Naar de navigatie Naar de inhoud

Zakgeld voor uw kind

Klein meisje met portemonnee

Zakgeld: leren omgaan met spaargeld

Wilt u beginnen met zakgeld? Er breekt een spannende tijd aan waarin uw kind met geld leert omgaan. Het plezier om zelfstandig iets te kopen. Maar ook het gevoel dat een lege spaarpot geeft. Uw kind gaat stap voor stap vooruitdenken en bewuste keuzes maken. Hoe start u met zakgeld geven? Lees in deze blog hoe u het kunt aanpakken. Ook handig voor ouders die hun kind al langer zakgeld geven.

Wanneer begint u?

Bijna de helft van alle 5-jarigen krijgt al zakgeld, blijkt uit onderzoek van het Nibud. De meeste ouders beginnen met zakgeld geven als hun kind rond de 6 jaar oud is. Vanaf die leeftijd leert uw kind op school tellen en rekenen. U kunt starten met wekelijks contant geld te geven. Zo maakt u het tastbaar. Geef het geld zo nu en dan in verschillende munten. U kunt er dan een leuke oefening mee doen. Leg met uw kind de munten op volgorde. Eerst op grootte en daarna op waarde.

Afspraken maken over zakgeld

Spreek met uw kind af waar het zakgeld voor bedoeld is. Moet uw kind ook zelf cadeautjes betalen? Mag uw kind er snoep van kopen? Als u het (eerste) zakgeld een 'officieel' tintje wilt geven, stel dan met uw kind een zakgeldcontract op. Hierin staat wanneer u het zakgeld geeft en waar het voor bestemd is. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, het voorkomt ook onduidelijkheden.

Afbeelding van het zakgeldcontract

Geef zakgeld op een vast moment

Geef het zakgeld wekelijks op een vast moment. Uw kind weet dan waar het aan toe is. En hij of zij leert om een bepaalde periode met het zakgeld te doen. Is het zakgeld snel op? Of blijft er juist geld over? Stap voor stap leert uw kind om een afweging te maken tussen de prijs en de waarde van dingen. Hierbij is uw begeleiding onmisbaar. Uw kind mag zich natuurlijk vergissen, daarvan leert het. Gebruik zakgeld liever niet als straf of beloning. Hiermee verstoort u het leerproces om met een vast budget om te gaan.

Beginnen met sparen

Wil uw kind het zakgeld het liefst direct uitgeven en heeft het geen spaargeld? U kunt dan met uw kind deze aankoop bespreken. Vraag bijvoorbeeld of uw kind de volgende keer hetzelfde zou kopen. Of liever zou sparen voor iets anders. Kinderen beginnen vanaf een jaar of 7, 8 te begrijpen hoe sparen werkt. U kunt beginnen met contant sparen in een ouderwetse spaarpot. Een plaatje naast de spaarpot, maakt het sparen leuker voor uw kind. Begin met korte spaarperioden en kleine doelen. Maak vervolgens de spaarperioden steeds iets langer en het spaarbedrag beetje bij beetje hoger.

Van wekelijks naar maandelijks

Gaat uw kind naar de middelbare school? Dat is een goed moment om samen opnieuw naar het zakgeld te kijken. U kunt het zakgeld maandelijks gaan geven in plaats van wekelijks. Uw kind leert dan om langer vooruit te kijken en uitgaven te plannen. Wil uw kind sparen voor iets duurs? Een spaarplan of spaarkaart kan hem of haar helpen om het spaardoel te bereiken.

Hoeveel zakgeld geeft u?

De hoogte van het zakgeld hangt af van uw eigen inkomsten en van de afspraken over wat uw kind zelf van het zakgeld moet betalen. Op basis hiervan kunt u bepalen hoeveel zakgeld genoeg is voor uw kind. In onderstaande tabel ziet u welke bedragen andere ouders gemiddeld aan hun kind geven. 

Leeftijd Zakgeld per week
5 jaar € 0,50
6 jaar € 1,- tot € 2,-
7 jaar € 1,- tot € 2,-
 8 jaar € 1,20 tot € 2,-
 9 jaar € 1,20 tot € 2,-
10 jaar € 1,70 tot € 2,-
11 jaar € 2,- tot € 2,50
12 jaar € 3,- tot € 3,60
13 jaar € 3,50 tot € 4,60
14 jaar € 4,60 tot € 4,95
15 jaar € 4,95 tot € 5,75
16 jaar € 4,95 tot € 5,95
17 jaar € 5,- tot € 6,90
18 jaar € 5,95 tot € 9,25
Bron: Kinderonderzoek en scholierenonderzoek van Nibud uit 2013.

Sparen voor uw kind

Vindt u het prettig om naast het geven van zakgeld ook te sparen voor uw kind? Zo bouwt u een mooi bedrag op voor bijvoorbeeld de studie of het rijbewijs van uw kind. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt sparen voor uw kind.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Sparen voor uw kind

En voor een mooie bonusrente

KinderToekomst Spaarrekening

Help uw (klein)kind om later te kunnen studeren, een rijbewijs te halen of op zichzelf te gaan wonen. Begin meteen met sparen, zodat u de aantrekkelijke bonusrente krijgt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief