Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw kijkend naar schermen met Mijn Dealingroom

Beginnen met beleggen? Zo belegt u in aandelen

Hoe werkt het beleggen in aandelen en wat komt er bij kijken? We vertellen u alles over de mogelijkheden en tips voor beginners.

Beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

 
 

Beleggen in aandelen

Als het in de media over beleggen gaat, is dat meestal over aandelen en over de aandelenbeurzen. Niet gek, want de dynamische wereld van de aandelenbeurzen is heel fascinerend. Beginnende beleggers kiezen ook vaak voor aandelen, wat een risicovolle keuze kan zijn. Door bijvoorbeeld ook andere beleggingsproducten op te nemen in een portefeuille en door aandelen uit verschillende sectoren en regio’s in een portefeuille op te nemen, wordt het risico gespreid. Voordat u aandelen koopt is het daarom goed om eerst wat kennis te verkrijgen over beleggen in aandelen. Het kan namelijk zijn dat beleggen in aandelen voor beginners de nodige vragen met zich meebrengt. Op deze pagina geven we u inzicht in de kenmerken en risico’s van aandelen.

Wat is een aandeel?

Met een aandeel in een onderneming, bent u in het bezit van een stukje van het kapitaal van die onderneming. Zo deelt u mogelijk mee in een deel van de winst van die onderneming: dat heet dividend. Als de onderneming succesvol is, kan uw aandeel in waarde stijgen. Doet de onderneming het minder goed, dan daalt ook de waarde van het aandeel meestal. Veel factoren hebben invloed op de koers van een aandeel. De belangrijkste zijn:

  • de prestaties van de onderneming
  • de ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten
  • de verwachtingen die beleggers hebben over de toekomstige winstgevendheid van de onderneming.

Ondernemingen geven aandelen (in het Engels ‘stocks’ genoemd) uit om geld te verkrijgen. Het uitgeven van aandelen wordt ook wel een emissie genoemd. Hiermee vergroot een onderneming haar eigen vermogen om activiteiten te ondernemen of investeringen te doen.

Waar vindt de handel in aandelen plaats?

Aandelen kunnen aan de beurs genoteerd zijn, maar dat hoeft niet. Bij ABN AMRO belegt u in beursgenoteerde aandelen. Ze worden verhandeld op een effectenbeurs zoals in Nederland de  Euronext Amsterdam of in de Verenigde Staten de New York Stock Exchange of de NASDAQ . Om de waardeontwikkeling van een effectenbeurs of een groep aandelen duidelijk te maken, zijn er indices (het meervoud van index) ontwikkeld. De AEX is een voorbeeld van een index: hier zijn de 25 ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie (aantal vrij verhandelbare aandelen keer de beurskoers op de Amsterdamse beurs) in opgenomen. Andere Nederlandse indices zijn de AMX en de AScX. De bekendste Amerikaanse indices zijn de Dow Jones, de S&P500 en de NASDAQ.

Hoe komt de koers van een aandeel tot stand?

De koers van een aandeel is de prijs waarvoor een aandeel van eigenaar wisselt. De prijs komt tot stand als er vraag naar het aandeel en ook aanbod van het aandeel is. Is er veel vraag, dan stijgt de prijs. Is er veel aanbod (veel mensen willen het aandeel verkopen) dan daalt de prijs. De actuele koers is niet precies de prijs die u voor het aandeel betaalt of krijgt. Daarvoor moet u kijken naar de bied- en laatkoers. Die tonen voor welke bedragen u een aandeel kunt verkopen of kopen: 

  • Biedkoers: Dit is de hoogste prijs die iemand op een bepaald moment wil betalen voor een aandeel en waarvoor u het aandeel dan kunt verkopen. Er zijn vaak veel verkopers en kopers actief, dus de biedkoers verandert steeds.
  • Laatkoers: Dat is de laagste prijs waarvoor iemand een aandeel wil verkopen. Dat is de koers waarvoor u het aandeel dan kunt kopen. Er zijn ook vaak veel verkopers en kopers actief, dus ook de laatkoers verandert steeds.
  • Spread: Het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers heet de ‘spread’. Bij aandelen die de hele beursdag doorlopend verhandeld worden, is de spread vaak klein. Bij aandelen die minder vaak van eigenaar wisselen, kan de spread groter zijn.

Aandelenkoers

Op de aandelenkoersenpagina kunt u de koersen volgen van aandelen op diverse Europese en Amerikaanse beurzen. In Internet Bankieren, de ABN AMRO app of Mijn Dealingroom ziet u de koersen van het aandeel waarin u geïnteresseerd bent.

Hoe krijg ik rendement op aandelen?

Het rendement op aandelen bestaat uit de waardestijging of -daling van het aandeel en uit dividend. Bij een waardestijging is de koers hoger dan de prijs waarvoor u het aandeel gekocht heeft. U bepaalt zelf wanneer u een eventuele waardestijging voldoende vindt om het aandeel te verkopen. De koers kan natuurlijk ook dalen. Bij een koers die lager is dan de prijs die u ervoor heeft betaald, lijdt u verlies (koersverlies). Vaak wisselen koersstijgingen en -dalingen elkaar af. Dit noemen we schommelingen op de beurs. Dat kan voor een beginnende belegger best spannend zijn. Beleggers die op koersschommelingen inspelen, zijn dus eigenlijk meer bezig met speculeren dan met beleggen. 

