Straatje erbij: de oplossing om de nieuwbouwdoelstelling te halen?

Om het woningtekort op te lossen, heeft het kabinet het plan om elk jaar 100.000 nieuwbouwwoningen te bouwen. Om deze ambitie te halen, heeft de coalitie bedacht dat er in elke stad en elk dorp een 'straatje erbij' moet komen. 2 of 3 huizen per plaats zou genoeg moeten zijn. Kan dit? Lees in dit artikel wat daarbij komt kijken.
Strenge regels voor woningbouw
Een van de redenen dat er weinig woningen bij komen, is dat er strenge regels zijn voor woningbouw. Er zijn allerlei regels waar een woning allemaal aan moet voldoen en voor de omgeving waarin de woning staat. Die regels zijn er onder andere voor de veiligheid, om ervoor te zorgen dat bewoners aan de maatschappij kunnen deelnemen, om de omgeving te beschermen en om ervoor te zorgen dat het landschap aantrekkelijk blijft. Het oog wil tenslotte ook wat. Alles bij elkaar leiden die regels er wel toe dat het behoorlijk lastig is om woningen bij te bouwen.
Straatjes erbij
De afgelopen jaren werd het ‘groen’ zoveel mogelijk gespaard en werd er vooral binnen de steden gebouwd. Dit tot teleurstelling van veel bouwbedrijven, die juist mogelijkheden zien voor nieuwe woningen op plekken waar het makkelijker is om te bouwen dan in de bebouwde kom. Het nieuwe kabinet komt de bouwbedrijven tegemoet en wil toestaan dat er op veel plekken ‘straatjes erbij’ worden gebouwd. Daardoor komen er meer bouwlocaties en meer woningen. Dit is goed nieuws, want er moeten tenslotte meer woningen bij komen om het woningtekort op te lossen.
Wat zijn de gevolgen?
Toch is het ook goed om stil te staan bij de mogelijke gevolgen. Door het bouwen van een straatje erbij kan het zijn dat er nieuwe woningen worden gebouwd op plekken waar weinig vraag is. Dat zou geen verbetering zijn. Het zou ook kunnen dat woningen dichtbij wegen komen op plekken die niet passen binnen de richtlijnen van de GGD als het gaat om geluidshinder en fijnstof. Die richtlijnen worden nu ook al regelmatig niet gehaald bij het bouwen van meer woningen.
Kleinere projecten, meer werk
Tot slot een praktisch punt. Een straatje erbij kan betekenen dat er heel veel kleine projecten worden gestart. Die zullen allemaal gemeentelijke begeleiding nodig hebben. Dat betekent dus dat er meer werk is voor gemeenteambtenaren die dit soort bouwprojecten moeten beoordelen en begeleiden. Maar er is nu al een tekort aan ambtenaren die dit werk kunnen doen. Het zou jammer zijn als de beperkte gemeentelijke capaciteit ‘opgaat’ aan relatief kleine projecten. Dan zou het kunnen dat er uiteindelijk mínder in plaats van méér woningen worden gebouwd.
Het laatste nieuws over de huizenmarkt
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de huizenmarkt? Bekijk dan het laatste woningmarktnieuws.