Vertrouwen in abonnementsmodel VMware na sterk kwartaal

Kopen
24-11-2021

De omzet en aangepaste winst van VMware (Kopen) waren in het derde kwartaal aanzienlijk beter dan we hadden verwacht. We handhaven onze reëlewaarde-inschatting van 175 dollar voor het aandeel. We kennen VMware een gering concurrentievoordeel toe.

 

De koers van het aandeel reageerde niet op de presentatie van de cijfers. We denken dat dit komt omdat beleggers net als wij de voorzichtige vooruitzichten voor de omzet in het vierde kwartaal inprijzen, ondanks de hoger dan voorziene winstverwachting. Voor beleggers met een langetermijnperspectief is dit een aantrekkelijk instapmoment.

We gaan ervan uit dat de transitie naar een abonnement- en Software as a Service-model (SaaS) versnelt in boekjaar 2023. Beleggers kunnen hun twijfels hebben over ondernemingen die deze omslag maken. Wij denken niettemin dat VMware zich in een unieke positie bevindt om de benodigdheden rond infrastructuur, applicatie-ontwikkeling, beveiliging en systeembeheer voor de diverse netwerkomgevingen te leveren.

Na de afsplitsing van Dell Technologies staat VMware nu geheel op zichzelf. We verwachten daarom nauwe samenwerking met partners als cloudaanbieders, hardwareproducenten en wederverkopers om de producten van VMware voor de lange termijn te integreren in de IT-setup van ondernemingen.

De omzet steeg in het derde kwartaal met 11% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet uit licenties steeg met 11%, die uit abonnementen en SaaS met 21% en de omzet uit diensten met 7%. De licentie-inkomsten stegen sterker dan we hadden verwacht. Hieruit maken we op dat er nog altijd veel vraag is naar de producten die VMware aanbiedt voor essentiële processen op locatie, terwijl veel activiteiten naar de cloud worden overgeheveld.

We dachten dat abonnementen en SaaS sterker zouden groeien afgelopen kwartaal, maar we denken dat de groei in boekjaar 2023 verder aan kan trekken. Ondernemingen hebben waarschijnlijk tijdelijke licenties (13,5% van het totaal) genomen zolang de kantoren dicht waren. Op den duur schakelen ze dan over naar abonnementen.

De resterende prestatieverplichtingen (RPO) stegen ten opzichte van vorig jaar met 9% naar 11,1 miljard dollar. De huidige RPO uitbreiding groeiende met 11% naar 6,2 miljard dollar. De abonnementen en SaaS-activiteiten groeiden met 25% naar 3,3 miljard dollar. We denken dat dit sterke resultaten zijn en zien het als een signaal dat de vraag naar VMware-producten solide is.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.