Sparen voor een studie of rijbewijs

Zo maakt uw kind later een vliegende start

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? ABN AMRO deed samen met Djem Insight Studio onderzoek. Daaruit bleek dat 72% van de ouders die een spaarrekening voor een kind opent, spaart voor de studie van hun kind(eren). Ongeveer een derde spaart om geld te hebben voor andere toekomstige uitgaven voor het kind zoals een rijbewijs of reis. Ontdek wat de kosten zijn van enkele populaire spaardoelen en creëer een financieel plaatje dat richting geeft aan uw doelen.
 

Wat kost een studie?

Als u weet wat de kosten van een studie ongeveer zijn, weet u wat u minimaal opzij moet zetten om uw kind te helpen. Een opleiding aan een hogeschool of universiteit kost voor het studiejaar 2020/2021 € 2.143. De meeste studies duren 4 jaar. Voor een volledige hogere of universitaire opleiding kost dat dus bijna € 9.000 (inclusief verhogingen van het studiegeld).

Mbo 
Op het mbo betalen alleen studenten ouder dan 18 jaar lesgeld, waarvan de hoogte voor het komende studiejaar € 1.202 is. Deze opleiding kost voor 2 betalende jaren in totaal bijna € 2.500 (bron: Rijksoverheid.nl ).

Beperkte studiefinanciering

Niet alleen studeren wordt steeds duurder. Ook heeft de overheid de afgelopen jaren flink bezuinigd op tegemoetkomingen. Alleen de reispas en een  lening of aanvullende beurs , voor studenten aan het hbo en de universiteit uit gezinnen met een laag inkomen, worden nog vergoed door de overheid (bron: Rijksoverheid.nl).

Genoeg reden dus om nu alvast te starten met een studiepotje voor uw kind. Maar hoeveel stopt u daar dan in? U weet nu natuurlijk nog niet wat uw kind later gaat studeren en hoeveel dat dan kost. Stel, u zet elke maand € 50 voor uw kind opzij, vanaf de geboorte tot het 18 jaar is. Zonder rente heeft u dan al € 10.800 bij elkaar gespaard. Daarvan kan uw kind nu in ieder geval een volledige studie op een hogeschool volgen.

Op kamers gaan, plus...?

Denk ook na over hoe u financieel wilt en kunt klaarstaan voor uw kinderen. Betaalt u alleen de studie? Of ook de kosten van studieboeken, -materiaal en de huur van een studentenkamer? 

Als richtlijn voor de kosten kunt u het volgende aanhouden: een huurbedrag van € 417 per maand. Studieboeken en -benodigdheden kosten maandelijks zo’n € 58, de zorgverzekering € 106 en boodschappen tenslotte € 181 (bron: Nibud.nl ). Dus in het geval van 'op kamers gaan-plus' komt u jaarlijks uit op € 9.144. Als u uw kind 4 jaar lang op deze manier financieel wilt helpen, kost dat ruim € 36.000. U zou dan maandelijks ongeveer € 150 extra moeten sparen om dit bedrag te halen op de 18e verjaardag van uw kind.

Tip: maak uw eigen berekening en een plan .

Sparen voor het rijbewijs

Heeft u het halen van het rijbewijs als spaardoel voor uw kind? Veel ouders geven hun kind dit cadeau als het tot de 18e verjaardag niet rookt, drinkt of geen drugs gebruikt. Gemiddeld kost een rijbewijs zo'n € 2.400. In dit bedrag zitten de kosten voor zo’n 38 rijlessen en het theorie- en eindexamen (bron: cbr.nl ). Tegenwoordig mogen kinderen vanaf 16,5 jaar al rijles nemen (bron: Rijksoverheid.nl). Als u vanaf de geboorte van uw kind tot aan die startleeftijd maandelijks € 15 spaart, komt u zonder rente uit op een bedrag van € 2.970.

Bijdragen aan tussenjaar

U kunt uw kind ook financieel helpen een tussenjaar te nemen. Hierin kunnen ze het jaar tussen de middelbare school en een vervolgopleiding op eigen wijze invullen. Het tussenjaar geeft uw kind extra tijd om een passende vervolgstudie te kiezen. Ook kan de precieze invulling ervan het cv een boost geven. De meeste toekomstige werkgevers zien vrijwilligerswerk of een verre reis als een zinvolle bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van hun sollicitant. Hoeveel een tussenjaar kost bepaalt u zelf. Het hangt er helemaal vanaf wat uw kind gaat doen, hoe lang en waar. Daarnaast scheelt het natuurlijk al uw kind alles zelf regelt en er geen organisatie aan te pas komt.

Bekijk voor de tegemoetkomingen binnen Europa de  Erasmusbeurs eens. Buiten Europa biedt het Wereldsupporter-programma verschillende subsidies en toelagen.

3 tips bij sparen voor uw kind

Weet u het spaardoel voor uw kind? Volg het voorbeeld van de meeste ouders en start met sparen als uw kind nog een baby is. Dan heeft u ruim de tijd om uw spaardoel te bereiken. Onderstaande tips helpen u daarbij:

  • Open een spaarrekening voor uw kind. Zo houdt u het spaarpotje van uw kind gescheiden van uw eigen spaargeld.
  • Stel uw spaardoel in de ABN AMRO app in. Het motiveert enorm als u ziet waarvoor u spaart. De voortgang van uw spaardoel volgt u makkelijk in de app.
  • Spaar automatisch. U kiest zelf een spaarbedrag. Dat wordt vervolgens maandelijks van uw betaal- naar uw spaarrekening of die van uw kind overgemaakt. Zo vergeet u geen overboeking en bereikt u ongemerkt uw doel.

Bekijk ook het blog: Sparen voor uw kind of kleinkind. Hierin leest u hoe u kunt sparen voor uw kind of kleinkind en krijgt u enkele handige belastingtips.