Investeren in het huis van uw kind

Henk belegt zijn vermogen in een familiehypotheek

Ouders kunnen hun vermogen investeren in het huis van hun kind. Een gunstige belegging, zegt Henk. De 67-jarige interim-manager leent een deel van zijn pensioengeld aan zijn 2 dochters, die daarmee een woning hebben gekocht.

 

Tijdens zijn carrière zat Henk in directies van diverse grote bedrijven, waar hij pensioen opbouwde in een fonds. Op zijn 52ste begon Henk voor zichzelf als interim-manager. "Vanaf dat moment moest ik zelf verder sparen voor mijn pensioen."

Rond dezelfde tijd gingen zijn dochters het huis uit. "Ze hadden net hun studie achter de rug en ze wilden een huis kopen. Ik had de afgelopen jaren wat vermogen opgebouwd voor aanvullend pensioen, maar wilde niet beleggen, vanwege de risico’s. Ik voelde meer voor vastgoed. Toen ben ik me gaan verdiepen in een familiehypotheek. Dat bleek eigenlijk heel makkelijk."

Hoger rendement

Met een familiehypotheek helpt u uw kinderen bij de koop van hun huis. Dit is relatief eenvoudig en fiscaal voordelig. De ouder leent het kind een geldbedrag en het kind betaalt hierover rente aan de ouder. Deze rente is fiscaal aftrekbaar voor het kind.

De familiehypotheek is een aantrekkelijke mogelijkheid voor mensen die hun vermogen niet willen beleggen, maar die ook weinig voelen voor de momenteel lage spaarrentes. Bij de lening aan uw kind kunt u namelijk een hogere rente vragen dan die de bank hanteert voor de hypothecaire lening. Is de geldende marktrente 4%, dan kunt u bijvoorbeeld 5% vragen. In de praktijk accepteert de Belastingdienst een percentage tot 25% hoger dan de marktrente.

Belastingvrij schenken aan kind

Ouders mogen ieder jaar € 5.363 per kind belastingvrij schenken. Een deel van de betaalde rente krijgen Henks dochters weer terug van hun vader in de vorm van een belastingvrije schenking. "Dat hoeft niet", verduidelijkt Henk. "Wij doen dat wel. Niet als verplichting. De schenking is niet opgenomen in onze overeenkomst."

Door een deel van de rente terug te schenken, heeft het kind netto lagere maandlasten en profiteert hij toch van de volle hypotheekrenteaftrek. Afhankelijk van hoeveel wordt terug geschonken, houdt de ouder nog altijd meer geld over dan met sparen het geval zou zijn.

Investeren in huis kind

U heeft de volgende mogelijkheden als u wilt investeren in het huis van uw kind:

 • U doet een eenmalige belastingvrije schenking voor de aankoop van een huis
 • U leent de volledige koopsom aan uw kind
 • U leent een deel van de koopsom, eventueel met een maandelijkse schenking
 • U kiest voor een combinatie van deze mogelijkheden

Kiest u ervoor uw kind geld te lenen voor zijn huis, dan moet dit aan 3 voorwaarden voldoen:

 • De lening wordt gemeld bij de Belastingdienst
 • De afgesproken rente is marktconform (stelregel: maximaal 25% hoger dan marktrente)
 • De lening moet in 30 jaar volledig worden afgelost

Afspraken zwart op wit

Henk leende zijn ene dochter bijna de hele hypotheek, en zijn andere dochter ongeveer de helft. Zijn dochters leenden de rest bij de bank. Voor de lening sloten Henk en zijn dochters een zakelijke overeenkomst af. De overeenkomst bevat:

 • de namen van de betrokkenen
 • de hoogte van de lening
 • het onderpand (het huis)
 • de rente
 • de aflostermijn

Het is verplicht de afspraken schriftelijk vast te leggen. "Vertrouwen en een goede relatie met je kind is essentieel", benadrukt Henk. "Maar mocht je relatie onverhoopt verslechteren, dan staan de afspraken zwart op wit."

Henk en zijn dochters spraken in 2008 een rente van 5% af voor een periode van 10 jaar. De lengte van de rentevaste periode mag u zelf bepalen. Op dat moment was deze rente marktconform. 10 jaar later liggen de rentes veel lager, dus zullen Henk en zijn kinderen binnenkort een nieuw percentage moeten afspreken.

‘Goede belegging’

Investeren in de huizen van zijn kinderen is een goede manier om zijn vermogen te beleggen, vindt Henk. "Mensen die voor langere termijn een goede belegging zoeken, kan ik deze constructie zeker aanraden. Het is wel belangrijk dat je je geld niet op korte termijn nodig hebt."

Door zijn vermogen op deze manier in te zetten, verschaft Henk zowel zijn dochters als zichzelf financiële voordelen. Naast een leuke rente voor hem en de hypotheekrenteaftrek voor zijn kinderen, scheelt de constructie ook notaris- en taxateurskosten. "Het gaat allemaal een stuk makkelijker", aldus Henk. "Bovendien blijft je geld binnen de familie." En mocht de verstrekker van de lening komen te overlijden – en zijn de kinderen erfgenamen – dan is de familiehypotheek in 1 klap afgelost.

De 67-jarige Henk werkt nog volop als interim-manager, maar zal ooit met pensioen gaan. Als dat moment is aangebroken en hij moet zijn vermogen aanspreken, dan stopt de lening. "Dat hebben we zo vastgelegd in de overeenkomst. Tegen die tijd zullen ze die lening ergens anders moeten onderbrengen. Bijvoorbeeld bij een bank. Dat is nog niet aan de orde, maar die fase komt wel. Gelukkig kunnen we die ruim van tevoren zien aankomen."

Tip