Door de beweeglijke koers is het beter om naar de koersontwikkeling op langere termijn te kijken. Over een langere tijd gemeten, zullen de pieken en dalen van het koersverloop afvlakken en is alleen de algemene beweging (trend) belangrijk voor het eindresultaat. Beleggen in aandelen voor langere tijd geeft u een grotere kans op mogelijk rendement. Dit is één van de manieren om beleggingsrisico’s te beperken

Als u aandelen langer aanhoudt, ontvangt u ook meer dividenduitkeringen. Dat is de winstdeling die sommige bedrijven kunnen uitkeren aan de aandeelhouders, als er winst is gemaakt. De onderneming kan het dividend uitkeren in geld of in extra aandelen (stockdividend). Hoeveel dividend u krijgt per aandeel, hangt af van de hoogte van de winst en wat de onderneming met de winst wil doen: uitkeren aan de aandeelhouders of herinvesteren. Een onderneming is namelijk niet verplicht dividend uit te keren.

Waarde-aandelen en groei-aandelen

Jonge ondernemingen die nog flink willen groeien, maken vaak nog geen winst. En maken ze wel winst, dan besluiten ze vaak om deze weer te herinvesteren voor nog meer groei. Die groei leidt dan hopelijk voor de aandeelhouder tot een koersstijging van het aandeel. Zo’n aandeel noemen we dan een groei-aandeel. Ondernemingen die al wat langer bestaan, groeien meestal minder snel en hebben vaak een stabielere inkomstenstroom. Dan kunnen deze ondernemingen een beleid voeren waarbij ze hun winst juist meer gebruiken voor het uitkeren van dividend aan de aandeelhouder. Een aandeel van zo'n onderneming noemen we dan een waarde-aandeel. Simpel gezegd komt bij waarde-aandelen het rendement vooral van het dividend. En zorgt bij groei-aandelen een eventuele koersstijging vooral voor het rendement. In beide gevallen is er natuurlijk geen garantie op rendement. Bij groei-aandelen is de koers meestal beweeglijker en daardoor de kans op koersdalingen groter. 

Deze uitleg geldt niet altijd. De uitkomst is afhankelijk van specifieke situaties en aandelen.

Waar kan ik op letten bij het beleggen in aandelen?

In het algemeen kunnen we zeggen dat de vermogenscategorie aandelen op de lange termijn een hoger verwacht rendement biedt dan andere vermogenscategorieën, zoals de vermogenscategorie obligaties. Beleggen in door uzelf gekozen aandelen (individuele aandelen) kan interessant zijn als u verwacht daarmee een hoger rendement te kunnen halen dan met aandelenbeleggingsfondsen of aandelen-ETF’s. Of als u de dividenduitkeringen van die aandelen wilt ontvangen. 

Maar uw geld beleggen in individuele aandelen brengt ook meer risico’s met zich mee, wanneer u uw aandelenportefeuille niet genoeg spreidt. Gaat het slecht met de onderneming waarin u aandelen heeft? Dan daalt de waarde van uw aandelen. Bij een faillissement kan het zelfs betekenen dat uw aandelen niets meer waard zijn. Belegt u dus te veel in één of enkele aandelen, dan heeft u geen mogelijkheid meer om het verlies op te vangen met andere aandelen die wel goed presteren. Met een aandelenbeleggingsfonds loopt u minder risico, daar spreidt de fondsbeheerder het risico over veel verschillende aandelen.

Verschillen in koersontwikkeling tussen aandelen

Natuurlijke bestaan er ook binnen de vermogenscategorie aandelen weer verschillen. Sommige ondernemingen hebben flink last van slechtere economische periodes. Uitzendbureaus bijvoorbeeld. Als het slechter gaat met de economie is er vaak snel minder vraag naar tijdelijk personeel. De aandelenkoers van dit soort bedrijven kan dan flink dalen, om in betere tijden meestal weer te stijgen. 

Er zijn ook ondernemingen die niet slechter gaan presteren en minder gevoelig zijn voor economisch slechtere tijden, bijvoorbeeld in de levensmiddelensector. De koers van zo’n aandeel blijft ook dan vaak stabieler en vaak keren ze ook dividend uit. Maar elk aandeel kan ooit gaan dalen en niet meer stijgen, bijvoorbeeld door verouderde technologie of minder duurzame productiemethodes. Het is dus belangrijk dat u goed onderzoek doet naar de aandelen waarin u geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld door uzelf goed te verdiepen in kennis te nemen van onze beleggingsstrategie, het meest actuele beursnieuws of onze fundamentele opinies.

