
Tips voor de zoektocht naar een koophuis
Huizenprijzen beginnen te dalen, maar er is nog steeds een tekort aan woningen. Niet alleen voor starters op de woningmarkt is het daarom nog steeds lastig om een huis te kopen. Een goede voorbereiding geeft je een compleet financieel plaatje, zodat je weet waar je aan toe bent. Deze drie tips helpen je op weg.
Als je een huis gaat bezichtigen en een bod wilt doen, spelen er veel emoties mee. Je bent op zoek naar je droomhuis en het kopen van een huis is een grote stap. Door het lage aanbod en de hoge vraag naar nieuwe huizen, moet je vaak snel beslissen. Om te zorgen dat je geen spijt krijgt van je keuze, hebben we drie handige tips voor je. Zo houd je je hoofd koel op de woningmarkt.
1. Bepaal je maximale bod
Het is slim om eerst je (financiële) grens vast te stellen en daaraan vast te houden. Heb je een bepaalde maximumprijs in gedachten? Laat je dan niet verleiden om meer te bieden. Blijf bij je beslissing.
2. Maak een financieel overzicht
Het is belangrijk om financieel overzicht te houden. Naast de vraagprijs krijg je bij het kopen van een huis namelijk te maken met allerlei extra kosten, zoals de kosten voor de notaris, taxatie en je makelaar.
Misschien moet je ook verbouwen, energiebesparende maatregelen nemen of veel schilderen. Vergeleken met de koopprijs zijn dit kleinere bedragen, maar samen kunnen ze flink oplopen. Het is daarom slim om deze kosten op te nemen in je financiële overzicht.
3. Vraag op tijd (hypotheek)advies
Je kunt al advies vragen voordat je begint met zoeken. Praat met zoveel mogelijk experts en ervaringsdeskundigen voor handige tips. Vergeet niet om ook vrienden of familie om advies te vragen. Waar liepen zij tegenaan en waar moet je volgens hen op letten? Neem daarnaast contact op met een hypotheekadviseur. Zij kunnen je precies vertellen hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek. Zo weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken.
Goed om te weten: je kunt tijdens een gratis oriëntatiegesprek een financiële check laten doen door een hypotheekadviseur. Je krijgt dan een biedcertificaat dat aangeeft hoeveel je kunt lenen. Dit certificaat kun je eventueel meesturen met je bod. Het is gratis en vrijblijvend.