Voorwaarden hypotheek afsluiten zonder advies

Waar moet u op letten?

Wilt u een hypotheek afsluiten zonder advies? Of zonder advies uw huidige hypotheek aanpassen? Dat kan bij een beperkt aantal hypotheekvormen en situaties. Belangrijk daarbij is dat u zelf goed kunt inschatten wat de financiële gevolgen zijn. Lees waar u op moet letten.
 

Wanneer kunt u een hypotheek zonder advies afsluiten?

 • U wilt een nieuwe hypotheek afsluiten of uw huidige hypotheek aanpassen of verhogen 
 • U heeft voldoende kennis van en/of ervaring met het afsluiten van een hypotheek
 • U kent  de fiscale gevolgen van de hypotheek die u kiest
 • U zorgt dat de hypotheeklasten binnen de Gedragscode Hypothecaire Financiering en binnen uw budget passen. Wilt u weten hoeveel een huis u ongeveer kost per maand? Bereken wat een koophuis u kost.
 • U houdt rekening met onverwachte gebeurtenissen. Ook als u bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt raakt, moet u het maandbedrag kunnen betalen. U kunt deze risico's goed inschatten.
 • U heeft een oriëntatiegesprek gehad met een hypotheekadviseur van ABN AMRO. Hierdoor weet u of uw aanvraag haalbaar is. En dat u uw hypotheek ook zonder advies kunt aanvragen. 
 • U kunt Nederlands spreken, lezen en schrijven. Het is belangrijk dat u alles begrijpt. We hebben alleen telefonisch contact en u moet verschillende documenten doornemen en ondertekenen. Denk aan de hypotheekofferte, incassomachtiging en hypotheekakte.

De kennis- en ervaringstoets

Als u zelf een hypotheek wilt afsluiten, doet u vooraf de kennis- en ervaringstoets. We zijn wettelijk verplicht om uw kennis en ervaring in kaart te brengen. De toets test of u genoeg weet van hypotheken. En of u de risico's kent die u kunt lopen.

 • Haalt u een voldoende? Dan mag u een hypotheek zonder advies afsluiten. U krijgt daarvoor een code.
 • Bent u getrouwd? Of sluit u samen met uw partner een hypotheek zonder advies af? Maak dan ieder apart de kennis- en ervaringstoets. U heeft dan bij uw aanvraag 2 codes nodig.
 • Haalt u een onvoldoende? Dan kunt u geen hypotheek zonder advies afsluiten. Misschien is het beter een hypotheek met advies af te sluiten. Maak daarvoor een afspraak met een hypotheekadviseur.
 • De kennis- en ervaringstoets is 3 maanden geldig. We controleren dit op de datum van uw hypotheekaanvraag. Is de toets niet meer geldig? Dan moet u (beiden) opnieuw de toets maken.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Beste hypotheekverstrekker 2019

Snel, deskundig en flexibel. ABN AMRO heeft maar liefst 2 Gouden Lotus Awards gewonnen.

Beste voorwaarden 2019

MoneyView heeft onze hypotheekvoorwaarden bekroond met 5 sterren.

Hypotheek zelf aanpassen

Hypotheekrente aanpassen of extra aflossen? U doet het makkelijk zelf in Mijn Hypotheek.