Waarom nog sparen?

Vraagt u zich weleens af of u nog wel moet sparen?

De spaarrente is nu al geruime tijd laag. Vraagt u zich weleens af of u nog wel moet sparen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Toch zijn er zeker nog een aantal redenen om op zijn minst een deel van uw geld te sparen.

Oh ja, wilt u weten waarom de spaarrente nu laag is? Dat leest u hier.

 

Spaarmotieven

Er zijn grofweg 3 redenen waarom mensen sparen. De eerste is het zekerheidsmotief, sparen om een buffer op te bouwen bijvoorbeeld. Dan is het er nog het doelmotief, sparen voor een vakantie of een studie. En tot slot het vermogensmotief, sparen voor het opbouwen van vermogen. Maar voor welke motieven is sparen nog wel de juiste oplossing?

Zekerheidsmotief

Hiervoor is sparen zeker nuttig. Want daarmee bent u altijd voorbereid op onverwachte situaties. Situaties waarin u ineens extra geld nodig heeft. Als uw wasmachine opeens kapot gaat bijvoorbeeld, of de reparatie aan uw auto duurder uitvalt dan u had verwacht. Dant is het fijn als u dat bedrag gewoon op uw rekening heeft staan en u niet hoeft te lenen! Het Nibud adviseert om hiervoor maandelijks 10% van uw inkomen te sparen.

Doelmotief

Ook voor financiële doelen die niet in de verre toekomst plaatsvinden is sparen een goed middel. Denk aan sparen voor een mooie verre reis, of een interessante studie. In dat geval is beleggen vaak te risicovol. Het maakt voor zo’n relatief korte periode ook niet uit of de rente 0%, 1% of 5% is. Het zijn uiteindelijk de bedragen die u elke maand apart zet, die het ‘m doen. 

Vermogensmotief

Het derde motief voor veel mensen om te sparen is vermogensopbouw. Dat is dan nu met de lage rente minder voor de hand liggend. Maar ook al bouwt u tegenwoordig weinig vermogen op, uw vermogen staat wel veilig op een spaarrekening. Wilt u toch liever meer vermogen opbouwen voor de lange termijn? Dan zijn deze alternatieven voor sparen goed om te overwegen: begin met beleggen. Heeft u een hypotheek? Los af op uw hypotheek. Of bouw extra pensioen op. De keuze is aan u!

Besparen

Vindt u dat u sparen te weinig oplevert? Denk dan ook eens aan besparen met uw spaargeld. Door uw spaargeld uit te geven. Bijvoorbeeld aan het aflossen van uw hypotheek zodat uw rentelasten maandelijks omlaag gaan. Of aan het verduurzamen van uw huis zodat de stookkosten omlaag gaan en u er warmpjes bijzit. In beide gevallen gaan uw woonlasten omlaag.  Hierdoor bespaart u uiteindelijk weer geld. En dan is er nog een andere manier van besparen. Door maandelijks uw besparing op bijvoorbeeld ‘coffee to go’ of ‘broodjes buiten de deur’ apart te zetten, kunt u ongemerkt een aardig bedrag bij elkaar besparen.

(Bijna) afgestudeerd, en nu?

Speciaal voor starters

Je hebt je tijdens je studie waarschijnlijk niet echt bezig gehouden met later. Maar nu wil je dat misschien wel. Ga je een huis kopen? En wat is nu slim, sparen of beleggen? Weet je al hoe het zit met je pensioen?