Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en hypotheek

-

Wat zijn uw opties en waar moet u rekening mee houden?

Voor veel mensen die gaan scheiden vormt het huis de grootste financiële last. Een verslechterde huizenmarkt en nieuwe hypotheekregels maken alles niet eenvoudiger. En dat in een periode waarin u het misschien toch al moeilijk heeft. Wat zijn uw opties en waar moet u rekening mee houden?

Bent u samen eigenaar van de woning? Dan staat u voor een moeilijke keuze: uitkopen of verkopen. Is er sprake van een onderwaarde of overwaarde, omdat de woning meer of juist minder waard is dan de hypotheekschuld? Dan deelt u dit bedrag met uw ex-partner. Dat is ook zo als u het huis verkoopt.

Scheidingsregeling

De boedelscheiding of de verkoop van het huis kunnen enige tijd in beslag nemen. Hiervoor heeft de Belastingdienst een speciale regeling. Betaalt u mee aan de hypotheekrente, terwijl uw ex-partner in het huis blijft wonen? Dan heeft u voor de door u verschuldigde rente nog 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Ook moet u het eigenwoningforfait voor uw deel aangeven. Dit kunt u echter meteen aftrekken als persoonsgebonden aftrek.

Deze scheidingsregeling geeft u en uw ex-partner wat ademruimte om uw financiën aan te passen aan uw nieuwe situatie. Zo kunt u het huis verkopen op een gunstiger moment, of kunt u kijken wie de ander kan en wil uitkopen. Als u dit niet binnen 2 jaar geregeld krijgt, dan krijgt u te maken met de fictieve overwaarde of onderwaarde voor uw deel van de woning.

-

Na 2 jaar

Als de scheidingsregeling na 2 jaar afloopt, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek voor de vertrekkende partner. Is er bij u sprake van overwaarde? Dan zijn er nog andere gevolgen waar u rekening mee moet houden. Stel dat het huis € 20.000,- meer waard is dan de hypotheekschuld, dan wordt u na 2 jaar voor uw deel van deze overwaarde belast in box 3 . Ook krijgt u in het geval van een overwaarde met de bijleenregeling te maken als u een nieuwe woning wilt kopen.

Belasting box die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Pas kwijt? Blokkeer 'm direct

Zo gedaan via Internet Bankieren of Mobiel

U kunt via de app uw betaalpas blokkeren en direct een nieuwe pas aanvragen.

Bent u uw betaalpas kwijt? Blokkeren gaat snel via de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. En u kunt meteen een nieuwe pas aanvragen. Heeft u uw pas weer gevonden? Deblokkeren gaat al net zo snel.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief