Naar de navigatie Naar de inhoud

Contactloos betalen

Sneller en makkelijker betalen

Met contactloos betalen betaalt u sneller en makkelijker bedragen tot maximaal € 25. Uw betaalpas tegen de betaalautomaat aanhouden is genoeg. Alle ABN AMRO klanten hebben een contactloze pas ontvangen. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen deze manier van betalen. Zo rekent u snel kleine bedragen af zonder pincode. Contactloos betalen is kosteloos, net als pinnen. Bekijk de video met straatinterviews over contactloos betalen.

 

Zo betaalt u contactloos

U betaalt met uw betaalpas door deze tegen de betaalautomaat aan te houden. Zo betaalt u sneller en makkelijker.

 • Bedragen tot en met € 25,- kunt u betalen zonder uw pincode in te toetsen.

 • Voor betalingen boven € 25,- moet u wel altijd uw pincode gebruiken.

U kunt met de pas uiteraard ook gewoon pinnen zoals u gewend bent.

De voordelen

 • Deze nieuwe manier van betalen is snel en makkelijk voor het betalen van kleine bedragen en het maakt contant geld overbodig. 

 • Geen lange wachtrijen bij de kassa.

 • U hoeft uw betaalpas niet meer in de betaalautomaat te steken. Hierdoor kunt u ook niet meer vergeten om uw pas er weer uit te halen.

 • Het bedrag wordt meteen van uw rekening afgeschreven.

 

Hoe werkt contactloos betalen?

De betaalautomaat geeft een permanent signaal af. Uw nieuwe betaalpas reageert hier automatisch op. Dat is nodig voor contactloos betalen. Wilt u zien hoe contactloos betalen werkt en wat onze klanten hiervan vinden? En wilt u zien hoe veilig deze nieuwe manier van betalen is en wat er gebeurt bij verlies of diefstal van uw pas? Bekijk de video om te zien hoe het werkt (1:30).

Of bekijk op Facebook het filmpje (16:42) waarin onze experts uitleg geven en vragen beantwoorden over contactloos betalen en de veiligheid hiervan.

 

Waar kunt u contactloos betalen?

De betaalautomaten waar u contactloos kunt betalen herkent u aan het logo hiernaast. U kunt in steeds meer winkels contactloos betalen, bijvoorbeeld op alle NS-stations en in een groot aantal winkelketens en supermarkten zoals de Albert Heijn en Jumbo. Ook bij veel winkels in het buitenland kunt u al contactloos betalen. Het aantal plaatsen waar u contactloos kunt betalen breidt zich steeds sneller uit.

Bent u ondernemer en wilt u weten wat de voordelen van contactloos betalen voor u zijn? Lees dan meer over contactloos betalen voor ondernemers.

Met uw nieuwe ABN AMRO betaalpas kunt u contactloos betalen
 

Veilig betalen

Deze manier van betalen is natuurlijk veilig. De veiligheid van de pas hangt niet af van de manier waarop u de pas in een betaalautomaat stopt of voor een betaalautomaat houdt.

Betaalt u wel met uw pin?  Houd uw codes dan altijd geheim en zorg ervoor dat anderen niet met u mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst op de betaalautomaat. Een crimineel kan namelijk alleen misbruik van uw pas maken als hij ook uw pincode weet.

Is uw betaalpas na verlies of diefstal gebruikt voor kleine betalingen zonder pincode? Dan vergoeden wij u normaal gesproken het bedrag dat is afgeschreven. Hiervoor geldt niet het normale eigen risico van € 150,-.

Alleen in bijzondere gevallen vergoeden wij niet. Bijvoorbeeld als u wist dat u de betaalpas kwijt was, maar deze niet direct heeft laten blokkeren. Of als u kon weten dat uw betaalpas voor fraude gebruikt zou worden. 
Bekijk ook onze Voorwaarden Betaaldiensten (pdf, 71kB).

 

Beschermend hoesje

De kans is klein, maar het is zonder hoesje technisch mogelijk om uw bankrekeningnummer te achterhalen. Niet meer dan dat. Er is bovendien speciale apparatuur voor nodig, maar het kan. Met alleen uw bankrekeningnummer kan men overigens geen geld van uw rekening halen. Ook is het zonder verdere gegevens niet mogelijk uw rekening op een andere manier te misbruiken. Vindt u het toch geen prettig idee? Dan kunt u een gratis hoesje voor uw betaalpas ophalen bij een bankkantoor. Als u gaat betalen haalt u de pas even uit het hoesje.

