2020 was eigenlijk goed jaar voor Goldman Sachs

Houden
20-01-2021

Als geen rekening wordt gehouden met de kosten van rechtszaken en de kosten rond de pandemie was 2020 een heel goed jaar voor Goldman Sachs (Houden). Voor heel 2020 stegen de inkomsten, voor provisies, met 22% naar 44,6 miljard dollar. We kennen Goldman Sachs een gering concurrentievoordeel toe.

 

Ondersteuning bij de uitgifte van aandelen was een onderdeel dat goed presteerde. De inkomsten stegen daar met 130% naar 3,4 miljard dollar. De inkomsten uit de handel in obligaties, valuta’s en grondstoffen (FICC) stegen met 57% naar 11,6 miljard dollar. De inkomsten uit de handel in aandelen namen toe met 30% tot 9,6 miljard dollar. De consumentenbank leverde met 1,2 miljard dollar 40% meer op dan het jaar daarvoor.

De verwaterde winst per aandeel steeg met 18% naar 24,74 dollar. Het rendement op het eigen vermogen van aandeelhouders bedroeg 11,1%. Zonder de kosten van rechtszaken, vooral de Maleisische 1MDB-kwestie, en de kosten als gevolg van de pandemie zou de aangepaste verwaterde winst per aandeel 34 dollar zijn geweest. Het rendement op het eigen vermogen zou dan zijn uitgekomen op circa 15%.

We verwachten niet dat we onze reëlewaarde-inschatting voor het aandeel van 238 dollar wezenlijk zullen veranderen. Goldman Sachs vertoont signalen dat het niet meer zo krachtig groeit als in 2020. Maar tegelijkertijd is de bank op weg om de strategische en financiële doelstellingen voor de middellange termijn te behalen. De inkomstengroei uit FICC daalden in het vierde kwartaal. Dit onderdeel was verantwoordelijk voor bijna de helft van de groei in 2020.

De FICC-inkomsten in het vierde kwartaal bedroegen 1,9 miljard dollar. Dat is meer dan 40% lager dan het gemiddelde in de eerste 9 maanden van het jaar. Het was echter nog altijd 10% meer dan het gemiddelde over 2018 en 2019.

Het normaliseren van de FICC-inkomsten is een tegenvaller voor Goldman Sachs voor 2021. De leiding van de bank is echter relatief optimistisch voor andere onderdelen, zoals de ondersteuning bij de uitgifte van aandelen en financieel advies.

Ondanks Covid-19 en de problemen in verafgelegen gebieden maakte Goldman Sachs voortgang wat betreft de financiële en strategische doelstellingen die begin 2020 werden geformuleerd.

Morningstar

 

  • Morningstar verzorgt alle research voor individuele grote aandelen wereldwijd.
  • ABN AMRO Markets levert de input en opinie voor aandelen uit de Benelux.
  • Het Duitse researchhuis Independent Research voert dit uit voor een aantal Duitse aandelen.