Sparen voor uw kind of kleinkind

Draag bij aan de toekomst van uw (klein)kind

Van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar heeft 77% een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud.nl). Als u gaat sparen voor uw kind of kleinkind moet u wat keuzes maken. Weet u bijvoorbeeld al welke kinderspaarrekening u wilt openen, hoeveel u wilt sparen en met welk doel? Lees er meer over.
 

Hoeveel gaat u sparen?

Bepaal eerst of u financiële ruimte heeft om te sparen voor uw (klein)kind. Het gratis Nibud Persoonlijk Budgetadvies helpt u hierbij. Daarna kunt u zoveel mogelijk gaan sparen of een spaarpotje maken voor een bepaald doel, bijvoorbeeld een studie of rijbewijs.

Spaart u met een doel? Bepaal dan eerst wat uw spaardoel kost en hoe lang u de tijd heeft om hiervoor te sparen. Zo kunt u uitrekenen wat u per maand opzij moet zetten. Vervolgens kunt u bijvoorbeeld met Automatisch Sparen elke maand een vast of variabel geldbedrag opzij zetten. Daarmee weet u zeker dat u geen overboeking mist en bereikt u stap voor stap uw spaardoel.

Wilt u geld opzij zetten voor de studie van uw kind? Bereken hier wat een studie ongeveer gaat kosten en maak meteen een plan.

Sparende opa's en oma's

Sparen voor uw kleinkind is niet alleen leuk, maar ook een manier om te besparen op toekomstige erfbelasting. Want als u een deel van uw spaargeld op een kinderspaarrekening zet, betalen uw kinderen en kleinkinderen later minder of zelfs geen erfbelasting. De Belastingdienst ziet in dit geval sparen als schenken, dus houd rekening met het jaarlijkse bedrag dat is vrijgesteld van schenkbelasting. In 2020 is dat € 2.208.

Spaart u voor uw kleinkind liever op uw eigen rekening? Dan vervalt de vrijstelling van erfbelasting, maar kunt u wel zelf bepalen wanneer u het geld wilt schenken. Let op dat het spaargeld voor uw kleinkind wordt opgeteld bij uw belastbaar vermogen in box 3. Bekijk wat dit voor u betekent .