Tips voor lenen

Zo leent u verantwoord geld

Spaargeld gebruiken, is altijd goedkoper dan geld lenen. Maar sluit u een lening af, dan wilt u er zeker van zijn dat u die kunt terugbetalen. 6 tips om zo verstandig mogelijk te lenen.

 1. Bepaal hoeveel u elke maand kunt missen: leen verantwoord

  Een lening heeft u niet meteen terugbetaald. Maak eerst een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Houdt u geld over? Dan is dat het bedrag wat u kunt missen aan het terugbetalen van uw lening en de rente. Bedenk ook of dit in de toekomst nog lukt. Als u bijvoorbeeld minder gaat werken of uw kinderen gaan studeren.

 2. Kies een looptijd die past bij uw budget

  De periode waarbinnen u een lening moet terugbetalen heet de looptijd. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. U heeft daarbij meer tijd om het bedrag dat u heeft geleend terug te betalen. Maar bij een langere looptijd betaalt u wel langer rente. De totale kosten van uw lening zijn daardoor hoger dan bij een kortere looptijd.

 3. Kies een looptijd die past bij de levensduur

  Stel, u leent voor een auto en u verwacht dat die nog 5 jaar rijdt. Kies dan voor een looptijd van maximaal 5 jaar. Anders betaalt u straks voor iets dat u niet meer gebruikt.

 4. Voeg leningen samen

  Heeft u meerdere leningen? Sluit deze dan over naar 1 nieuwe lening. Dit geeft meer overzicht en is meestal voordeliger.

 5. Ontvang belastingvoordeel bij een verbouwing

  Leent u geld om uw koophuis te verbeteren? Bijvoorbeeld voor een verbouwing of nieuwe keuken? Dan kunt u de rente van uw Persoonlijke Lening aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Daarom geld lenen bij ABN AMRO

Goede leenvoorwaarden

Scherpe rente en meer terugbetalen kost u niets extra. Lees de voorwaarden.

8,8 voor leengemak

Klanten geven onze leningen een 8,8 voor gemak op Independer.nl.

Persoonlijk contact

Vragen over lenen? Neem contact op voor deskundig en persoonlijk advies.