Amerikaanse rentecurve valt op te maken dat nog niet alle beleggers zich achter die nieuwe realiteit scharen. Dat kan kansen bieden voor beleggers die er nu al van overtuigd zijn dat de Fed zeer lang, zo niet oneindig ‘on hold’ blijft.

De kaarten liggen op tafel en de centrale banken kunnen de obligatiemarkten dus nergens meer mee verrassen. Doordat de centrale banken de rente op nul houden en onbeperkt staatsobligaties inkopen, zijn overheden en de politiek nu duidelijk aan zet. Er lijkt vrijwel geen grens aan de hoeveelheid geld die de komende jaren te besteden valt, zolang de inflatie maar laag blijft. Uit de presentatie van het begrotingstekort voor 2021 op Prinsjesdag afgelopen dinsdag blijkt dat Nederland in de voetsporen treedt van Duitsland dat de overheidsbestedingen flink opvoert. De rest van Europa volgt dat voorbeeld altijd graag.

Na mogelijk turbulente verkiezingen in de VS zal een nieuwe Amerikaanse regering (ongeacht de nieuwe president) waarschijnlijk gretig ingaan op de uitnodiging van de Fed om geld als water uit te geven, in eerste instantie om de coronacrisis en klimaatverandering te bestrijden en later mogelijk ook om de uitdaging ‘China’ aan te gaan. Volgens sommigen wordt dit moderne monetaire theorie (Modern Monetary Theory – MMT) genoemd, waarin (niet-bestaande) inflatie in plaats van de overheidsbegroting of het schuldenplafond de rem zet op bestedingen door politiek en overheid. Weer anderen zien dit als een volgende stap op weg naar zelfvernietiging en inflatie later in het proces. Wie er ook gelijk heeft, beleggers en de economie lijken de komende jaren op maximale beleidssteun te kunnen rekenen. Een goed vooruitzicht voor beleggers die de risicopremies op de obligatiemarkten in de zak steken, zoals we – vooralsnog – blijven adviseren. 

AEX doet klein stapje vooruit

De AEX-index probeerde deze week wat op te veren, maar uiteindelijk lukte dat niet echt. De index zit al maanden in een zijwaartse range. Deze week was er ook weinig bedrijfsnieuws dat voor richting kon zorgen.

De AEX-index boekte deze week een kleine winst van 0,4% en noteert rond de 553 punten. Het Damrak bleef daarmee iets achter bij Europa waar de Stoxx 600 0,7% steeg. Grootste stijgers waren deze week IMCD (+14,6%), Adyen (+8,3%) en ArcelorMittal (+5,9%). In tegenstelling tot de grootste dalers Unibail-Rodamco-Westfield (-13,9%), Aegon (-5,2%) en ING (-4,4%).

IMCD, groothandel in speciale chemicaliën en voedingsingrediënten, kondigde de overname van de Indiase speciaal-chemiedistributeur Signet aan voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Signet is zeer winstgevend met een brutowinstmarge van 26%, tegen die van 8% voor IMCD. Dat verklaart ook waarom IMCD een iets hogere prijs betaalt dan het normaal doet bij overnames.

Het is niet vreemd dat het coronavirus hard heeft toegeslagen bij Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Hierdoor moet het bedrijf forse maatregelen nemen. Het geeft voor EUR 3,5 miljard nieuwe aandelen uit, waarbij het geld wordt gebruikt om de balans te versterken. Hierdoor krijgt het meer ruimte in relatie tot de bankconvenanten. Verder snijdt het vastgoedconcern in zijn dividend, uitgaven en versnelt het desinvesteringen van EUR 4 miljard.

Dow, Amerikaans chemieconcern, heeft de joint-venture tussen Vopak en BlackRock’s Global Energy & Power Infrastructure Fund geselecteerd om voor USD 620 miljoen drie grote industriële terminals over te nemen in de Amerikaanse golfkust. De overname past in de strategie van Vopak om zich meer op industriële opslag te richten en zal rond de 3% bijdragen aan de winst.

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras is in directe onderhandeling met SBM Offshore over één van zijn drijvende productie- en opslagschepen voor olie. Het project waar het schip voor nodig is, zou in de tweede helft van 2024 moeten starten en de grootste olieproductie-unit voor de Braziliaanse kust worden. Wij schatten dat het om een contract van USD 6,5 miljard kan gaan, over een periode van 22 jaar en dat de waarde van het orderboek van SBM met 20% kan toenemen.

Het hardware-event van Apple had de focus vooral op de Apple Watch en de iPad Air. Dit is positief voor BE Semiconductor Industries (Besi) aangezien het ecosysteem van Apple een belangrijke eindmarkt is voor het semiconductorbedrijf.

Volgende week dinsdag komt Nike nabeurs met resultaten. De verwachting is logischerwijs dat dit kwartaal veel beter zal zijn dan het vorige, toen we midden in de coronatijd zaten. Op woensdag staat het voorlopige producentenvertrouwen over september op de macro-kalender. De verwachting is dat het vertrouwen in de verwerkende industrie in zowel Europa (51,5 verwacht) als de VS (52,5) een lichte daling laat zien ten opzichte van augustus. Voor de dienstensector is het beeld gemengd. Er wordt een lichte stijging in Europa (51,0) verwacht en een lichte daling in de VS (54,5).