Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiding en hypotheek

Scheiding en hypotheek

Wat moet u regelen bij een scheiding?

Besluiten uit elkaar te gaan is ingrijpend. Vooral als er kinderen zijn. Ondertussen moeten jij en je ex-partner belangrijke financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over het koophuis. Om de scheiding van A tot Z voor je te verzorgen werkt ABN AMRO samen met Scheidingsexpert Nederland.

De afspraken die u bij de scheiding maakt, worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Bent u samen eigenaar van de woning? Dan staat u voor de keuze: de woning overnemen of verkopen.

Woning overnemen

Als je de woning overneemt, krijgt u de woning helemaal in uw bezit. Als er overwaarde is, heeft de ander meestal recht op een deel van die overwaarde. Maar krijgt u de hypotheek wel rond? Vóór dat u het scheidingsconvenant opstelt, krijgt u hierover al zekerheid van uw bank. Let er op dat er nieuwe fiscale regels gelden voor een deel van de hypotheek als u de woning overneemt. Dat betekent dat u een deel van de hypotheek verplicht moet aflossen.

Woning verkopen

Als u het huis gaat verkopen, kan dit best even duren. Als u of uw ex-partner tijdens de verkoop in het huis blijft wonen, heeft de Belastingdienst hiervoor een speciale regeling. Door deze scheidingsregeling kunnen u en uw ex-partner 2 jaar lang de hypotheekrente blijven aftrekken. Zo heeft u de tijd om de woning te verkopen. Als u het huis in deze 2 jaar niet heeft verkocht, kan de vertrokken partner de hypotheekrente daarna niet meer aftrekken. U kunt hierover van tevoren al afspraken maken, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.