Naar de navigatie Naar de inhoud

Schenken aan minderjarige kinderen

Kan ik aan mijn minderjarige kinderen schenken?

Dat kunt u inderdaad. Na de schenking is het geld direct van uw kind, ook als u het beheer over het geld houdt.

Zo kunt u er ook voor kiezen om elk jaar te schenken voor de toekomstige studie van uw kind. Deze schenking kunt u dan op een spaarrekening op naam van uw kind zetten. Bedenk wel dat uw kind hier op zijn of haar achttiende verjaardag over kan beschikken. Uw kind kan dan zelf kiezen waaraan hij of zij het geld wil uitgeven. 

Zelf controle houden?

Wilt u liever zelf controle houden over wat uw kind met de schenking gaat doen? Dan kunt u kiezen voor een 'schenking onder bewind'. Met een bewindregeling kunt u ook na de achttiende verjaardag van uw kind het beheer houden over de schenkingen.

Uw schenking en de belasting

Het vermogen van uw minderjarige kind wordt tot uw vermogen gerekend voor de heffing van inkomstenbelasting in box 3. Dat betekent dat u belasting moet betalen over dit vermogen alsof het uw eigen vermogen is. 
Door te schenken aan uw kind bouwt uw kind vermogen op. Dat kan invloed hebben op een toeslag of uitkering waar uw kind in de toekomst aanspraak op kan maken. Bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Het is verstandig dit mee te nemen in uw beslissingen, zodat u achteraf niet wordt verrast. Het is wel zo dat een wet kan wijzigen. Het kan zijn dat er in de toekomst andere of nieuwe vermogensgrenzen gelden. 

 


Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief