BASF kondigt afwaardering aan

Houden
12-10-2020

BASF (Houden) kondigde op vrijdag een afwaardering van de bezittingen aan met €2,8 miljard. Tegelijkertijd werden rooskleurige resultaten over het derde kwartaal vervroegd gepubliceerd. De markt was niet onder de indruk. De koers van BASF daalde na een tussentijds hoogtepunt met 4%. We kennen BASF een gering concurrentievoordeel toe.

 

Het bedrijfsresultaat van BASF over het derde kwartaal kwam uit op €581 miljoen. Dat was aanzienlijk meer dan de €396 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. BASF had echter heel sombere resultaten in het vooruitzicht gesteld bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

Indertijd dacht de onderneming dat de resultaten in het derde kwartaal niet veel beter zouden zijn dan in het magere tweede kwartaal. Het bedrijfsresultaat bedroeg dat kwartaal €226 miljoen. Het is daarom goed te verklaren waarom de markt niet onder de indruk was van de cijfers.

Ondanks het feit dat BASF geen punten krijgt voor voorspellingen denken wij niet dat we onze reële-waarde-inschatting voor het aandeel wijzigen. Dit blijft €63. Bij de huidige koers lijkt het aandeel redelijk gewaardeerd.

De afwaardering van €2,8 miljard volgt op een eerdere afwaardering bij de olie- en gasactiviteiten van Wintershall met €819 miljoen. De afwaardering van vrijdag is het gevolg van een lagere vraag vanuit de automobielindustrie en de luchtvaart. Dat heeft vooral betrekking op het onderdeel Verven. Daarnaast blijft er sprake van een overdadig aanbod van basischemie in de Chemiedivisie.

Wij schatten in dat de huidige afwaardering ervoor zorgt dat het geïnvesteerde vermogen in 2020 met tussen 4% en 5% daalt. We zouden niet verbaasd zijn als er nog meer afwaarderingen volgen.

Nu de resultaten van de eerste 3 kwartalen duidelijk zijn, rekent BASF voor heel 2020 op een omzet tussen €57 miljard en €58 miljard. Het bedrijfsresultaat komt uit tussen €3 miljard en €3,3 miljard. Dat is iets beter dan andere analisten en wijzelf hadden verwacht. Maar de onzekerheid blijft. We denken niet dat het een goed moment is om onze verwachtingen voor de nabije toekomst aan te passen.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.