Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en hypotheek

-

Wat moet u regelen bij een scheiding?

Besluiten uit elkaar te gaan is ingrijpend. Vooral als er kinderen zijn. Ondertussen moeten jij en je ex-partner belangrijke financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over het koophuis. Om de scheiding van A tot Z voor je te verzorgen werkt ABN AMRO samen met Scheidingsexpert Nederland.

De afspraken die u bij de scheiding maakt, worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Bent u samen eigenaar van de woning? Dan staat u voor de keuze: de woning overnemen of verkopen.

Woning overnemen

Als je de woning overneemt, krijgt u de woning helemaal in uw bezit. Als er overwaarde is, heeft de ander meestal recht op een deel van die overwaarde. Maar krijgt u de hypotheek wel rond? Vóór dat u het scheidingsconvenant opstelt, krijgt u hierover al zekerheid van uw bank. Let er op dat er nieuwe fiscale regels gelden voor een deel van de hypotheek als u de woning overneemt. Dat betekent dat u een deel van de hypotheek verplicht moet aflossen.

Woning verkopen

Als u het huis gaat verkopen, kan dit best even duren. Als u of uw ex-partner tijdens de verkoop in het huis blijft wonen, heeft de Belastingdienst hiervoor een speciale regeling. Door deze scheidingsregeling kunnen u en uw ex-partner 2 jaar lang de hypotheekrente blijven aftrekken. Zo heeft u de tijd om de woning te verkopen. Als u het huis in deze 2 jaar niet heeft verkocht, kan de vertrokken partner de hypotheekrente daarna niet meer aftrekken. U kunt hierover van tevoren al afspraken maken, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief