Naar de navigatie Naar de inhoud

Haal meer uit uw vakantiegeld

Naar het blogoverzicht

Bent u een van die gelukkigen die eind mei vakantiegeld krijgt? Dan kan ik me voorstellen dat u daar al stiekem naar uitkijkt. Misschien houdt u er zelfs rekening mee als u uw vakantie boekt. Krijgt u voldoende vakantiegeld om uw plannen deze zomer waar te maken? In dit blog laat ik zien hoe u dat berekent. Daarnaast geef ik tips om uw vakantie betaalbaar te maken én houden. Blijft u deze zomer thuis? Ik sluit af met ideeën waarmee ook ú meer uit uw vakantiegeld kunt halen.

Hoeveel vakantiegeld krijgt u?

De meeste mensen krijgen 8% van hun bruto jaarsalaris als vakantiegeld. Maar wat houdt u daarvan netto over? Reken maar mee. Stel, u had het afgelopen jaar een bruto jaarsalaris van € 30.000. Van dat bedrag krijgt u 8% als vakantiegeld: € 2.400. Over uw inkomen inclusief uw vakantiegeld betaalt u belasting. Tel de bedragen daarom eerst bij elkaar op: € 30.000 + € 2.400 = € 32.400. Uw bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld ligt dan tussen € 19.982 en € 33.790. Hier rekent de Belastingdienst 40,8% belasting over. Netto houdt u dus 59,2% van het bedrag aan vakantiegeld over: 59,2% x € 2.400 = € 1420,80. Vanaf een bepaald inkomen krijgt u trouwens minder heffingskorting op uw belasting. Hierdoor houdt u naar verhouding minder vakantiegeld over bij een hoger salaris (bron: Belastingdienst.nl).

Heeft u een uitkering?
Ook bij een uitkering heeft u recht op vakantiegeld. Hoeveel u krijgt verschilt per uitkering. Enkele voorbeelden: van uw bijstandsuitkering krijgt u 5% van het netto bedrag als vakantiegeld. Heeft u een AOW uitkering? Dan krijgt u een vast bedrag (bron: SVB.nl).

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Bereken uw vakantiekosten

Ok, nu weet u hoeveel vakantiegeld u krijgt. Maar is het genoeg voor uw vakantieplannen? Dat weet u als u ook uw vakantiekosten berekent, zoals het Nibud adviseert. Onderstaande tips helpen u daar bij.

1. Boek een voordelige reis  
De  (P)Reischecker van ConsuWijzer is een betrouwbare tool waarmee u vliegtickets, accommodaties en pakketreizen inclusief bijkomende kosten vergelijkt.

2. Vergelijk met eerdere vakanties
Is uw geplande vakantie vergelijkbaar met een van uw eerdere vakanties? Reken dan met de kosten die u tóen maakte. 

3.  Denk aan vaste inkomsten en uitgaven
Wat komt er maandelijks in ieder geval in en wat gaat er uit? Om overzicht te houden, kunt u het geld dat alleen voor uw vakantie is bedoeld op een aparte betaalrekening  of spaarrekening zetten.

4. Houd rekening met kosten ná de vakantie
Zijn er creditcard betalingen die nog worden afgeschreven? Vergeet ook de kosten voor het laten maken van een vakantiefotoboek niet. Of die voor een cadeau voor de buren die op uw huis passen. 

5. Gaat uw huisdier ook 'uit logeren'?
Houd ook rekening met de kosten voor de pensionovernachtingen van uw huisdieren. Voor 3 weken vakantie kan het totaalbedrag zó oplopen tot een paar honderd euro.

