Naar de navigatie Naar de inhoud

Machtiging betaalrekening afgeven

Wilt u iemand tijdelijk machtigen?

Wilt u een familielid of iemand anders betalingen via uw rekening laten doen? Dat kan door een machtiging af te geven. Bent u zelf verhinderd om betalingen te doen, dan kan uw gemachtigde dat doen. U bepaalt zelf voor hoe lang en tot welke limiet. De machtiging weer intrekken kan ieder moment.

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.
 

Wat is een machtiging?

Een machtiging afgeven betekent, dat iemand anders dan uzelf (of uw mederekeninghouder) overschrijvingen, kasopnames en acceptgirobetalingen via uw betaalrekening kan doen. U bepaalt zelf tot welke limiet. Ook kunt u meer dan één persoon machtigen, of de machtiging voor een tijdelijke periode afgeven. Wilt u dat iemand kan pinnen van uw rekening? Vraag dan een extra bankpas aan.

Hoe regelt u een machtiging?

Om de machtiging te regelen moet niet alleen u, maar ook de te machtigen persoon hiervoor een schriftelijke verklaring tekenen. U regelt het op een van onze bankkantoren. Neem hiervoor beiden een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort) mee.

 

Machtiging voor automatisch incasso

Door een machtiging voor een automatisch incasso af te geven, geeft u een bedrijf of instelling toestemming een bedrag van uw rekening af te boeken. Hoe dit werkt leest u op de informatiepagina over Incasso. Is via een incasso een bedrag onterecht afgeschreven? U kunt online een verzoek voor terugboeking invullen.

Machtiging intrekken of wijzigen

Wilt u de machtiging wijzigen of stopzetten, dan gaat u naar een van onze bankkantoren. Ook kunt u via het bankkantoor een extra bankpas laten blokkeren. De gemachtigde hoeft hierbij niet aanwezig te zijn. Vergeet niet ook hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

 

Iemand toegang geven tot Internet Bankieren

Wilt u dat iemand toegang heeft tot uw rekening in Internet Bankieren? Of wilt u in Internet Bankieren toegang hebben tot de rekening van uw kind? Log dan in en vraag het aan.
Willen u en uw partner dezelfde mogelijkheden op één rekening? Dat kan met een gezamenlijke rekening.

Vragen?

 • Wat is het verschil tussen een doorlopende en een eenmalige machtiging?

  • Een doorlopende machtiging geeft u af aan een bedrijf of instelling om periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) geld van uw rekening te incasseren. Dit bedrag hoeft niet iedere keer hetzelfde te zijn. 

  • Een eenmalige machtiging geeft u af aan een bedrijf of instelling voor één incasso. Dit wordt vaak gebruikt voor het leveren van aankopen, bijvoorbeeld die u online bestelt.

 • Wat zijn de algemene voorwaarden van Internet Bankieren?

  U vindt in de pdf Algemene Voorwaarden Toegang ABN AMRO (pdf, 179kB) de uitleg onder welke voorwaarden u van Internet Bankieren gebruik kunt maken.

 • Waar vind ik informatie over veilig bankieren?

  Op de pagina over Veilig Bankieren hebben wij voor u op een rijtje gezet waar u op moet letten.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.