Naar de navigatie Naar de inhoud

Zakgeld voor uw kind


Terug naar het blogoverzicht

Ik was 8 jaar toen ik voor het eerst zakgeld kreeg. Het moment waarop mijn vader het goudkleurige vijf gulden muntstuk in mijn hand drukte kan ik me goed herinneren. Ik voelde me best volwassen, ook al had ik geen idee of ik wel even veel kreeg als mijn klasgenoten. Of mijn vader dit had uitgezocht, weet ik ook niet. Hoe bepaalt ú als ouder of verzorger wanneer uw kind zakgeld krijgt, en zo ja, hoeveel? Bespreek het eens met andere ouders. En combineer uw bevindingen met onderstaande feiten over zakgeld gevend Nederland.

Wanneer geeft u zakgeld?

Van alle 5-11 jarigen krijgt 69% zakgeld (bron: Nibud.nl). Was ik met mijn 8 jaar 'klaar' voor het krijgen van zakgeld? Volgens het Nibud al lang. Het instituut ziet 6 jaar als de perfecte startleeftijd. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen namelijk verschillende munten herkennen. Nu ga ik ervan uit dat dat in mijn jeugd niet anders was. Zal ik mijn vader met terugwerkende kracht de ontbrekende 2 jaar zakgeld laten storten? Flauw natuurlijk. Misschien vond mijn vader dat ik er toen gewoon niet aan toe was. Bij het kiezen van de leeftijd waarop je kind voor het eerst zakgeld krijgt is het belangrijk om je onderbuikgevoel te volgen. Vraag het ook eens na bij andere ouders.

Hoeveel zakgeld geeft u?

De meeste ouders geven hun kind elke week op een vaste dag zakgeld. Middelbare scholieren krijgen het meestal maandelijks. Wat is een goed bedrag om te geven? Houd rekening met de volgende dingen:

  • Hoe oud is uw kind? Hoe ouder uw kind is, hoe beter het met geld kan omgaan. Geef bijvoorbeeld elk jaar een beetje meer.
  • Wat wilt u dat uw kind met het geld doet? Is het bedoeld om te leren omgaan met geld, sparen of cadeaus voor vriendjes van te betalen?
  • Wat krijgen kinderen van dezelfde leeftijd als uw kind? Bekijk of u zich hierin kunt vinden.
  • Wat heeft u te besteden? Het geven van zakgeld moet in goede verhouding staan met uw besteedbaar inkomen.

Het laatste punt valt of staat natuurlijk met de grootte van uw gezin. Zo heeft mijn zus 5 kinderen van uiteenlopende leeftijden. Om het financieel behapbaar te houden, krijgen mijn nichtjes en neefjes op een wat latere leeftijd dan gemiddeld voor het eerst zakgeld. De hoogte van de bedragen komt wél overeen met de landelijke gemiddelden:

Zakgeld op de basisschool Zakgeld op de middelbare school
Leeftijd Wekelijks bedrag in euro's Leeftijd Maandelijks bedrag in euro's
5 jaar 0,50* 12 jaar 15 - 20***
6 jaar 1 - 2* 13 jaar 15 - 20***
7 jaar 1 - 2* 14 jaar 18 - 20***
8 jaar 1 - 2** 15 jaar 20 - 22***
9 jaar 1,20 - 2** 16 jaar 20 - 25***
10 jaar 1,70 - 2** 17 jaar 22 - 26***
11 jaar 2 - 2,30** 18 jaar 25 - 30***
*Bron: 'Kinderonderzoek 2013' van het Nibud
**Bron: 'Junior monitor 2016' van Wijzer in geldzaken
*** Bron: 'Scholierenonderzoek 2016' van het Nibud
Afbeelding van het zakgeldcontract

Leer uw kind omgaan met geld

Het belangrijkste doel van zakgeld geven is uw kind leren omgaan met geld. In de Checklist Zakgeld van Wijzer in geldzaken staan handige tips. Dit zijn de 3 belangrijkste:

  • Geef contant geld. Bijna 7 op de 10 scholieren (68%) krijgen zakgeld via online bankieren (bron: Nibud.nl). Toch leert uw kind de waarde van geld beter kennen met tastbaar geld.
  • Zakgeld = leergeld. Straf of beloon uw kind niet met zakgeld. Het is niet erg als het zakgeld eerder of aan iets anders dan afgesproken is opgegaan. Van fouten – ook financiële – leren kinderen alleen maar.
  • Maak afspraken. Wat moet en mag uw kind met het zakgeld doen? Zorg daarbij voor regelmaat: kies een vast bedrag dat uw kind op een vaste dag en tijd krijgt. Leg deze afspraken vast, bijvoorbeeld in ons Zakgeldcontract.

Van zakgeld naar spaargeld

Ondanks dat ik vroeger zakgeld kreeg, heb ik niet leren sparen. Misschien ben ik er nu daarom niet zo goed in. Juist daarom is het zo belangrijk dat uw kind dit wél leert. Dan weet het later hoe te sparen voor grote aankopen en heeft het een buffer voor onverwachte uitgaven. Begin met het vullen van een spaarpot. Gebruik die van ABN AMRO of knutsel er samen zelf een. Online vind je tal van variaties, van traditioneel spaarvarken tot -minion. Ga nog een stapje verder en open een spaarrekening voor uw kind. De Jongerengroeirekening leert uw kind om te gaan met betalen én sparen. Op deze rekening stelt u online heel gemakkelijk in wat uw kind met de rekening kan doen. Wil uw kind sparen voor een grote aankoop? Gebruik hiervoor onze spaarkaart of ons spaarplan.

 

Omdat ik toch wel nieuwsgierig ben naar zijn ervaringen met het geven van zakgeld bel ik mijn vader. Het bepalen van hoeveel en wanneer ging natuurlijk in goed overleg met mijn moeder. Ook werd er navraag gedaan bij ouders van klasgenoten. Geheel volgens traditioneel rollenpatroon deed mijn vader vervolgens dienst als bank. Wat was voor mijn vader de reden om zakgeld te geven? "Aan de ene kant je de waarde van geld te leren inzien. Daarnaast om je op weg te helpen met sparen." Het blijft even stil, dan zegt hij: "Ondanks mijn pogingen ben je helaas niet het spaarzame type. De aard van het beestje, denk ik." Ik heb nog veel te leren. Gelukkig werk ik bij een bank. 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.