Rendement onder druk bij PepsiCo

Houden
07-10-2021

De kracht van de diverse merken van PepsiCo (Houden) werd duidelijk in het derde kwartaal. De organische omzet steeg met 9% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Indertijd was ook al sprake van een omzetstijging met 5% ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van de cijfers van 2019, de periode voor de pandemie, was de stijging 13%.

 

De prestatie is des te opmerkelijker omdat sprake is van een gebalanceerde stijging door hogere gemiddelde prijzen (5%) en stijgende volumes (4%). We schrijven dit succes toe aan investeringen in op klanten gerichte innovatie en marketing. Dit zorgt voor een winnende formule in de uiterst competitieve markt voor snacks en frisdranken.

De winst daalde daarentegen in het kwartaal. Dat had te maken met bevoorradingsproblemen en hogere grondstofprijzen. Ook speelde mee dat minder renderende ondernemingen zijn overgenomen, zoals Pioneer Foods in Afrika. Het aangepaste bruto rendement daalde met 120 basispunten naar 53,6%. Het aangepaste operationele rendement daalde met 70 basispunten naar 16,1%.

De winstgevendheid blijft waarschijnlijk op de korte termijn instabiel, maar prijsstijgingen zouden deze volatiliteit iets kunnen dempen. We zien echter meer dan genoeg ruimte voor rendementsverbetering op de langere termijn door inefficiënte onderdelen te verbeteren. Er wordt 1 miljard dollar geïnvesteerd om productieprocessen te digitaliseren en stroomlijnen. Dit heeft gevolgen voor de productie, de logistiek, de verkoopafdeling en marketing.

De verwachtingen voor het hele jaar werden iets verhoogd. Er wordt nu rekening gehouden met een organische omzetgroei van 8%. Eerder was dit 6%. De winst per aandeel, tegen vaste wisselkoersen, zal met meer dan 11% stijgen. Eerder was dit nog 11%. Er is echter niet veel verschil tussen de nieuwe vooruitzichten en onze ramingen van 7% omzetgroei en een stijging van de winst per aandeel met 12,9%.

We zien daarom geen reden om onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 153 dollar wezenlijk te veranderen. Deze zal iets stijgen vanwege de tijdswaarde van geld. De koers bewoog nauwelijks na de presentatie van de kwartaalcijfers. We beschouwen het aandeel als redelijk gewaardeerd. We raden beleggers aan te wachten met het kopen van het aandeel. We kennen PepsiCo een ruim concurrentievoordeel toe.

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Oddo BHF levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.