Sparen en schenken

Slim geld opzijzetten voor uw (klein)kind

Veel ouders, opa’s en oma’s openen na de geboorte van hun (klein)kind een spaarrekening om alvast te sparen voor grote uitgaven in de toekomst. Bijvoorbeeld een rijbewijs, studie of eerste woning. U kunt dit op verschillende manieren doen. Hieronder leest u de mogelijkheden en bijbehorende voor- en nadelen.
 

Uw schenkingsrecht en mate van zeggenschap

Als u een spaarrekening opent voor uw (klein)kind kunt u kiezen voor een rekening op uw eigen naam, op naam van uw (klein)kind of onder bewind. Op welke naam de spaarrekening staat, heeft verschillende gevolgen voor de belasting en de mate van zeggenschap die u als (groot)ouder heeft over het spaargeld.

Sparen op uw eigen naam

Het voordeel van sparen op uw eigen naam voor uw (klein)kind is dat u meer te zeggen heeft over wanneer u wilt schenken en het bestedingsdoel. Bijvoorbeeld als uw (klein)kind een auto koopt, begint met een studie of een eerste huis koopt. Omdat u als (groot)ouder dan in één klap een groot bedrag schenkt, moet u vaak (boven de heffingsvrije grens) schenkbelasting betalen aan de Belastingdienst. Voor ouders geldt de eenmalig verhoogde jaarlijkse vrijstelling van € 26.457 voor kinderen van 18 tot en met 39 jaar.

Sparen op naam van uw (klein)kind

Als u spaart op naam van het kind, komt u minder snel in de verleiding om het tegoed te gebruiken als u zelf een keer geld nodig heeft. Grootouders die een spaarrekening openen op naam van het kleinkind hebben zelfs over gestorte bedragen officieel niets meer te zeggen. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers beheren dan het geld. Zij moeten ook een handtekening zetten als grootouders een spaarrekening willen openen. En de ouders moeten van de Belastingdienst, tot hun kind 18 is, het spaartegoed van hun kind bij hun eigen spaargeld optellen.

Sparen/schenken onder bewind

Een mogelijkheid bij sparen op naam van uw (klein)kind is onder bewind met een minimale inleg van € 2.000 . Dan kunt u uzelf als bewindvoerder aanwijzen. Eerst regelt u het beheer over de rekening via de bijbehorende Akte van Schenking en Bewind. Deze akte is bij ABN AMRO gratis en u hoeft er niet voor naar de notaris.

Als u geld aan uw (klein)kind schenkt, wordt hij of zij daar eigenaar van. Ook als het kind nog minderjarig is. Zodra uw (klein)kind 18 jaar is, mag hij of zij het geld vrij besteden. Omdat dit een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt, kiezen veel (groot)ouders voor een schenking onder bewind.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Alle spaarrekeningen van ABN AMRO kunnen onder bewind afgesloten worden. Dit geeft u de mogelijkheid om tijdens iedere levensfase van uw (klein)kind voor hem of haar te sparen. Een spaarrekening waarop opa's, oma's en ouders kunnen sparen voor hun (klein)kind is de KinderToekomst Spaarrekening. De rekening kan geopend worden voor kinderen tot 11 jaar en er geld op storten tot het eind van het jaar waarin het kind 18 wordt. Het geld op de rekening is vrij opneembaar.

Hoe bespaart u op schenk- en erfbelasting?

Door te sparen op naam van uw (klein)kind met of zonder bewind kunt u besparen op toekomstige erfbelasting. Want als u een deel van uw spaargeld op naam van uw (klein)kind zet, betalen uw (klein)kinderen later minder of zelfs geen erfbelasting. De Belastingdienst ziet sparen namelijk als schenken. Houd wel rekening met het jaarlijkse bedrag dat is vrijgesteld van schenkbelasting. Die schenkingsvoordelen krijgt u niet als u het bedrag stort op een spaarrekening die op uw eigen naam staat. Dan wordt het geld niet als een schenking gezien.

Spaar mee met de groei van uw (klein)kind

Door vroeg te beginnen met sparen/schenken, vult u door de jaren heen de spaarpot van uw (klein)kind. Rente-op-rente en belastingvoordeel kunnen daaraan bijdragen. Meer informatie of een spaarrekening openen? Onze adviseurs helpen u graag.