Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is verantwoord lenen?

AFM RARA NIEUWE SITE - dit is de laatste versie

 

Wilt u geld lenen?

Dat kan bij ons. Daar zijn we een bank voor. Maar alles wat u leent, moet u terugbetalen, en meestal met rente. U kunt zich afvragen of u ook echt een lening nodig heeft. Misschien komt u er met sparen ook. Is lenen een goede oplossing? Dan helpen we u graag. Als u bij ons wilt lenen, stellen we u centraal. Een lening moet bij u passen en verantwoord zijn. Daarom kijken we samen met u naar uw financiële situatie.

Oplossingen en advies

We helpen u niet alleen met het kiezen van een lening. Mocht uw situatie in de toekomst onverwacht veranderen, dan staan wij ook voor u klaar met oplossingen en advies. Als u in de problemen komt, heeft u de zorgen, maar uw zorgen gaan ons ook aan. U bent onze klant, en daarom willen we u helpen waar dat kan.

 

Wat kost een lening?

Voordat u een lening kiest, is het belangrijk dat u weet hoeveel u voor een lening gaat betalen. Per maand, maar ook in totaal. In de video over lenen (1:58) leggen we uit waar u op moet letten. Zo kunt u veel geld besparen.

Waar moet u op letten als u geld wilt lenen?

 • 1. Lenen of toch sparen?

  Kunt u uw aankoop uitstellen? Dan kunt u beter sparen. U krijgt dan nog rente ook. Bijvoorbeeld als u een nieuwe auto wilt kopen maar uw huidige nog prima rijdt. Kiest u toch voor een lening? Houd er dan rekening mee dat u een deel van de lening elke maand moet terugbetalen. Een goede reden om verstandig te lenen is om hogere kosten te vermijden. Denk aan de reparatie van een lekkend dak. Soms is lenen dus goedkoper. Heeft u wel een grote uitgave, maar wilt u liever geen lening afsluiten? Met een creditcard kunt u uw limiet verhogen en deze dan direct de maand erna weer terugzetten. Zo hoeft u niet perse een lening af te sluiten. Bekijk de voordelen van onze creditcards.

   

 • 2. Hoe maakt u een begroting?

  Als u leent, moet u iedere maand rente en een deel van de lening terugbetalen. Lukt dat met uw budget? Als u een maandbegroting maakt komt u daar achter. Dit is een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. U houdt dan bij wat u elke maand uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. U zult merken dat die bedragen niet iedere maand even hoog zijn. Daarom kunt u beter een gemiddelde maandbegroting maken. U telt dan de bedragen van een paar maanden op en deelt die door het aantal maanden. Uw inkomsten en uitgaven zijn dan omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand. Dat laat beter zien of u uitkomt met uw geld. Het NIBUD geeft op haar website ook uitleg hoe u dit kunt doen. 

 • 3. Houdt u voldoende geld over?

  Als u geld leent, kunt u op dat moment meer kopen. Een auto of een keuken of u leent voor een studie. Daarna moet u de lening terugbetalen: de rente en het maandbedrag. Als u geld leent, neemt u nu de lusten en verschuift u de lasten naar later. Het is belangrijk dat u die lasten kunt dragen, ook in de toekomst. Een lening is verantwoord als u:

  • de aflossing en de rente kunt terugbetalen

  • geen rekening hoeft te houden met minder inkomen tijdens de looptijd. Bent u bijvoorbeeld van plan om in de toekomst parttime te gaan werken of met pensioen te gaan? Houd dan rekening met minder inkomsten zodat u de lening ook kunt terugbetalen.
 • 4. Let op de looptijd

  De looptijd is de periode waarbinnen u de lening moet terugbetalen. Die wordt meestal uitgedrukt in maanden. Het is soms lastig om je daar wat bij voor te stellen. Bij 60 maanden bent u 5 jaar aan het terugbetalen. Wilt u wel zo lang blijven terugbetalen?

  De rente over de lening wordt per maand berekend. Als u uw lening snel wilt terugbetalen (u heeft dan een korte looptijd) gaan uw maandlasten omhoog omdat u per maand meer moet terugbetalen. Maar de lening is wel goedkoper omdat u korter leent. Dat hogere bedrag moet wel in uw budget passen. Lukt dat niet? Kies er dan voor om per maand een lager bedrag terug te betalen. Het duurt dan wel langer voordat de lening is terugbetaald (u heeft dan een langere looptijd).

 • 5. Hoe lang gaat het artikel mee waarvoor u leent?

  Zorg ervoor dat de looptijd van de lening korter is dan of gelijk is aan de levensduur van het artikel. Probeer bijvoorbeeld een lening voor een auto waarmee u vier jaar wilt doen binnen die periode terug te betalen. U moet er toch niet aan denken dat u uw oude auto nog steeds aan het terugbetalen bent, terwijl u al in een nieuwe auto rijdt?

 • 6. Bereid u goed voor als u een lening afsluit

  • Vraag altijd meerdere offertes aan als u geld gaat lenen.

  • Vergelijk de debetrentevoet en het jaarlijks kostenpercentage met elkaar. De debetrentevoet is de rente die u betaalt voor de lening. Dit is de rente op jaarbasis. In het jaarlijks kostenpercentage zitten alle kosten van de lening. Wilt u bijvoorbeeld rood staan op uw betaalrekening? Dan bevat het jaarlijks kostenpercentage niet alleen de rente maar ook de kosten van de betaalrekening. Bedrijven en instellingen die geld uitlenen zijn verplicht om de debetrentevoet en het jaarlijks kostenpercentage te vermelden.

  • Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de andere kenmerken van de lening. Is het bijvoorbeeld mogelijk om vervroegd boetevrij terug te betalen? Wordt de lening u kwijtgescholden als u komt te overlijden? Of moet u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dit zijn belangrijke zaken waar u ook rekening mee moet houden.

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.