Record pijplijn orders voor Applied Materials

Kopen
15-05-2020

De resultaten van Applied Materials (Kopen) over het tweede kwartaal van het boekjaar waren minder dan het management eerder had aangegeven. Er waren problemen op het gebied van bevoorrading, de fabricage en de logistiek.

 

Applied Materials trok de vooruitzichten in voor het kwartaal op 23 maart. Maar de onderneming maakte duidelijk dat de omzet van het onderdeel Semiconductor System Group (SSG) zonder de coronaproblemen uit zou zijn gekomen op 650 miljoen dollar. Het concern gaf geen specifieke verwachtingen voor het derde kwartaal van het boekjaar. Het management hoopt dat een deel van de verloren omzet kan worden gecompenseerd.

Zowel Applied Materials als de concurrenten hebben gezegd dat de vraag van klanten sterk bleef, ondanks het zwakker wordende economische klimaat. Dat is volgens ons het gevolg van noodzakelijke investeringen met het oog op de technologie transitie. Het heeft te maken met langere termijn trends als kunstmatige intelligentie, 5G en cloud computing.

We houden rekening met onzekerheid voor de korte termijn. Maar we handhaven onze reële waarde inschatting van 65 dollar voor het aandeel. We kennen de onderneming een ruim concurrentievoordeel toe. Het aandeel oogt aantrekkelijk op het huidige niveau.

De omzet in het tweede kwartaal steeg met 12% naar 4 miljard dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzetstijging bij SSG bedroeg 18%. Binnen SSG steeg de omzet voor logic en foundry klanten met 14%. We denken dat dit te maken heeft met investeringen als gevolg van nieuwe 10- en 7-nanometer halfgeleiders bij respectievelijk Intel en TSMC.

De verkoop rond geheugenchips steeg met 23% in vergelijking met vorig jaar. Dit volgt na diverse kwartalen met een tegenvallende vraag. De omzet van het onderdeel Services bedroeg voor het eerst meer dan 1 miljard dollar in het kwartaal. De omzet van Display Sales steeg met 5% ten opzichte van vorig jaar.

Het bruto rendement daalde afgelopen kwartaal met 40 basispunten naar 44,2%. Dit had te maken met een minder aantrekkelijke productensamenstelling dan het kwartaal ervoor.

Ervan uitgaand dat de bevoorrading geen problemen oplevert, denkt de onderneming dat de SSG-omzet dit kwartaal tussen 5% en 10% zal stijgen ten opzichte van het afgelopen kwartaal. De omzet van Diensten blijft gelijk of stijgt licht. De omzet van Display in het boekjaar 2020 zal naar verwachting gelijk blijven aan die van vorig jaar.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.