
Tips voor zelf beleggen in aandelen
De do’s en don’ts
Beleggen in aandelen, hoe pak je dat aan? Wij geven je 5 tips om je op weg te helpen.
Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Ook interessant
Verzamel kennis
Begin je net met beleggen? Dan is het verstandig om eerst meer kennis te verzamelen. Wij hebben een stappenplan gemaakt voor beginnende beleggers, zodat je goed voorbereid van start kunt gaan.
Spreid je risico met fondsen of ETF's
Vind je beleggen in een bepaald aandeel te veel gedoe? Met beleggingsfondsen of ETF’s kun je indirect beleggen in aandelen. Er zijn aandelenfondsen die heel breed en wereldwijd beleggen in een groot aantal aandelen. Maar er zijn ook aandelenfondsen die zich richten op een bepaalde sector, een regio of een thema. Daarmee spreid je je risico.
Mik op de lange termijn
De koers van aandelen kan over de jaren zeer beweeglijk zijn. Pieken en dalen in het koersverloop wisselen elkaar af. Om een goede kans te hebben op een positief rendement, moet je bereid zijn om je aandelen lang in je beleggingsportefeuille te houden, bijvoorbeeld voor een beleggingsperiode van 15 jaar of langer. Door langer te beleggen kun je eventuele schommelingen opvangen.
Beleg in verschillende sectoren en regio’s
Aandelen kunnen onder dezelfde omstandigheden heel verschillend presteren. Vaak heeft dat te maken met de sector en regio waarin een bedrijf zit. Een sector kan als geheel ook slechter gaan presteren. Met het kiezen van aandelen in bedrijven uit verschillende sectoren is de kans minder groot dat je aandelenportefeuille sterk in waarde daalt. Dat geldt ook voor de landen of regio’s waarin je belegt: je loopt meer risico als je belegt in aandelen uit slechts 1 land of regio.
Volg het nieuws
Blijf op de hoogte van het nieuws rond jouw aandelen. Zo kun je beter inschatten of je aandelen moet kopen, houden of verkopen. Abonneer je op onze Beleggingsnieuwsbrief voor het laatste beleggingsnieuws, de nieuwste economische ontwikkelingen en visie van onze experts.
Beleggen kent risico's
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.