Macro-economisch

In de goede richting

Voor beleggers was 2019 een jaar vol onzekerheden. Denk aan het handelsconflict tussen de VS en China, en de Brexit. Onzekerheden zullen in 2020 een rol blijven spelen. Toch is het plaatje niet alleen maar negatief. We zien positieve ontwikkelingen die de economie een duwtje in de goede richting geven. Zo hebben de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken de rente verlaagd. Dit heeft een positief effect op de economische groei. Ook zijn er prille tekens die erop wijzen dat Chinese stimuleringsmaatregelen hun vruchten beginnen af te werpen.

 

De groei van de wereldeconomie is in de afgelopen tijd verzwakt. Het handelsconflict heeft het ondernemersvertrouwen geschaad en een rem gezet op de wereldhandel. In 2018 heeft de Federal Reserve (Fed) de rente vier keer verhoogd; dit had ook in 2019 nog een negatief effect op de economische groei. Ondertussen worstelde de Duitse auto-industrie met problemen en hadden we te maken met onzekerheid over de Brexit.

Vooruitkijkend naar 2020 weten we in ieder geval zeker dat er veel onzeker is. Zo is het nu nog onduidelijk hoe de Brexit-perikelen gaan uitpakken. Vooralsnog is een ‘no-deal’ Brexit van tafel. Wij verwachten dat de Brexit door zal gaan en dat er inderdaad een deal gesloten zal worden. Maar hoe die Brexit-deal er ook uit mag zien: het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal zowel de Britse economie als de andere Europese economieën schade toebrengen. Hoe ‘harder’ de Brexit, des te groter de schade, al kunnen de Britten de pijn voor zichzelf verzachten door de munt te laten verzwakken en andere maatregelen te nemen.

Positieve tekens

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn op korte termijn niet bijster positief. Toch denken wij dat er verschillende factoren zijn die de economie in de goede richting duwen. In 2019 heeft de Fed de rente drie keer verlaagd. Daarmee heeft de Amerikaanse centrale bank haar renteverhogingen van 2018 weer bijna helemaal teruggedraaid. De positieve effecten hiervan zien we al goed op de Amerikaanse hypothekenmarkt. Vaak duurt het een tijdje voordat de impact van monetair beleid in de hele economie zichtbaar wordt. Wij denken dan ook dat we nog meer positieve effecten van die renteverlagingen kunnen gaan zien, zelfs als de Fed de rente nu een poos ongemoeid laat. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken hebben in 2019 een meer ondersteunend beleid gevoerd.

Chinese beleidsmakers spannen zich eveneens in om hun economie te stimuleren – tot voor kort zonder overtuigend resultaat. Maar sommige indicatoren wijzen erop dat die stimuleringsmaatregelen nu effect beginnen te krijgen. Als dat doorzet dan zou dat zeker een positief teken zijn voor de wereldeconomie.

Ook een wapenstilstand in de handelsoorlog tussen de VS en China zou positief zijn. Daarmee zou de onzekerheid een stuk afnemen. Als het gezond verstand het wint, dan zou president Trump moeten openstaan voor een deal met China. De Amerikaanse economie verliest vaart. Als het handelsconflict verder escaleert dan zou de Amerikaanse economie daar ook onder lijden. En dat zou het lastiger maken voor Trump om volgend jaar herkozen te worden.

Prognose economische groei en inflatie

Lage maar positieve groei

Al met al is de wereldeconomie vertraagd en kunnen we komend jaar opnieuw lage groei verwachten. Maar voor een recessie hoeven we tenminste niet al te bang te zijn. En in de loop van 2020 zou de groei zelfs een beetje kunnen versnellen.

Han de Jong, Hoofd econoom ABN AMRO

De risico’s van beleggen

Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.

En wat is uw strategie?

Ziet u kansen met beleggen? ABN AMRO helpt u graag. Zelfs als u er niet veel tijd aan wilt besteden, hebben wij een geschikte beleggingsvorm voor u. U kunt al beginnen met beleggen vanaf € 50. Met de keuzehulp ontdekt u snel welke beleggingsvorm het best bij u past.