Van Randstad tot provincie: alles over huizenprijzen

Bij het kopen van een huis is de plek waar het staat, vaak net zo belangrijk als het huis zelf. Alleen kan de prijs van een gemiddeld huis zo een paar ton schelen tussen bijvoorbeeld de Randstad of de dunner bevolkte provincies.
Dicht bij voorzieningen
Wist je dat de plek waar je huis staat een grote invloed heeft op de prijs? Een klein appartement in het hart van Utrecht kan veel waard zijn, vooral door de centrale en historische locatie. Huizen bieden niet alleen een plek om te wonen, maar geven je ook toegang tot de omgeving en alle voorzieningen. Denk aan restaurants, winkels, scholen en openbaar vervoer. Hoe beter die voorzieningen, hoe aantrekkelijker het huis.
Regionale verschillen
Huizenprijzen stijgen het snelst in gebieden met veel scholen, werkgelegenheid en hoge lonen. In grote steden zoals Amsterdam en Utrecht zijn de prijzen hoog door de combinatie van economische groei en een groeiend aantal bedrijven. In Utrecht betaal je bijvoorbeeld zo’n €175.000 meer voor een gemiddeld huis dan in Limburg.
Thuiswerken
De digitalisering en de mogelijkheid om thuis te werken hebben de huizenprijzen buiten de Randstad de afgelopen vijf jaar het meest doen stijgen. Dit zie je vooral in provincies zoals Flevoland en Gelderland. Door thuiswerken werd het minder belangrijk om dicht bij werk te wonen, waardoor deze gebieden aantrekkelijker werden.
Stad of provincie?
Als je twijfelt tussen de stad en de provincie, kun je ervan uitgaan dat de huizenprijzen de komende tijd nog zullen stijgen. Een huis buiten de Randstad lijkt nu een slimme investering te zijn. Maar als thuiswerken minder populair wordt, kunnen deze provincies het meest last hebben van dalende prijzen.
Het laatste nieuws over de woningmarkt
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de woningmarkt? Volg dan het laatste huizenmarktnieuws.