Onvoldoende vakantiegeld voor uw vakantie?
Blijkt uit uw berekening dat u onvoldoende vakantiegeld krijgt om uw hele vakantie van te betalen? Of krijgt u zelfs helemaal geen vakantiegeld, bijvoorbeeld omdat u zzp'er bent? Probeer dan het ontbrekende bedrag bij elkaar te  sparen . In onze Mobiel Bankieren app stelt u gemakkelijk uw spaardoel in , zoals 'Week Terschelling'. U kunt ook  automatisch sparen tot aan uw vakantie. Daarbij spaart u een vast bedrag per dag, week, maand of kwartaal. Of u spaart wat u over heeft op uw betaalrekening tot een bepaald bedrag. Natuurlijk geeft u zelf aan hoeveel en hoe vaak u geld opzij zet. Zo heeft u er geen omkijken naar en houdt u sparen makkelijker vol.

Besparen op vakantie

Eindelijk is het zover: u bent op uw vakantiebestemming en het ultieme genieten kan beginnen! Ook óp vakantie kunt u geld besparen. Dit betekent niet dat u op een houtje hoeft te bijten. Maar door hier en daar handig te besparen, houdt u aan het einde van uw vakantie geld over. Dat kunt u aan iets anders leuks of nuttigs uitgeven. Of sparen voor de volgende vakantie natuurlijk. Leuke bijkomstigheid: met de helft van onderstaande tips maakt u uw vakantie ook nog eens duurzaam.

1. Houd uw uitgaven bij
Bewaar bonnetjes en maak een kasboekje op uw smartphone of notitieblok. Probeer binnen uw dagelijkse budget te blijven. Lukt dat een keer niet? Pas uw berekening aan en geef de dagen erna minder uit. 

2. Ga goed verzekerd op reis 
Hiermee voorkomt u nare financiële verrassingen bij diefstal of een ongeval. De basis zorgverzekering vergoedt vaak maar een deel van de buitenlandse zorgkosten. Bent u van de gevaarlijkere sporten, zoals skiën of duiken? Kies dan voor een extra dekking. Check ten slotte hoe uw auto is verzekerd en of u pechhulp krijgt. Bekijk onze verzekeringen.

3. Bespaar thuis
Zet bijvoorbeeld de verwarming laag en schakel zoveel mogelijk elektrische apparaten uit.

4. Pak slim in
Neem zoveel mogelijk spullen mee van huis, zodat u ter plekke niet van alles hoeft te kopen wat u later toch niet meer gebruikt.

5. Kook zelf
Kook zoveel mogelijk zelf als dat mogelijk is. Boodschappen doen in een buitenlandse supermarkt is niet alleen een belevenis op zich; het scheelt ook nog eens behoorlijk wat kosten aan etentjes buiten de deur.  

6. Beperk uw telefoon- en internetkosten
Dat doet u als volgt:

  • Zet uw mobiele internetverbinding uit als u een Nederlandse of Europese grens overgaat.
  • Gebruik zoveel mogelijk wifi-internet.
  • Informeer bij uw telefoonprovider of er een voordelige telefoon- en internetbundel voor het buitenland is.
Bron: Wijzeringeldzaken.nl

Tips voor thuisblijvers

Wat doet u met uw vakantiegeld als u niet op vakantie gaat? Die vraag stelde het Nibud in 2015 aan ruim 1000 Nederlanders. Onderstaande top 3 was daarvan het resultaat. Die heb ik aangevuld met nog 3 andere mogelijkheden. Spreekt een ervan u aan? Klik er dan op voor meer informatie. 

Top 3 vakantiegeld bestedingen: bijvoorbeeld voor... Maar dit kan natuurlijk ook: want...
1. Sparen ... een grote reis of een nieuwe woning. 4. Los af op uw hypotheek ... dat scheelt lekker in uw maandlasten.
2. Grote (onverwachte) uitgave ... een nieuwe tv. 5. Bouw extra pensioen op ... dan kunt u ook later mooie reizen maken.
3. Schulden of leningen aflossen ... rust en financiële ruimte. 6. Start met beleggen ... dan heeft u kans op meer rente.

Wat uw plannen ook zijn, het krijgen van vakantiegeld is een uitstekend moment om goed van start te gaan.

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.