Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan minderjarige kinderen

Vader en moeder spelen met dochtertje - schenken aan minderjarige kinderen

Zijn uw kinderen nog geen 18, maar wilt u ze nu alvast een bedrag schenken? Bijvoorbeeld voor hun toekomstige studie? Een mooi gebaar. We zetten graag een paar belangrijke punten voor u op een rij. 

 

18 jaar betekent zelf bepalen

U kunt elk jaar een bedrag op de spaarrekening van uw kinderen storten, tot hun 18e. Dat zijn schenkingen van u aan uw kinderen. Zijn ze 18 jaar of ouder? Dan krijgen ze de beschikking over de spaarrekening en kunnen ze zelf bepalen waar ze het geld aan uitgeven. Dat hoeft dus niet per se voor hun studie te zijn. Omdat ze al volwassen zijn, heeft u daar geen invloed op.

 

Meer controle over besteding

Wilt u meer te zeggen hebben over wat de kinderen doen met uw schenking als ze 18 zijn? Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat ze het geld ook daadwerkelijk besteden aan de studie? Dan kunt u kiezen voor schenken onder bewind.

 

Uw schenking en de belasting

Uw schenking heeft gevolgen voor de eventuele belasting die u en uw kinderen betalen. Zijn uw kinderen minderjarig, dus nog geen 18? Dan hoort voor de belasting hun spaargeld bij uw eigen vermogen. Bij de Belastingdienst vindt u meer over bezittingen en schulden van uw minderjarige kinderen. Zijn uw kinderen 18? Dan zijn zij verplicht hun spaargeld zelf op te geven voor de belasting. 
Het hebben van spaargeld (of ander vermogen) kan gevolgen hebben voor het recht van uw kinderen op een uitkering of toeslag, bijvoorbeeld huurtoeslag. Kijk bij de Consumentenbond voor voorbeelden van toeslagen. Het is goed om daar rekening mee te houden.

We helpen u graag verder

Wilt u meer weten over de manieren waarop u kunt schenken aan uw kinderen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

ABN AMRO geeft geen belastingadvies. Wilt u specifiek advies over schenken en/of erven en belasting? Neem dan contact op met uw belastingadviseur.

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.