Naar de navigatie Naar de inhoud

Goed pensioen van een kleiner vermogen

Vraag over later

Op 5 maart 2015 werd 'Later' georganiseerd, het event 'over jouw financiële toekomst'. Tijdens dit event konden de aanwezigen vragen stellen over hun persoonlijke situatie. Eén van de vragenstellers was Jean-Jacques van Bemmel (28 jaar, eigenaar van het evenement Beleggingsfair). Hij vroeg hoe je er voor kunt zorgen dat je met een kleiner vermogen een goed pensioen hebt. 'Een goede vraag', vindt Masha Bril, pensioenexpert van het Kenniscentrum VermogensAdvies & Beleggen bij ABN AMRO MeesPierson.

De vraag van Van Bemmel is niet eenvoudig te beantwoorden. Wilt u van een klein vermogen toch een goed pensioen maken? Dan moet u volgens Bril 6 stappen zetten.

1. Creëer overzicht en inzicht

Breng in kaart welk vermogen u nu heeft. Bekijk vervolgens wat er elke maand binnenkomt en uitgaat. Bedenk dan wat uw wensen zijn. En wat uw prioriteiten zijn. Een voorbeeld: wilt u als u met pensioen gaat, op dezelfde manier blijven leven als nu, ook al moet u wat langer doorwerken? Of wilt u op uw 67e echt stoppen met werken, ook al moet u dan financieel een stap terug doen?

2. Analyseer uw huidige vermogen

Uit uw huidige vermogen kunt u misschien een hoger rendement halen. Maar hoe doet u dat? Laat u uw vermogen op uw spaarrekening staan, lost u uw hypotheek af of stort u extra op uw bankspaarhypotheekrekening? Of gaat u zonnepanelen kopen en uw huis isoleren? Risicovoller beleggen? Een bedrag storten op een bancaire lijfrente? Of kiest u ervoor om kleiner (en dus goedkoper) te gaan wonen. Bekijk voor meer informatie de financiële routeplanners.

3. Bespaar

Besparen is het nieuwe sparen. Kijk naar uw uitgaven: welke uitgaven kunt u schrappen en welke uitgaven kunnen omlaag? U moet zich hier echt toe zetten en actie ondernemen. Maar als u dat doet, houdt u misschien meer over per maand. En heeft u meer om te sparen en uw vermogen te vergroten. Op de site van het Nibud staan diverse tips.

4. Stel vast hoeveel risico u wilt en kunt lopen

Hoe meer risico u wilt lopen om uw beleggingsdoel te halen, hoe meer rendement over de lange termijn u kunt verwachten. Maar u loopt ook de kans dat het rendement tegen valt en dat u langer moet doorwerken of met minder moet toekomen. Daarom is het goed om risico te vertalen in hoeveel langer u moet doorwerken als het tegenzit en hoeveel eerder u kunt stoppen met werken als het meezit. Ofwel: hoeveel meer geld heeft u als het goed gaat en hoeveel minder als het niet goed gaat. Hoe voelt dat? En kan ik dit risico wel lopen? Een financieel planner kan u daarmee van dienst zijn.

5. Onderzoek de fiscale voordelen

Als u een fiscaal voordeel kunt behalen, betekent dat vaak: hetzelfde verwacht rendement met een lager risico of hetzelfde risico met een hoger verwacht rendement. Het is dan ook verstandig om te bekijken welke fiscale voordelen u kunt halen. Als die er zijn, weeg dan de nadelen af tegen de voordelen. Een nadeel van een fiscaal voordeel is vaak dat u minder flexibel bent. Een voordeel is misschien dat u de inleg kunt aftrekken tegen een hoger percentage dan het percentage waarmee de uitkeringen belast zullen worden. Bovendien hoeft u (vaak) geen vermogensrendementsheffing te betalen.

6. Reken uit wat u opzij moet leggen

Reken uit welk bedrag u (maandelijks) opzij moet leggen voor een goed pensioen. De pensioencheck van ABN AMRO kan u hiervoor een indicatie geven. U zult misschien tot de conclusie komen dat u na 1 keer rekenen de perfecte match heeft gevonden: nu lekker leven en toch invulling geven aan uw toekomstige wensen. Maar misschien komt u erachter dat u meer bezuinigen moet dan u lief is om met uw pensioen een goed inkomen te hebben. Schakel daar waar nodig een adviseur in. Deze kan u wijzen op zaken waar u zelf niet op was gekomen en waardoor u misschien nu niet hoeft te bezuinigen. Doe de pensioencheck.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.