Hoeveel gaat u sparen voor uw kind?

Zo maakt uw (klein)kind later een vliegende start

Veel ouders en grootouders openen een spaarrekening bij de geboorte van hun (klein)kind. Van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar heeft 77% een spaarrekening voor zijn of haar kind (bron: Nibud). Door jong te starten met sparen voor uw kind bouwt u in de jaren dat uw kind opgroeit een mooi spaarpotje op. Met dit spaargeld kan uw kind bijvoorbeeld gaan studeren, reizen of zijn of haar rijbewijs halen.
 

Hoeveel gaat u sparen?

Wilt u weten hoeveel u elke maand kunt sparen voor uw (klein)kind? Met de gratis online tool Persoonlijk budgetadvies van Nibud worden uw inkomsten en uitgaven in kaart gebracht en krijgt u inzicht in uw financiële situatie. Op deze manier krijgt u een beeld van het bedrag dat u maandelijks kunt missen en opzij kunt zetten voor uw (klein)kind. U kunt ook zelf berekenen hoeveel geld u maandelijks opzij moet leggen door te bepalen voor welk doel u spaart en hoe lang u nog heeft om hiervoor te sparen.

Lees hieronder meer over automatisch sparen, verschillende spaardoelen en de bijbehorende kosten.  

Automatisch sparen

Nooit vergeten te sparen voor uw (klein)kind? Stel automatisch sparen in. U spaart zo automatisch een vast bedrag per dag, week, maand of kwartaal. Zo bereikt u zonder omkijken het spaardoel voor uw kind.

Spaardoelen

Sparen met een doel motiveert enorm. Door uw spaardoel in te stellen in de ABN AMRO app volgt u de voortgang van uw spaardoel eenvoudig. Benieuwd waar andere ouders voor sparen? Uit onderzoek blijkt dat 72% van de ouders die een spaarrekening voor zijn/haar kind opent, spaart voor de studie van hun kind. Ongeveer een derde van de ouders spaart voor andere toekomstige uitgaven, zoals een rijbewijs of reis (onderzoek ABN AMRO in samenwerking met Djem Insight Studio).

Lees hieronder meer over de kosten van deze populaire spaardoelen. 

  1. Studie
    Wilt u sparen voor de studie van uw (klein)kind? Het Nibud gaat er vanuit dat studeren ongeveer € 1.000 per maand kost. Dit is een richtbedrag omdat u nog niet weet of uw kind thuis blijft wonen, en of het een mbo, hbo of wo-studie gaat volgen. Het geldplan Studie (klein)kinderen helpt u keuzes te maken en geeft u inzicht in het eindbedrag dat u kunt sparen. Of maak hier uw eigen berekening en een plan. U kunt ook nog overwegen om (een gedeelte van) uw inleg te beleggen. Lees hier meer over sparen en beleggen voor uw (klein)kind.
  2. Rijbewijs
    Heeft u het halen van het rijbewijs als spaardoel voor uw kind? Veel ouders geven dit hun kind cadeau op de 18e verjaardag. De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ongeveer € 2.400 (bron: CBR). Uw kind mag vanaf 16,5 jaar rijles nemen voor zijn of haar autorijbewijs (bron: Rijksoverheid). Als u vanaf de geboorte van uw kind tot aan die startleeftijd maandelijks € 15 spaart, komt u zonder rente uit op een bedrag van € 2.970.
  3. Tussenjaar
    U kunt uw kind ook financieel helpen een tussenjaar te nemen. Een tussenjaar kan uw kind extra tijd geven om een passende vervolgstudie te kiezen. Ook kan een tussenjaar het cv van uw kind een boost geven. De meeste toekomstige werkgevers zien vrijwilligerswerk of een verre reis als een zinvolle bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van hun sollicitant. Hoeveel een tussenjaar kost hangt er helemaal vanaf wat uw kind gaat doen, hoe lang en waar. Daarnaast scheelt het natuurlijk al uw kind alles zelf regelt en er geen organisatie aan te pas komt. Bekijk voor de tegemoetkomingen binnen Europa de Erasmusbeurs eens. Buiten Europa biedt het Wereldsupporter-programma verschillende subsidies en toelagen.

Meer informatie

Wilt u meer weten of sparen voor uw (klein)kind? Lees hier meer over de verschillende manieren waarop u kunt sparen voor uw kind of kleinkind en de bijbehorende voor-en nadelen.