Beleggen in aandelen uit verschillende sectoren en regio’s

U heeft al gelezen dat aandelen onder dezelfde omstandigheden verschillend kunnen presteren. Vaak heeft dat te maken met de sector waarin een onderneming zit. Zo is bijvoorbeeld de technologiesector de laatste decennia spectaculair gegroeid. Een sector kan als geheel ook slechter gaan presteren. Met het kiezen van aandelen in ondernemingen uit verschillende sectoren is de kans minder groot dat uw aandelenportefeuille sterk in waarde daalt. Dat geldt ook voor de landen of regio’s waarin u belegt: u loopt meer risico als u belegt in aandelen uit slechts 1 land of regio.

Beleggen in aandelen voor de lange termijn

De koers van aandelen kan over de jaren zeer beweeglijk zijn. Pieken en dalen in het koersverloop wisselen elkaar af. Om een goede kans te hebben op een positief rendement moet u bereid zijn om uw aandelen lang in uw beleggingsportefeuille te houden, bijvoorbeeld voor een beleggingsperiode van 15 jaar of langer. Door langer te beleggen kunt u eventuele fluctuaties opvangen.

Beleggingsfondsen en ETF’s

Vindt u het beleggen in specifieke aandelen teveel gedoe? Met beleggingsfondsen of ETF’s kunt u indirect beleggen in aandelen. Er zijn aandelenfondsen die heel breed en wereldwijd beleggen in een groot aantal aandelen. Maar er zijn ook aandelenfondsen die focussen op een bepaalde sector, een bepaalde regio of een thema. Daarmee spreidt u uw risico. Hoeveel u het risico daarmee spreidt, hangt van het aandelenfonds af. Met de Fondsselector komt u alles te weten over de fondsen in het assortiment van ABN AMRO. 

Goed om te weten: u betaalt bij ABN AMRO geen transactiekosten voor beleggingsfondsen en ETF's uit het basisassortiment. Wel zijn hier servicekosten aan verbonden. Bekijk hier wat de kosten van beleggen zijn.

Tips voor het beleggen in aandelen

  • Begint u net met beleggen? Dan is het verstandig om eerst meer kennis te verzamelen. Bij ABN AMRO vindt u alles over beleggen in aandelen voor beginners.. Kijk voor de basiskennis bij beleggen voor beginners.
  • Houd rekening met transactiekosten. Bij het kopen en verkopen van aandelen betaalt u transactiekosten per order. Let dus goed op of de kosten in verhouding zijn tot het bedrag dat u wilt beleggen en tot het rendement dat u verwacht te kunnen halen. Anders betaalt u dus relatief veel transactiekosten voor een mogelijk beperkt rendement.
  • Maak gebruik van onze kennis. Voor een groot aantal aandelen publiceren wij een fundamentele opinie in Internet Bankieren. In een fundamentele opinie vindt u veel informatie over onder andere de bedrijfsvoering, de sector en de winstverwachting. Ook geven wij onze opinie: kopen, houden of verkopen. Bovendien kunt u elke beursdag een nieuwe Beurstrend lezen: een actuele opinie over een aandeel dat in het nieuws is.
  • Als aandeelhouder heeft u vaak ook stemrecht. Op de aandeelhoudersvergadering kunt u dan meebeslissen over bepaalde zaken, bijvoorbeeld over het dividendbeleid of over de benoeming van een nieuw lid van de Raad van Commissarissen. Meestal geldt dat hoe meer aandelen van een onderneming u in bezit heeft, hoe groter uw inspraak is. Maar dit verschilt per onderneming.

Beleggen in aandelen bij ABN AMRO

Om te kunnen beleggen in aandelen heeft u een beleggingsrekening nodig met een van de volgende beleggingsvormen: Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus

Zelf Beleggen Basis 

U kunt handelen in aandelen van onder andere de Nederlandse AEX, AMX en AScX en in buitenlandse aandelen van de indices STOXX Europe 50 en S&P 100. U kunt aandelen kopen en verkopen met de ABN AMRO app of in Internet Bankieren. Ook heeft u keuze uit meer dan 200 ETF’s en meer dan 200 beleggingsfondsen, die u kunt kopen en verkopen zonder transactiekosten. In de Fondsselector kunt u zien welke van deze fondsen alleen in aandelen beleggen. 

Zelf Beleggen Plus 

Met Zelf Beleggen Plus heeft u toegang tot de belangrijkste beurzen en indices van 22 landen, waaronder de AEX, AMX, Dow Jones, NASDAQ, S&P 500 en Nikkei. U kunt hierdoor wereldwijd beleggen in meer dan 25.000 verschillende beleggingsproducten. Van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen tot complexe beleggingsproducten zoals opties, waar u meer kennis voor nodig heeft. Beleggingsfondsen en ETF's uit het basisassortiment koop en verkoopt u zonder transactiekosten. U kunt aandelen kopen en verkopen met de ABN AMRO app of in Internet Bankieren. Met Zelf Beleggen Plus heeft u ook de beschikking over Mijn Dealingroom.

Hoe koop ik een aandeel?

Wilt u weten wat er komt kijken bij het kopen van een aandeel? Lees dan: Aandelen kopen, hoe werkt dat?

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.