Uw vakantiehuis en de belastingaangifte

Peter Pleijsant
Expert Kenniscentrum ABN AMRO
24-02-2021

Vraagt u zich af of u uw vakantiehuis in uw aangifte inkomstenbelasting moet vermelden? En maakt het dan nog uit of dat vakantiehuis in Nederland of in het buitenland staat? Lees waar u op moet letten.

 

Vakantiehuis in Nederland

Gaat het om een vakantiehuis in Nederland? Dan is de WOZ-waarde daarvoor van belang. Had u deze woning op 1 januari 2020 in bezit? Dan neemt u de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2019 op in uw aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2020. Deze waarde staat vermeld in de beschikking van de gemeente die u vorig jaar (2020) ontving. U leest er meer over op de pagina '2e woning'  van de Belastingdienst.

Vakantiehuis in het buitenland

Gaat het om een vakantiehuis in het buitenland? Dan is daarvan geen WOZ-waarde beschikbaar, maar dan gelden wel dezelfde waarderingsregels als voor de WOZ-waarde van een woning in Nederland. Dat betekent dat u voor de belastingaangifte over 2020 de werkelijke waarde in onbewoonde staat op 1 januari 2019 moet bepalen. Ook hierover leest u meer op de pagina '2e woning' van de Belastingdienst.

Als u op 1 januari 2020 een vakantiehuis in het buitenland had, heeft u recht op vermindering van de box 3-belasting. De vermindering is gelijk aan het gedeelte van de box 3-heffing dat u kunt toerekenen aan uw ‘buitenlandse vermogen’. Hierbij is uitgegaan van uw gemiddelde belastingdruk in box 3. Uw ‘buitenlandse vermogen’ is in dit verband gelijk aan het positieve verschil tussen de waarde van uw buitenlandse huis en de financieringsschulden voor dit buitenlandse huis. Bent u in het verleden vergeten om te vragen om deze belastingvermindering terwijl u daar wel recht op had? Dan kan het raadzaam zijn om contact op te (laten) nemen met de Belastingdienst of een fiscalist.

Stel uw vermogensvraag

Hoe staat u er financieel voor?

Met het Financieel Inzicht weet u hoe u er financieel voor staat, wat er met uw inkomen na uw pensioen gebeurt en welke risico's u loopt. Of wilt u verder praten over uw financiële situatie? Plan een gratis oriëntatiegesprek.

Andere suggesties voor u

Investeren in een tweede woning

De spaarrente heeft het nulpunt bereikt. Maar toch moet u misschien in box 3 belasting betalen en inflatie tast ook uw spaargeld aan. Sommigen kopen als alternatief een (tweede) woning als belegging. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Levert een tweede huis in het buitenland meer op dan sparen?

De spaarrente is al langere tijd extreem laag. Steeds meer mensen overwegen daarom hun spaargeld te investeren in een tweede woning in hun favoriete vakantieland. Maar wat zijn de voordelen en nadelen?

Erfrechtelijke aanspraken in de belastingaangifte

Bij het overlijden van een ouder krijgen kinderen vaak een niet-opeisbare vordering op hun langstlevende ouder. Dat is een bezitting, ook al krijgt het kind nog niet daadwerkelijk geld in handen. Hoe pakt dat uit voor de heffing van inkomstenbelasting? Moet het kind daar wel of niet belasting over betalen?