Opnieuw daling geleverde wagens Tesla

Houden
06-07-2022

Tesla (Houden) meldde in het tweede kwartaal 254.695 wagens te hebben geleverd. Dat is bijna 27% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar het is 18% minder dan in het eerste kwartaal van 2022. Het cijfer komt overeen met onze verwachtingen voor dit jaar.

 

We hadden rekening gehouden met een lagere productie. Als gevolg van uitgaansverboden rond Covid-19 werd de productie in de fabriek in Shanghai tijdelijk gestaakt. Voor de tweede helft van het jaar rekenen we op 2 kwartalen met productierecords. De fabriek in Shanghai draait weer. In nieuwe fabrieken in Berlijn en Austin stijgt de productie iedere week. Voor heel 2022 blijven we dan ook uitgaan van 1,5 miljoen geleverde wagens.

Onze vooruitzichten zijn dan ook onveranderd. We houden vast aan onze reëlewaarde-inschatting van 750 dollar voor het aandeel. Ook onze toekenning van een gering concurrentievoordeel is ongewijzigd. We denken dat het aandeel iets is ondergewaardeerd. De koers is bijna 10% lager dan onze reëlewaarde-inschatting. Het aandeel blijft in de 3-sterren regio. We raden beleggers aan om te wachten op een ruimere marge alvorens ze overwegen om in te stappen.

Tesla komt met volledige resultaten over het tweede kwartaal op 20 juli nabeurs. We denken nog altijd dat deze resultaten het dieptepunt voor 2022 zullen vormen. Gezien de lagere hoeveelheid geleverde wagens zal de omzet waarschijnlijk dalen.

Als gevolg van de lagere productie in Shanghai en het opschalen van de productie in de 2 nieuwe fabrieken zal de winst waarschijnlijk nog verder dalen. Maar we gaan uit van een geleidelijke winststijging als de productie toeneemt. De 2 nieuwe fabrieken hebben nog te maken met operationele verliezen. Maar ze zullen op den duur winst gaan maken.

Voor de langere termijn denken we dat het bruto rendement van de automaker zal stijgen van 29% in 2021 naar 38% tegen het einde van het decennium. Tesla zal in staat zijn om de gemiddelde kosten per wagen te laten dalen. Ook zal er een hoger rendement worden behaald als gevolg van de verkoop van abonnementen van software voor zelfrijdende wagens.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.