Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen en besparen op vakantie

Geniet optimaal van uw vakantie(geld)

Gepubliceerd: 11 mei 2016 | Laatste update: 2 januari 2017

Vanaf januari is het hét gesprek van de dag: de zomervakantie. Heeft u plannen gemaakt of zelfs al geboekt? De voorpret is minstens zo leuk als de vakantie zelf. De meeste mensen met een baan krijgen eind mei hun vakantiegeld. Meestal is dit 8% van het brutosalaris. Is dit voldoende om uw vakantie van te betalen? Hoe kunt u eenmaal op plaats van bestemming nog besparen? En wat als u geen vakantiegeld krijgt? Op deze vragen geven we u in dit blog graag de antwoorden.

Hoeveel vakantiegeld krijgt u?

Meestal is 8% van uw brutoloon uw vakantiegeld en krijgt u dit eind mei. Het percentage wordt berekend over het loon van juni vorig jaar tot juni dit jaar. Stel, u had het afgelopen jaar een bruto jaarsalaris van € 30.000,-. Jaarlijks bouwt u 8% daarvan, € 2.400,-, op als vakantiegeld. Wat houdt u netto over van dit brutobedrag? Tel eerst uw vakantiegeld bij uw salaris op, dat maakt € 32.400,-. Daarna trekt u de belasting er vanaf. Uw jaarinkomen inclusief vakantiegeld ligt tussen € 19.982,- en € 33.790,-. In 2017 betaalt u hier 40,8% belasting over (bron: Belastingdienst.nl). Netto houdt u dus 59,2% van het bedrag aan vakantiegeld over: 59,2% van € 2.400,- is € 1420,80.

Ook als u een uitkering heeft, heeft u recht op vakantiegeld. Hoeveel dit is verschilt per uitkering. Bij een bijstandsuitkering krijgt u 5% van het netto bedrag als vakantiegeld. Bij een AOW uitkering gaat het om vaste bedragen (bron: Nibud.nl).

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Maak een vakantiebegroting

Ok, nu weet u hoeveel vakantiegeld u krijgt. En ook al is elk bedrag mooi meegenomen, hoe weet u of het genoeg is om uw vakantieplannen waar te maken?

Het Nibud adviseert een vakantiebegroting te maken (bron: Nibud.nl). Maak hierbij onderscheid tussen reis- en verblijfskosten en de kosten die u ter plaatse maakt. Vier tips van het Nibud voor het maken van zo'n begroting delen we graag met u:

1. Houd uw reis- en verblijfskosten zo laag mogelijk door slim te boeken. Vergelijk online de prijzen voor uw trip. Check of er extra kosten zijn, bijvoorbeeld voor uw bagage of betaling met een creditcard.
De (P)Reischecker van ConsuWijzer is een betrouwbare tool waarmee u vliegtickets, accommodaties en pakketreizen inclusief de bijkomende kosten vergelijkt.

2. Ga uit van de kosten van uw vorige vakantie als deze vergelijkbaar is met uw geplande vakantie.

3. Houd rekening met uw vaste inkomsten en uitgaven. Wat komt er maandelijks in en wat gaat er maandelijks uit?

4. Begroot alvast kosten ná de vakantie. Denk hierbij aan kosten die bij uw vakantie horen, zoals voor een fotoalbum en eventuele reparaties. Maar kijk ook naar kosten die u sowieso vlak na thuiskomst maakt, bijvoorbeeld aan schoolspullen voor uw kinderen.

5. Tip 5 komt van ons: begroot de kosten voor de pensionovernachtingen van uw huisdieren. Hoewel de kosten per nacht vaak meevallen, kan het totaalbedrag na 3 weken vakantie uitkomen op een paar honderd euro. 

