Fraude herkennen

Heb ik te maken met een oplichter?

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen probeert af te nemen. Oplichting en diefstal zijn misdrijven en zijn strafbaar. gebruiken verschillende trucs om geld van u te stelen. Vaak proberen ze uw vertrouwen te winnen, en u te verleiden om uw persoonlijke gegevens te delen. Dit heet social engineering. Bedenk wel dat oplichters altijd weer iets nieuws verzinnen. Regel uw bankzaken daarom verstandig en houd u altijd aan de 5 veiligheidsregels.

We vragen u nooit om

  • uw  Hiermee bedoelen we uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van de e.dentifier.
  • uw pas op te sturen
  • telefonisch geld over te boeken 
  • via een link direct in te loggen in Mobiel of Internet Bankieren
  • via een link in een e-mail of sms direct geld over te boeken
icoon

Wat oplichters vaak doen

Phishing (valse e-mail)

Bij phishing sturen oplichters u een e-mail of sms (smishing) die erg lijkt op een bericht van de bank, of van een bedrijf. Hierin wordt u gevraagd op een link of bijlage te klikken. U komt dan op een nepwebsite.

Betaalpasfraude

Bij betaalpasfraude wordt u gevraagd om uw betaalpas op te sturen. Doe dit nooit. Let ook goed op als u geld pint. Oplichters leiden u soms af en verwisselen dan snel uw pas.

Valse betaalverzoeken

Verkoopt u weleens iets online? Bijvoorbeeld op Marktplaats? Oplichters doen zich voor als koper en vragen u zich te identificeren. Zij sturen dan een nep-betaalverzoek via WhatsApp of een ander chatprogramma.
icoon

Links of bijlagen met virus

Als u klikt op een link of bijlage van een oplichter, kan hij uw computer besmetten met een virus (ook wel malware genoemd). Zo kunnen oplichters toegang krijgen tot uw bankzaken en uw geld.
icoon

Oplichting via de telefoon

Oplichters kunnen u opbellen en doen dan alsof ze een medewerker van de bank zijn, of van een bekend bedrijf. Vaak doen ze dit nadat u eerder via een valse e-mail uw gegevens heeft ingevuld.
icoon

Factuurfraude

Oplichters willen dat u geld overmaakt naar hun eigen rekeningnummers. Dit proberen ze op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door u 'namens een bekend bedrijf' een valse factuur te sturen.
Twijfelt u of het fraude is?

Twijfelt u of het fraude is?

Een oplichter is een crimineel die door te bedriegen iemand anders geld of andere waardevolle dingen probeert af te nemen. Oplichting en diefstal zijn misdrijven en zijn strafbaar.  blijven nieuwe vormen van fraude bedenken. Laat u hierdoor niet verrassen. Kijk voor alle beschrijvingen op  veiligbankieren.nl of bekijk de meest recente fraudes op  fraudehelpdesk.nl

Twijfelt u of u met fraude te maken heeft? Bel met een van onze medewerkers via  0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).