Naar de navigatie Naar de inhoud

Tips voor lenen

Geld lenen kost geld

Leen verantwoord

Denkt u eraan om te gaan lenen? Bijvoorbeeld voor een verbouwing, een auto of een studie? Dan is het goed vooraf te weten waar u aan toe bent. Het bedrag dat u leent, betaalt u immers ook weer terug. Mét rente. Hoeveel kunt u lenen? Welke looptijd past het best bij u? De volgende tips helpen u verantwoord te lenen.

10 tips voor geld lenen

1. Lenen of spaargeld gebruiken?

Heeft u spaargeld? Dan kunt u dat beter gebruiken. Dat kost minder. Toch kan lenen u soms ook geld besparen. Bijvoorbeeld als u daarmee hogere kosten kunt vermijden. Denk aan de reparatie van een lekkend dak. Ook als u een boete krijgt als u uw spaargeld wilt opnemen kan lenen verstandig zijn. Heeft u nu een lening en spaargeld over? Dan kunt u misschien extra aflossen op uw lening.

2. Leen wat u kunt betalen

Wilt u weten of een lening in uw budget past? Maak dan een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Trek vervolgens de uitgaven van de inkomsten af. Komt u tekort? Dan is geld lenen niet verstandig. Misschien kunt u de aankoop uitstellen of kiezen voor een voordeliger alternatief. Bijvoorbeeld een reparatie. 

3. Leen verantwoord

Als u geld leent, betaalt u elke maand rente en aflossing. Het is belangrijk dat u deze kosten kunt dragen. Ook in de toekomst. Daarom is het goed rekening te houden met de volgende zaken:

  • Kunt u de aflossing en de rente betalen?

  • Kunt u uw lening nog steeds betalen als u of uw partner minder inkomen krijgt? Bijvoorbeeld bij pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden?

  • Kunt u de lening nog steeds betalen als uw uitgaven omhoog gaan? Bijvoorbeeld als uw kinderen gaan studeren?  

4. Pas op voor dure leenvormen 

Een lening afsluiten bij de autodealer, of bij de verkoper van uw wasmachine of televisie. Het lijkt gemakkelijk, maar met deze leningen bent u bijna altijd duurder uit. Daarnaast bent u in sommige gevallen nog geen eigenaar van het product. Ook uw creditcard gebruiken voor grote uitgaven, rood staan of het in termijnen betalen van uw aankoop zijn dure vormen van lenen. 

5. Lening oversluiten

Heeft u meer leningen? Sluit ze dan over naar 1 nieuwe lening. Dat geeft inzicht en overzicht. Bovendien bent u meestal voordeliger uit. Denk bij het oversluiten ook aan uw roodstand en creditcard. Over deze leenvormen betaalt u vaak een hoge rente. 

6. Leenrente aftrekken van de belasting

Leent u geld om uw koophuis te verbeteren? Bijvoorbeeld voor een verbouwing, dakkapel of nieuwe keuken? Dan kunt u de leenrente aftrekken van uw inkomsten voor de belasting. Dit kan alleen bij een Persoonlijke Lening.

7. Kijk naar de kenmerken van een lening

Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de andere kenmerken van de lening. Dit zijn belangrijke zaken waar u ook rekening mee moet houden:

  • Mag u op elk moment aflossen? Of betaalt u dan een boete?

  • Wordt de lening kwijtgescholden als u komt te overlijden? Of moet u een overlijdensverzekering afsluiten om te voorkomen dat uw nabestaanden met een schuld achterblijven?

  • Welke kosten zijn er? Betaalt u ook voor advisering, bemiddeling en het afsluiten?

8. Let op de looptijd van de lening

De looptijd is de periode waarbinnen u de lening moet terugbetalen. Meestal wordt die aangegeven in maanden. Een lening met een looptijd van 60 maanden betaalt u dus binnen 5 jaar terug. U kunt natuurlijk altijd kiezen voor een kortere looptijd. Maar dan zijn uw maandlasten wel hoger. Kijk daarom altijd goed welke looptijd het best bij uw budget past.

Zorg er ook altijd voor dat de looptijd van uw lening niet langer is dan de levensduur van het artikel waarvoor u leent. Leent u voor een auto die nog 5 jaar rijdt? Kies dan voor een looptijd van 5 jaar of minder.

9. Maandlast van de lening

De maandlast is het bedrag dat u elke maand aan uw lening betaalt. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Bij een hoger maandbedrag betaalt u de lening sneller terug. Wilt u per maand een lager bedrag terugbetalen, omdat dat beter binnen uw budget past? Dan gaan uw maandlasten omlaag, maar de kosten van de totale lening omhoog. U betaalt immers over een langere periode rente.

10. Vaste of variabele leenrente?

De rente die u betaalt als u leent kan vast of variabel zijn. Een variabele rente is vaak lager dan een vaste rente, maar deze kan wijzigen gedurende de looptijd. Bijvoorbeeld per maand of kwartaal. U heeft dus geen zekerheid over de hoogte van de rente. Ons doorlopend krediet heeft een variabele rente.

Kiest u voor een vaste rente? Dan weet u vooraf wat de lening u gaat kosten. U bent dan wel minder flexibel, omdat u eenmaal afbetaalde bedragen niet opnieuw kunt opnemen. Onze Persoonlijke Lening heeft een vaste rente.

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.