Spaar voor uw vakantie

Heeft u een vakantiebegroting gemaakt en komt u erachter dat uw vakantiegeld de lading niet dekt? Of krijgt u helemaal geen vakantiegeld, bijvoorbeeld omdat u zzp'er bent? Wees slim door het ontbrekende bedrag opzij te zetten op een spaarrekening. Fijn als dat in één keer lukt. Gaat dat niet, spaar dan tot aan uw vakantie het ontbrekende bedrag bij elkaar. Ideaal hiervoor is automatisch sparen. 32% van de maandelijkse spaarders maakt hier al gebruik van (bron: Nibud.nl). Hierbij wordt er automatisch elke week of maand een bepaald bedrag van uw betaal- naar uw spaarrekening overgeboekt. U kiest zelf hoe vaak en hoeveel u spaart. Bent u nog geen spaarder? Bekijk dan hoe wij u kunnen helpen om te starten met sparen.

Bespaar tijdens uw vakantie

En dan is het zover: u bent op uw vakantiebestemming aangekomen en het ultieme genieten kan beginnen! Ook óp vakantie kunt u geld besparen. Dit betekent niet dat u op een houtje hoeft te bijten. Door hier en daar handig te besparen, houdt u aan het einde van uw vakantie geld over. Dit kunt u aan iets anders leuks uitgeven of alvast sparen voor de volgende vakantie.

Het platform Wijzer in geldzaken van het Ministerie van Financiën biedt niet alleen bespaartips vooraf aan uw vakantie, maar ook voor tijdens uw vakantie (bron: Wijzeringeldzaken.nl). Hiervan zetten we er vijf voor u op een rij:

1. Houd uw uitgaven bij. Bewaar bonnetjes en maak een kasboekje op uw notitieblok of smartphone. Door uw begroting weet u hoeveel u kunt uitgeven op vakantie. Bereken uw dagelijkse budget en probeer hier binnen te blijven. Is er een dag met grotere uitgaven? Pas uw berekening hier op aan en geef de dagen erna minder uit. 

2. Zorg dat u op reis goed verzekerd bent. Hiermee voorkomt u nare financiële verrassingen bij een ongeval of diefstal. De basis zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel van de buitenlandse zorgkosten. Verzeker u extra voor relatief gevaarlijke sporten als skiën en duiken. Check ook hoe uw auto is verzekerd en of u pechhulp krijgt. Bekijk onze verzekeringen.

3. Bespaar thuis. Zet bijvoorbeeld de verwarming laag.

4. Pak slim in. Neem zoveel mogelijk spullen mee van huis, zodat u ter plekke niet van alles hoeft te kopen wat u later toch niet meer gebruikt. Bent u in de gelegenheid tijdens uw vakantie zelf te koken, doe dat dan zoveel mogelijk. Dat scheelt kosten aan diners en boodschappen.

5. Houd uw telefoon- en internetkosten binnen de perken. Zet uw mobiele internetverbinding uit zodra u onze landsgrens passeert. Schaf bij uw provider een tijdelijke telefoon- en internetbundel aan voor het buitenland. Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi als u het internet op gaat.

Thuisblijvers sparen hun vakantiegeld

Gaat u niet op vakantie? Boek uw vakantiegeld dan over naar een spaarrekening. Zo krijgt u rente en gaat uw vakantiegeld niet op aan onnodige zaken. Verwacht u hoge uitgaven aan iets anders, zoals de verbouwing van uw huis of studie van uw kind? Zet uw vakantiegeld dan voor dit spaardoel opzij. Of besteed het nuttig door er eventuele schulden of leningen mee weg te werken. Niet heel gek dat de top 3 van bestedingen van het vakantiegeld er als volgt uitziet (bron: Nibud.nl):

  1. Vakantie
  2. Sparen
  3. Aflossen van schulden of leningen

Wij wensen u alvast veel vakantie(geld)voorpret!

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Sparen én beleggen?

Combineer het beste van beide werelden

Sparen en beleggen

Een spaarbuffer is belangrijk. Maar hoe haalt u meer uit de rest van uw spaargeld? Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement. U bepaalt zelf uw wensen en grenzen. Is beleggen iets voor u?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief