Reële waarde inschatting Novo Nordisk licht gewijzigd

Houden
07-08-2020

Op basis van de resultaten over de eerste helft van het jaar veranderen we onze reële waarde inschatting voor het aandeel Novo Nordisk (Houden) enigszins. Deze resultaten kwamen overeen met onze verwachtingen. De verandering is het gevolg van schommelingen in wisselkoersen. We verhogen onze reële waarde inschatting van 424 Deense kroon/62 dollar naar 426 Deense kroon/68 dollar.

 

In het eerste kwartaal profiteerde de fabrikant van farmaceutische producten nog van het aanleggen van grotere voorraden. In het tweede kwartaal werd deze trend deels omgebogen. Er waren minder patiënten die een behandeling tegen diabetes of zwaarlijvigheid begonnen. In de Verenigde Staten was sprake van een daling van 15% van het aantal patiënten die een nieuwe behandeling voor de voor Novo Nordisk meest cruciale therapieën begon.

Dit zorgde ervoor dat de omzet in het tweede kwartaal gelijk bleef. We denken echter dat de onderneming nog altijd in staat is om onze verwachtingen voor het hele jaar waar te maken. Novo Nordisk heeft een innovatieve portefeuille en pijplijn aan behandelingen voor diabetes, zwaarlijvigheid en andere aandoeningen die zijn gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Dat is de reden waarom we de onderneming een ruim concurrentievoordeel toekennen.

De omzet in de eerste helft van het jaar lag 8% hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De operationele winst steeg in dezelfde periode met 9%. De groei werd veroorzaakt door zowel de behandelingen tegen diabetes en zwaarlijvigheid als uit de omzet van zogenoemde biopharmaceuticals. De groei komt vooral van buiten de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zelf is sprake van prijsdruk.

In de Verenigde Staten steeg de GLP1-omzet met 25% als rekening wordt gehouden met constante wisselkoersen. Dit compenseerde de omzetdaling van 23% uit de verkoop van insuline. De omzet van insulineproducten staat onder druk als gevolg van hevige concurrentie. Daarnaast zijn er goedkopere alternatieven. Bovendien zijn meer patiënten in 2020 verzekerd via Medicare.

De prijzen voor de GLP1-behandelingen ogen veel stabieler. De vraag naar Rybelsus moet ervoor zorgen dat Novo Nordisk een groter deel van deze GLP-1 markt in handen krijgt. Dat geldt met name nu de vertragingen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 tot een einde komen. Het betekent dat veel patiënten kunnen omschakelen naar een andere behandeling.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.