Beleggingsnieuws

20 november 2020

 

Nieuw vaccin en lockdowns

De week opende met positief nieuws. Biotechbedrijf Moderna maakte bekend dat het vaccin dat het ontwikkelt, zeer effectief blijkt te zijn. Even effectief als het vaccin van Pfizer van vorige week. Ook AstraZeneca verwacht met vaccinnieuws te komen. Allemaal gunstige tekenen voor de aandelenmarkten.

De rally in waardeaandelen zette door in de sectoren energie, industrie en financiële instellingen. Die deden het beter dan verwacht, terwijl gezondheidszorg en nutsbedrijven het juist minder goed deden. De uitschieters waren echter minder groot dan vorige week na de aankondiging van Pfizer. 

Uit enquêtes blijkt dat beleggers meer cash in aandelen belegden. In één week tijd daalde de hoeveelheid cash in de gemiddelde portefeuille tot onder het niveau van voor de coronapandemie. Toch kwamen de aandelenmarkten in de loop van de week weer enigszins onder druk. Het dagelijkse aantal nieuwe covidgevallen in de VS steeg tot recordhoogtes, waardoor sommige staten zich genoodzaakt voelden nieuwe lockdowns aan te kondigen.

Wat bedrijfsnieuws betreft viel de Chinese zoekmachine- en AI-gigant Baidu op met de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Die waren beter dan verwacht. Doordat de Chinese economie weer beter draait, zijn er meer advertentie-inkomsten. En doordat Baidu erin slaagde meer verkeer op de eigen mobiele apps te creëren,  werd er meer geld verdiend. 

In Europa kondigde Volkswagen aan meer geld te willen investeren in de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Met EUR 72 miljard aan investeringsuitgaven is Volkswagen de grootste investeerder ter wereld op dit gebied. Door Dieselgate heeft Volkswagen een deuk opgelopen, maar de onderneming wil nu hierin de beste in zijn klasse worden. 

De aandelen van Kion, producent van magazijnapparatuur, kwamen onder druk te staan toen het bedrijf een kapitaalsverhoging aankondigde om de schuldenlast te verlagen. Volgens het bedrijf zelf is die te hoog opgelopen.

In de VS sloten de aandelen van cybersecuritybedrijf Palo Alto Network maandag op een nieuw hoogtepunt. Dat was nadat de resultaten over het derde kwartaal en de vooruitzichten een stuk beter waren dan Wall Street had ingeschat. 

Op dinsdag kondigde Amazon een uitbreiding aan in de activiteiten van zijn online apotheek. Daarmee ging het bedrijf al in 2018 van start, maar nu is bekendgemaakt dat het een volwaardige online apotheek met een korting programma wordt. De koersen van apotheekketens zoals CVS en Walgreen daalden daarop met bijna 10%. Ervaringen van de laatste paar jaar leren dat de zorgsector altijd heel traag op dit soort ontwikkelingen reageert. Andere ondernemingen hebben soortgelijke online assortimenten en die worden heel goed beoordeeld. Ongeveer 50% van alle geneesmiddelen op recept wordt direct na een bezoek aan de huisarts gekocht. Minder dan 20% wordt online of via e-mail besteld. Voor de kleine groep patiënten die niet verzekerd is en geregeld geneesmiddelen nodig heeft, zou het korting programma weleens interessant kunnen zijn.

Kort aangelijnd

De economische vooruitzichten voor midden 2021 lijken bemoedigend, maar voor de korte termijn ligt het moeilijker.Het aantal covidgevallen stijgt waardoor er weer lockdowns komen. Normaal is dit verschil zichtbaar in de obligatiemarkt; centrale banken houden de obligatiemarkt echter kort aangelijnd.

De obligatiemarkten hebben de komende maanden te maken met slechte economische cijfers. Het stijgende aantal covidbesmettingen dwingt regeringen economisch gezien weer tot het uiterste. De gevolgen daarvan zijn nu wellicht al zichtbaar in verschillende indicatoren van het ondernemersvertrouwen die begin volgende week worden bekendgemaakt (zoals de PMI in Europa en de VS, Ifo in Duitsland en INSEE in Frankrijk).

De economische vooruitzichten voor midden volgend jaar zijn veel positiever en minder onzeker, dankzij het bemoedigende nieuws over coronavaccins en wellicht meer fiscale stimuleringsmaatregelen. Het licht aan het einde van de tunnel wordt helderder; de tunnel zelf wordt korter en dieper. 

Het getouwtrek tussen de vooruitzichten voor de korte en de middellange termijn zou in het verleden een recept voor onrustige en beweeglijke obligatiemarkten zijn geweest. Centrale banken houden obligatiemarkten kort aangelijnd en staan niet toe dat ze te ver doorschieten in welke richting dan ook. In Japan is dit is al decennia lang het formele beleid (‘het beheersen van de rentecurve’), maar ook in Europa is het nu al jaren de norm. En sinds het begin van de coronapandemie begin dit jaar ook in de VS.

ECB-president Christine Lagarde was deze week glashelder en zei dat de Europese Centrale Bank de aankoop van obligaties in december flink wil uitbreiden. Het specifieke doel en de uitdrukkelijke wens hiervan is dat regeringen de kans aangrijpen alles te besteden wat nodig is om de coronacrisis te bestrijden. De rol van de ECB is nu nadrukkelijk het faciliteren van voldoende budgettaire ondersteuning, in de hoop dat dit op een bepaald moment de inflatie in gang zal zetten die de ECB tot dusver niet heeft weten te bereiken. Nog lagere beleidsrentes, die nu al op -0,5% staan, lijken nauwelijks nog een optie. Langdurig lage beleidsrentes zorgen ervoor dat de lange rente naar hetzelfde niveau beweegt.

