Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw met pen in haar hand

Beleggen met minder risico?

Is het mogelijk om te beleggen zonder het risico dat uw geld minder waard wordt? Helaas, veilig beleggen bestaat niet. Aan beleggen kleven namelijk altijd risico’s. Toch zijn er manieren om deze risico’s van beleggen te beperken. Maar hoe doet u dat? 6 tips om beleggingsrisico's te beperken.

 1. Bereid u goed voor

  Voordat u begint met beleggen is het slim om van te voren na te denken over de onderstaande 3 uitgangspunten van beleggen. 

  • Wat is mijn beleggingsdoel? 
   Denk daarbij aan bijvoorbeeld studie voor de kinderen, vermogensgroei of pensioen.
  • Hoeveel tijd heb ik om dat te realiseren? 
   Denk in de toekomst, bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar. 
  • Hoeveel risico wil en kan ik nemen? 
   Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u kiezen voor weinig risico, veel risico of iets er tussenin.

  Op basis van uw antwoorden en eigen onderzoek naar informatie, kan een bijpassende beleggingsvorm worden gekozen. Want uiteindelijk is het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de keuzes die u maakt.

 2. Beleg alleen met geld dat u kunt missen

  Beleg alleen met geld dat u niet nodig heeft. Zorg ervoor dat u altijd een gezonde buffer op uw betaal- of spaarrekening heeft voor onverwachte uitgaven. Met de bufferberekenaar van het Nibud kunt u berekenen wat voor u een goede financiële buffer is. 

  Blijkt dat u naast uw financiële buffer nog extra geld over heeft dat u voorlopig niet nodig heeft? Dan kan het interessant zijn om te gaan beleggen.

 3. Spreid uw beleggingen

  Het spreiden van beleggingen zorgt voor een stabieler verloop van de waarde. Met vaak als resultaat minder grote uitschieters, zowel omlaag als omhoog. 

  • Koop niet alles op hetzelfde moment 
   Koop beleggingen op verschillende momenten over 1 of meerdere perioden. Op die manier koopt u ze tegen verschillende koersen.
  • Verdeel over beleggingsinstrumenten 
   Koop diverse beleggingsinstrumenten zoals aandelen, obligaties of fondsen. Op deze manier bent u minder kwetsbaar voor concentratierisico (dit is beleggen in slechts 1 of enkele beleggingen).
  • Beleg in diverse bedrijfssectoren 
   Koop beleggingen uit verschillende bedrijfssectoren. Want als u alleen investeert in bijvoorbeeld oliegerelateerde bedrijven, dan bent u kwetsbaar voor verlies als er slechte tijden aanbreken voor de oliebranche. 
  • Kijk ook over de grens 
   Koop beleggingen uit verschillende landen en werelddelen Zo loopt u minder risico als het minder goed gaat met 1 land of in een werelddeel.
 4. Kies voor periodiek beleggen

  Met periodiek beleggen belegt u automatisch bijvoorbeeld elke maand € 100 in de door u gekozen beleggingsvorm Begeleid Beleggen of Zelf Beleggen. Hierdoor koopt u de ene maand voordeliger en de andere maand duurder. Zo wordt de prijs gemiddeld en bent u op de langere termijn minder gevoelig voor koersschommelingen. 

  Omdat u elke keer automatisch beleggingen bijkoopt, groeit uw inleg. Gemakkelijk want u heeft er bijna geen omkijken naar.

 5. Hou het simpel

  Futures, call en put opties, hedge funds, swaps. De beleggingswereld zit vol met ingewikkelde termen en complexe producten. Beperk de risico’s van beleggen door te weten en te snappen waarin u belegt. U kunt namelijk ook beginnen met beleggen zonder deze complexe producten, zoals Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Heeft u meer dan € 50.000 spaargeld staan? Dan is uitbesteden aan de experts van Vermogensbeheer de simpelste manier om te beleggen.

  Lees en leer steeds meer over beleggen maar hou het vooral simpel.

 6. Geef beleggingen de tijd

  Eén van de grootste uitdagingen bij beleggen is de rust te bewaren. Wat zou uw reactie zijn als de beurskoersen dalen en uw beleggingen daardoor minder waard worden? Het kan een primaire reactie oproepen om meteen te willen verkopen.

  Als u uw geld niet direct nodig heeft en u kunt langer wachten, dan kan verlies uit een verkoop wellicht voorkomen worden. Over een langere periode is gebleken dat beurskoersen stijgen. Hoe langer u belegt hoe groter de kans dat de stijgingen de dalingen kunnen compenseren.

 

Alles over de risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Lees meer over de belangrijkste beleggingsrisico’s en hoe het werkt.

Kies de beleggingsvorm die bij u past

Begeleid Beleggen

 • U krijgt online begeleiding bij uw keuze voor 1 van 5 ABN AMRO ESG Profielfondsen.
 • U maakt gebruik van de kennis van een ervaren team van experts. Samen zoeken zij constant naar het beste rendement binnen uw risicogrenzen.
 • U kunt al inleggen vanaf € 20.

Zelf Beleggen Basis

 • U kiest uit een overzichtelijk assortiment beleggingsfondsen, aandelen en ETF's.
 • U belegt tegen lage kosten.
 • U heeft de beschikking over handige tools en nieuws en opinies van onze experts.

Zelf Beleggen Plus

 • U heeft de keuze uit meer dan 30.000 beleggingsproducten van beurzen uit 22 landen wereldwijd.
 • Orders voert u razendsnel door via het professionele beleggingsplatform Mijn Dealingroom.
 • U heeft de beschikking over fundamentele opinies en realtime koersinformatie.