Lagere vooruitzichten vierde kwartaal Micron

Kopen
01-07-2022

De resultaten over het derde kwartaal van het boekjaar van Micron (Kopen) waren iets beter dan de onderneming zelf had aangegeven, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn lager dan we hadden verwacht. Volgens de onderneming komt dit vanwege afnemende vraag in de sector. Dat geldt met name voor pc’s en smartphones.

 

CEO Sanjay Mehrotra herhaalde zijn optimistische visie op de vraag naar geheugenchips. Dit heeft te maken met het gestaag toenemende belang van kunstmatige intelligentie, 5G, elektrische en autonoom rijdende voertuigen en cloud computing. Wij denken dat de omzet in boekjaar 2023 niettemin met zo'n 5% zal dalen. Dit heeft te maken met de teruglopende vraag als gevolg van de inflatie.

Onze vooruitzichten voor de korte termijn zijn verlaagd, en we hebben ook de verwachtingen voor de investeringen voor 2023 aangepast. We gaan er nu vanuit dat de onderneming de groei zal vertragen om overaanbod te voorkomen. Op basis hiervan houden we vast aan onze reëlewaarde-inschatting van 90 dollar voor het aandeel. We denken dat het aandeel ondergewaardeerd is. We kennen Micron geen concurrentievoordeel toe.

De omzet in het derde kwartaal steeg met 16% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar naar 8,6 miljard dollar. Positief was dat de datacenter-omzet met meer dan 50% steeg als gevolg van de kracht van de Micron DRAM- en SSD-portfolio. Dit gold zowel voor cloudklanten als voor ondernemingen. We denken dat de datacenter-omzet dit kalenderjaar robuust zal blijven.

Mehrotra gaat ervan uit dat de pc-omzet dit kalenderjaar met 10% zal dalen. Eerder werd nog aangenomen dat de omzet gelijk zou blijven. De verkoop van smartphones zal naar verwachting met rond 5% dalen. Eerder werd nog uitgegaan van een stijging van ongeveer 5%. De DRAM-omzet bedroeg 6,3 miljard dollar. Dat is 15% hoger dan 1 jaar eerder en 10% meer dan in het voorgaande kwartaal. De volumes stegen met 10% en de gemiddelde prijzen daalden iets.

De NAND-omzet steeg met 26% ten opzichte van vorig jaar naar 2,3 miljard dollar. Het verscheepte volume steeg met 15 tot 20%. Het grootste deel van de DRAM wordt volgens het 1-alpha-proces gemaakt; de 3D NAND-technologie met 176 lagen is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de NAND-productie.

Deze technologietransities hebben Micron geholpen om de kosten aanzienlijk te verlagen binnen de portefeuille van geheugenchips. Het bruto rendement komt nu uit op een krachtige 46.7%. 

 

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO-Oddo BHF en Oddo BHF leveren de input en opinie voor aandelen uit de Benelux en enkele overige aandelen binnen Europa.