In de VS is dit proces nog steeds gaande. Beleggers in Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) moeten daar nog aan wennen, waardoor de lange rente daar vooralsnog veel hoger is dan de beleidsrentes. Wij verwachten dat de Fed de korte rente in ieder geval de komende 5 jaar op nul houdt, zo niet voor altijd. Er is immers geen spoor van inflatie (of voldoende inflatie) te bekennen. Iedere keer dat de Fed beleggers aan deze nieuwe werkelijkheid herinnert, wordt het moeilijker voor de Amerikaanse rente om van de (richting nul bewegende) beleidsrentes af te wijken.

We verwachten dat de Fed bij de volgende bijeenkomst (10 december) zal besluiten tot het verhogen van de gemiddelde looptijd van de obligaties in hun opkoopprogramma en zo de greep op het langere deel van de rentecurve te verstevigen. Daarom verwachten we dat de rente in de VS zal dalen en dat Amerikaanse Treasuries volgend jaar redelijk goed zullen presteren. Dat ondanks een historisch lage rente en een sterke maar gedeeltelijke opleving van de economie na de coronacrisis. De verwachting is dat door het economisch herstel ook de risicobereidheid volgend jaar toeneemt. Risicovollere obligaties zouden daardoor zelfs beter kunnen presteren dan Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds. Met name de Duitse Bunds dragen de zware last van een negatief rendement.

Stijging AEX vlakt af

Op maandag begon de AEX de week goed met het positieve nieuws rondom de coronavaccins van Pfizer en Moderna. De dagen daarna vlakte de stijging weer wat af. Dit kwam mede door het slechte nieuws over het oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS. 

De AEX liet een marginale stijging zien van 0,25% naar een niveau van 598,50 punten. De Euro Stoxx 600 steeg met 0,9% naar een niveau van 388,87 punten. De grootste stijgers waren Vivoryon Therapeut (33,0%), ICT Group (20, 6%) en AMG (13,4%). De lijst met bedrijven die inleverden was beperkt met Unilever (-5,6%), Pharming (-4,7%) en Just Eat Takeaway (-3,6%).

Maandag kondigde PostNL aan dat het zijn aandeel van 20% in Nexive zal verkopen aan Poste Italiane. Er zijn geen cijfers bekend gemaakt door PostNL, maar Poste Italiane meldt dat het om een bedrag gaat van EUR 60 miljoen, wat een opbrengst van ongeveer EUR 12 miljoen betekent voor PostNL. Hoewel dit onze blik op het bedrijf niet verandert, vinden wij de deal positief voor PostNL. Het bedrijf blijft zijn activiteiten vereenvoudigen en richt zich op zijn kernmarkten in de Benelux.

TKH Group heeft zijn winstverwachting voor geheel 2020 verhoogd. Dit wordt nu ingeschat tussen de EUR 65 en 69 miljoen. Ondanks de omzetdaling kon TKH in het derde kwartaal van 2020 de brutomarge verbeteren en de EBITA-marges over het jaar heen stabiel houden. Aanvullende herstructureringsmaatregelen in het kader van het Simplify & Accelerate-programma zijn (precies op tijd) aangekondigd, evenals een programma voor het terugkopen van aandelen (EUR 25 miljoen). Dit laatste is een duidelijk teken van vertrouwen. Het desinvesteringsprogramma (EUR 220 miljoen van de beoogde EUR 300-350 miljoen) zal ook opnieuw worden opgestart. De opbrengst zal worden gebruikt voor extra aandeleninkoop. Al met al een positieve handelsupdate.

Volgens een onbevestigd bericht in de Franse krant Le Monde streeft Air France-KLM naar een kapitaalsverhoging van EUR 6 miljard. Deze verhoging zou bestaan uit EUR 3 miljard staatssteun van de Franse regering en EUR 1 miljard van de Nederlandse staat. Daarnaast wil Air France-KLM EUR 2 miljard ophalen op de kapitaalmarkt. Eerder dit jaar heeft de Air France-KLM EUR 10,4 miljard aan staatssteun ontvangen van de Franse en de Nederlandse regering samen. In het derde kwartaal van dit jaar had Air France-KLM toegang tot EUR 12,4 miljard aan liquiditeiten. De Franse bijdrage van EUR 3 miljard ten opzichte van de Nederlandse overheid EUR 1 miljard zal (opnieuw) leiden tot een onbalans tussen beide aandeelhouders.

Ahold Delhaize kondigde samen met Centerbridge Partners de overname aan van FreshDirect, een online supermarkt gevestigd in New York City. Ahold Delhaize zal het meerderheidsbelang krijgen. Er zijn geen financiële details van de transactie bekendgemaakt, maar we schatten de jaarlijkse omzet momenteel in op ongeveer USD 800 miljoen. Ahold Delhaize ziet de deal als een goede aanvulling op de portefeuille.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield heeft afgelopen week Jean-Marie Tritant per 1 januari voorgedragen en gekozen als opvolger van Christophe Cuvillier. Vorige week is het  herstructureringsplan van Cuvillier weggestemd. Een belangrijk onderdeel daarvan was een claimemissie van EUR 3,5 miljard. De eerste uitdaging voor de nieuwe topman zal dan ook het schrijven en lanceren van een nieuw strategisch plan zijn.