Olieprijs onder invloed van Biden en OPEC

Het beleid van de nieuwe president van de VS, Joe Biden, zou kunnen leiden tot grote verschuivingen op de energiemarkt, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. De vraag naar olie zou kunnen worden beïnvloed door zijn geplande investeringen in de verduurzaming van de energiemix. Energie-efficiëntie en een toenemend gebruik van elektrische voertuigen zullen de vraag naar olie in de VS doen afnemen. 

 

Hoewel de feitelijke transitie jaren zal duren, kunnen de huidige investeringen de ontwikkelingen die we in sommige staten al zien, versnellen. Daarnaast zal de Biden-regering minder vergunningen afgeven voor de productie van schalieolie en -gas, vooral op federaal land (zowel onshore als offshore). Minder lokale productie zal de importafhankelijkheid van de VS weer vergroten. De regering zal waarschijnlijk ook opnieuw onderhandelen over een nucleair akkoord met Iran dat gepaard zal gaan met een verlichting van de sancties tegen het land. Verder zal Biden de betrekkingen met onder andere Rusland, Irak, Saoedi-Arabië en Mexico heroverwegen. Aangezien dit allemaal olieproducerende landen zijn, kan dit gevolgen hebben voor de oliehandel, en dus voor de olieprijzen.

De OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) vormt samen met een aantal andere olieproducerende landen een coalitie die wel als ‘OPEC+’ wordt aangeduid. Deze coalitie staat voor een moeilijk dilemma. De vraag die de OPEC+ moet beantwoorden is of de productie moet worden verhoogd – of beter: minder verlaagd – nu de vraag naar olie onder extra druk komt te staan en de voorraden nog steeds aanzienlijk hoog zijn. Sommige landen willen de olieproductie juist verhogen. Zij hebben hogere inkomsten nodig voor hun begroting en hun economie. De richting van de olieprijzen hangt grotendeels af van de uitkomst van deze discussies. 

Opwaartse trend goudprijs intact; in 2021 minder sterke stijging

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen had de goudprijs het lastig omdat beleggers winst namen op hun grote goudposities. Toen beleggers een Biden-overwinning gingen verwachten, daalde de dollar en steeg de goudprijs. Dit gebeurde in een marktklimaat waar beleggers meer risico durfden te nemen. Positief nieuws over een coronavaccin zorgde voor een scherpe daling van de goudprijs. De netto long posities in de futures-markten (met long posities wordt gespeculeerd op prijsstijgingen) en het totaal aan uitstaande ETF-posities zijn nog steeds zeer groot. Het risico van verdere liquidatie van posities is dus nog steeds aanwezig. Als dit gebeurt denken wij dat het tijdelijk van aard zal zijn, omdat beleggers waarschijnlijk goud tijdens prijsdalingen zullen blijven kopen. 

Dit komt omdat de vooruitzichten voor goud nog steeds positief zijn. Om te beginnen liggen de beleidsrentes van centrale banken over de hele wereld dicht bij nul, in sommige gevallen zelfs onder nul. Het is onwaarschijnlijk dat ze binnenkort zullen stijgen. Bovendien is de reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie) in de VS negatief en kan deze zelfs nog negatiever worden. Daarom verwachten we een lagere dollar. Negatieve Amerikaanse reële rentes en een lagere dollar zijn belangrijke positieve aspecten voor de goudprijs. Bovendien maken beleggers zich zorgen over begrotingstekorten over de hele wereld, vooral in combinatie met een ruim monetair beleid. De meeste van deze factoren hebben de goudprijs in 2020 naar een nieuw hoogtepunt gebracht en worden dus al weerspiegeld in de prijs. Daarom denken wij dat de goudprijs kan stijgen, maar minder dan in 2020. De trend is positief zolang de prijzen boven de USD 1.775 per ounce liggen.

Hans van Cleef – Senior Energie-econoom
Georgette Boele – Senior Strateeg Valuta’s en Edelmetalen
Goud nog altijd in opwaartse trend

De risico’s van beleggen

Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico’s voor u op een rij gezet.

Kijk het webinar over The Future of Food terug

Heeft u de online uitzending The Future of Food met presentator Roelof Hemmen op 26 januari gemist, of wilt u het nog een keer bekijken? We hebben de uitzending voor u opgenomen.