Naar de navigatie Naar de inhoud

Zakgeld voor uw kind


Naar het blogoverzicht

Zakgeld geven is een goede manier om uw kind met geld te leren omgaan. Uw kind leert zo de waarde van geld kennen en dat geld niet vanzelfsprekend is. Ook gaat uw kind beseffen dat vooruit denken en keuzes maken nodig zijn. Dat je geld maar één keer kunt uitgegeven is een belangrijke les voor later.

Wanneer begint u met zakgeld?

De meeste ouders beginnen met zakgeld geven als hun kind rond de 6 jaar oud is. Dit is een goed moment omdat kinderen vanaf die leeftijd op school gaan tellen en rekenen. Als u het zakgeld in het begin contant geeft, maakt u het tastbaar. U kunt er dan gelijk een leuke oefening mee doen. Leg met uw kind euromunten op volgorde. Eerst op grootte en daarna op waarde. Tip: geef het zakgeld af en toe in verschillende combinaties van munten. 

Vanaf de middelbare school kunt u het zakgeld maandelijks in plaats van wekelijks geven. Zo leert uw kind vooruitkijken en uitgaven te plannen. Dit is meteen een goed opstapje voor als u later kleedgeld wilt gaan geven.

Hoeveel zakgeld geeft u?

Bij zakgeld is regelmaat belangrijker dan de hoogte van het bedrag. Als u op een vast moment een vast bedrag aan uw kind geeft, weet het altijd waar het aan toe is. Ook leert uw kind zo dat een bedrag bedoeld is om een bepaalde tijd mee te overbruggen. Wij hebben de gemiddelde bedragen die ouders geven op een rijtje gezet. Deze kunt u als leidraad gebruiken.

Zakgeld op de basisschool Zakgeld op de middelbare school
Leeftijd Wekelijks bedrag in euro's Leeftijd Maandelijks bedrag in euro's
5 jaar 0,50 12 jaar 15 - 20
6 jaar 1 - 2 13 jaar 15 - 20
7 jaar 1 - 2 14 jaar 18 - 20
8 jaar 1 - 2 15 jaar 20 - 22
9 jaar 1,20 - 2 16 jaar 20 - 25
10 jaar 1,60 - 2 17 jaar 22 - 26
11 jaar 2 - 2,30 18 jaar 25 - 30
Bron: Nibud

Zakgeld is leergeld

Kinderen geven hun zakgeld vaak meteen uit. Dat is normaal. Op = op is een lastige maar belangrijke les om te leren. Zelf financiële keuzes maken en geld uitgeven zijn waardevolle ervaringen voor uw kind. Ook miskopen en fouten maken hoort erbij. Zo leert uw kind om het de volgende keer anders aan te pakken.

Extra klusjesgeld

Wilt uw zoon of dochter extra geld om iets leuks te kopen? Dan kunt u hem of haar een zakcentje laten bijverdienen. Goede voorbeelden van een 'heitje voor een karweitje' zijn de auto wassen of het gras maaien. Dit is een luchtige manier om uw kind te leren dat geld verdiend moet worden. 

Sparen voor iets moois

Vanaf een jaar of 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Door nu geld opzij te leggen kunnen ze later een grotere uitgave doen. Bij jongere kinderen werkt contant sparen in een ouderwetse spaarpot het beste. Een plaatje naast de spaarpot maakt het doel waarvoor uw kind spaart tastbaarder. Begin bij jonge kinderen met korte periodes en kleine spaardoelen en bouw deze langzaam op. Hiervoor kunt u samen met uw kind een spaarplan (pdf, 866kB) maken of onze spaarkaart (pdf, 870kB) gebruiken. 

Lees voor meer informatie deze 5 handige tips om uw kind te leren sparen.  

Is uw kind klaar voor een eigen bankrekening? Met onze Jongerengroeirekening leert uw kind stap voor stap over digitaal geld en sparen bij de bank. U kunt zelf online instellen wat uw kind met de rekening mag doen en wat niet. Wilt u een vast bedrag sparen voor uw zoon of dochter? Open dan een spaarrekening voor uw kind om geld opzij te zetten voor later.

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.