Naar de navigatie Naar de inhoud

Zakgeld voor uw kind


Naar het blogoverzicht

Door zelf over geld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Daarom geven de meeste ouders zakgeld. Maar hoe bepaalt u wanneer uw kind zakgeld krijgt, en hoeveel? Bespreek het eens met andere ouders. En combineer uw bevindingen met onderstaande feiten over zakgeld gevend Nederland.

Wanneer begint u met zakgeld?

Vanaf 6 jaar
Van alle 5- tot 11 jarigen krijgt 69% zakgeld (bron: Nibud.nl). Het Nibud ziet 6 jaar als een goede startleeftijd. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen namelijk verschillende munten herkennen. Ze hebben dan alleen wat minder besef van tijd en zullen het geld waarschijnlijk gelijk uitgeven.

Vanaf 10 jaar
Vanaf een jaar of 10 hebben kinderen meer tijdsbesef en snappen zo beter dat je geld ook een tijdje opzij kunt zetten. Zeker als dat betekent dat je er dan iets groters van kunt kopen. Volgens het Nibud krijgt 82% van kinderen van 8 en 9 jaar zakgeld. Maar ieder kind is anders, en u kent uw kind natuurlijk het beste. Of uw kind klaar is voor zakgeld, voelt u zelf prima aan. Vraag het anders eens na bij andere ouders!

Hoeveel zakgeld geeft u?

De meeste ouders geven hun kind elke week op een vaste dag zakgeld. Middelbare scholieren krijgen het meestal maandelijks. Wat is een goed bedrag om te geven? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoe oud is uw kind? Hoe ouder uw kind is, hoe beter het met geld kan omgaan. Geef bijvoorbeeld elk jaar een beetje meer.
  • Wat wilt u dat uw kind met het geld doet? Is het bedoeld om te leren omgaan met geld, sparen of cadeaus voor vriendjes van te betalen?
  • Wat krijgen kinderen van dezelfde leeftijd als uw kind? Bekijk of u zich hierin kunt vinden.
  • Wat heeft u te besteden? Het geven van zakgeld moet in goede verhouding staan met uw besteedbaar inkomen.

Wat doet de rest van Nederland? Dit zijn de landelijke gemiddelden:

Zakgeld op de basisschool Zakgeld op de middelbare school
Leeftijd Wekelijks bedrag in euro's Leeftijd Maandelijks bedrag in euro's
5 jaar 0,50* 12 jaar 15 - 20***
6 jaar 1 - 2* 13 jaar 15 - 20***
7 jaar 1 - 2* 14 jaar 18 - 20***
8 jaar 1 - 2** 15 jaar 20 - 22***
9 jaar 1,20 - 2** 16 jaar 20 - 25***
10 jaar 1,70 - 2** 17 jaar 22 - 26***
11 jaar 2 - 2,30** 18 jaar 25 - 30***
*Bron: 'Kinderonderzoek 2013' van het Nibud
**Bron: 'Junior monitor 2016' van Wijzer in geldzaken
*** Bron: 'Scholierenonderzoek 2016' van het Nibud

Van zakgeld naar spaargeld

Als uw kind zakgeld krijgt, wil dat nog niet zeggen dat uw kind hiermee leert sparen. Het is goed dat uw kind dit wél leert. Dan weet het later hoe te sparen voor grote aankopen en heeft het een buffer voor onverwachte uitgaven. Begin anders met een leuke spaarpot. Hierin kan uw kind niet alleen het zakgeld doen, maar ook het zelf verdiende klusjesgeld. En als uw kind een spaardoel verzint voor dit geld, heeft het iets om voor te sparen. U kunt ook online een spaarrekening voor uw kind openen. En met de Jongerengroeirekening leert uw kind om te gaan met betalen én sparen. Op deze rekening stelt u online heel gemakkelijk stap voor stap in wat uw kind met de rekening kan doen.

Leer uw kind omgaan met geld

Het belangrijkste doel van zakgeld geven is uw kind leren omgaan met geld. In de 'Checklist Zakgeld' van Wijzer in geldzaken staan handige tips. Dit zijn de 3 belangrijkste:

  • Begin met contant geld. Bijna 7 op de 10 scholieren (68%) krijgen zakgeld via online bankieren (bron: Nibud.nl). Toch leert uw kind de waarde van geld beter kennen met tastbaar geld.
  • Zakgeld = leergeld. Straf of beloon uw kind niet met zakgeld. Het is niet erg als het zakgeld te snel is opgegaan. Van fouten – ook financiële – leren kinderen alleen maar.
  • Maak afspraken. Wat moet en mag uw kind met het zakgeld doen? Zorg daarbij voor regelmaat: kies voor vast bedrag op een vaste dag en tijd.
Afbeelding van het zakgeldcontract

Tips

  • Gebruik een leuk Zakgeldcontract (pdf, 852kB). Hierin kunt u samen alle afspraken zetten. Bijvoorbeeld hoeveel zakgeld u geeft, en wat uw kind ermee mag doen.
  • Spaart uw kind voor een grote aankoop? Gebruik dan samen deze spaarkaart (pdf, 870kB) of dit spaarplan (pdf, 866kB).
  • Bekijk 5 handige tips om uw kind te leren sparen.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.