Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en hypotheek

Scheiding en hypotheek

Wat moet u regelen bij een scheiding?

Besluiten uit elkaar te gaan is ingrijpend. Vooral als er kinderen zijn. Ondertussen moeten jij en je ex-partner belangrijke financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over het koophuis. Om de scheiding van A tot Z voor je te verzorgen werkt ABN AMRO samen met Scheidingsexpert Nederland.

De afspraken die u bij de scheiding maakt, worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Bent u samen eigenaar van de woning? Dan staat u voor de keuze: de woning overnemen of verkopen.

Woning overnemen

Als je de woning overneemt, krijgt u de woning helemaal in uw bezit. Als er overwaarde is, heeft de ander meestal recht op een deel van die overwaarde. Maar krijgt u de hypotheek wel rond? Vóór dat u het scheidingsconvenant opstelt, krijgt u hierover al zekerheid van uw bank. Let er op dat er nieuwe fiscale regels gelden voor een deel van de hypotheek als u de woning overneemt. Dat betekent dat u een deel van de hypotheek verplicht moet aflossen.

Woning verkopen

Als u het huis gaat verkopen, kan dit best even duren. Als u of uw ex-partner tijdens de verkoop in het huis blijft wonen, heeft de Belastingdienst hiervoor een speciale regeling. Door deze scheidingsregeling kunnen u en uw ex-partner 2 jaar lang de hypotheekrente blijven aftrekken. Zo heeft u de tijd om de woning te verkopen. Als u het huis in deze 2 jaar niet heeft verkocht, kan de vertrokken partner de hypotheekrente daarna niet meer aftrekken. U kunt hierover van tevoren al afspraken maken, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.