Kan ik contactloos betalen aan- of uitzetten?

Het is niet mogelijk om contactloos betalen op uw nieuwe betaalpas aan of uit te zetten. Maar als u om welke reden dan ook geen gebruik wilt maken van contactloos betalen, vragen wij voor u een andere pas aan. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze kantoren of via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten).

Vragen?

 • Kan ik onbeperkt betalen zonder pincode?

  Nee, alleen bedragen tot en met € 25,- kunnen zonder pincode worden betaald. Het is ook mogelijk om grotere bedragen contactloos af te rekenen (tot de betaalautomaatlimiet op de pas), maar dan wordt altijd een pincode gevraagd. Daarnaast geldt er een maximaal bedrag dat achtereenvolgens zonder pincode betaald kan worden. Momenteel is dat vastgesteld op € 50,-.

  Rekenvoorbeeld
  U koopt een boek van € 25,- en betaalt zonder pincode. Direct daarna koopt u een bos bloemen van € 15,-, ook zonder pincode. Vervolgens koopt u voor 2 personen iets te eten en drinken voor € 12,50. Als u de betaalpas tegen de betaalautomaat houdt, wordt er om uw pincode gevraagd. De uitgaven van € 25,-, € 15,- en € 12,50 bedragen samen namelijk € 52,50 en overschrijden zo het maximum van € 50,-. Daarom kunt u dan niet meer contactloos betalen. U kunt dan alleen betalen door uw pas in de betaalautomaat te steken en met uw pincode te betalen. Nadat u met uw pincode heeft betaald, kunt u weer opnieuw contactloos betalen.  

 • Moet ik betalen voor de nieuwe betaalpas?

  Nee, een nieuwe betaalpas kost niets.

 • Moet ik de mijn oude betaalpas terugsturen?

  Nee, stuur uw oude betaalpas nooit op! U kunt uw oude pas doorknippen en weggooien of inleveren bij een van onze bankkantoren.

 • Kan iemand mijn betaling onderscheppen?

  Iemand die wil frauderen zou met speciale apparatuur tijdens de korte duur van de transactie informatie kunnen onderscheppen. Hij zou het bedrag, de valutacode, de datum, het nummer van de betaalautomaat en het rekeningnummer kunnen aflezen.
  De kans dat dit gebeurt is erg klein. Tot nu toe is het nog nooit voorgekomen. Overigens kan de informatie die een fraudeur onderschept, niet worden gebruikt om op uw naam een betaling te doen.

 • Kan ik op afstand betalen met mijn betaalpas?

  Nee, u betaalt alleen als u uw betaalpas binnen enkele centimeters van de betaalautomaat houdt.

 • Hoe werkt de technologie achter deze betaalpas?

  In de betaalpas zit een NFC (Near Field Communication) antenne. Betalingen vinden plaats doordat de NFC-antenne contact maakt met de betaalautomaat. De communicatie tussen de NFC-antenne en de betaalautomaat vindt alleen plaats binnen een afstand van enkele centimeters tussen de betaalpas en de betaalautomaat.

 • Kan de betaalpas een storing geven met kaarten als de OV-chipkaart?

  Ja, dat kan. Beide passen maken gebruik van dezelfde NFC-technologie. Soms 'weet' het apparaat niet welk NFC-signaal gelezen moet worden. Als dat gebeurt, merkt u dat de betaalpas of de kaart (zoals bijvoorbeeld de OV-chipkaart) het niet doet. We adviseren u dan om de betaalpas uit de portemonnee te halen en tegen de betaalautomaat te houden.

 • Wat moet ik doen bij verlies of diefstal van mijn betaalpas?

  • Blokkeer  eerst uw pas via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app. Dan kunt u een  vervangende pas  aanvragen, ook via Internet Bankieren of de Mobiel Bankieren app.
  • Maakt u gebruik van de Stand-By Service? Dan belt u 0800 - 07 01 (gratis voor klanten die Stand-By Service hebben), of vanuit het buitenland +31 20 651 59 27 (collect call mogelijk).

  Is uw betaalpas na verlies of diefstal gebruikt voor kleine betalingen zonder pincode? Dan vergoeden wij normaal gesproken het bedrag volgens onze Voorwaarden Betaaldiensten (pdf, 71kB). Hiervoor geldt niet het eigen risico van € 150,- dat in deze voorwaarden staat.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.